Največja slovenska konferenca o ljubezni in partnerskih odnosih v Unionski dvorani

3. 2. 2017

Kaj nam prinaša Ljubezen? Tisoče odgovorov in vprašanj ... Kako je, ko se znajdemo nekje na razpotju ljubezni - vse prevečkrat ne najdemo pravega odgovora, vedno znova ponavljamo iste vzorce, iščemo podobne partnerje, preveč popuščamo – ali premalo, preveč zahtevamo ali obratno ... Se cenimo dovolj? Nas partner dovolj spoštuje in zakaj ne? Kako pridobiti spoštovanje, zaupanje, pripadnost ... Kako biti srečen v dvoje, ljubiti in biti ljubljen?

dr. Zoran Milivojević
Bruno Šimleša

Razbijali bomo stereotipe, reševali razmerja, pomagali premagati dvome, iskali najboljše odgovore ...

Ljubezen od A do Ž - tudi letos, spet v družbi najboljših.

Po lanskoletni razprodani konferenci bodo 11. februarja v predavateljske vrste ponovno stopili največji strokovnjaki s področja ljubezni, odnosov in partnerstva.

Dragocene izkušnje bodo v Unionski dvorani na Miklošičevi v Ljubljani tokrat z nami delili dr. Zoran Milivojević, Sanja Rozman, Bruno Šimleša, Ana Bešter Bertoncelj, Ljubica Uvodić Vranič, dr. Saša Krajnc, Luka Kogovšek in Melita Kuhar, Pater dr. Karel Gržan in drugi.

Predavanjem letos dodajajo okroglo mizo na temo Ljubezen na razpotju, ki jo bo povezovala Zvezdana Mlakar.

PREDAVANJA IN PREDAVATELJI

 • Ana Bešter Bertoncelj: Izzivi partnerstva v času starševstva

Ko dvojina postane množina, ko postanemo družina, se partnerski odnos neizogibno spremeni. To je eno najbolj napornih obdobij v življenju in veliko parov v tem času izgubi medsebojno povezanost. Mnogi si v tej svoji samosti poiščejo izhode in ne znajo najti stika nazaj s svojim partnerjem. Kako v partnerski odnos spet vnesti živost, ljubeča vedenja, ljubezen in stik, pa je izziv, s katerim se srečuje vedno več parov.

Ana Bešter Bertoncelj je magistra sociologije, psihoterapevtka, Imago partnerska terapevtka, kolumnistka in televizijska voditeljica, ki se ukvarja z odnosi, zlasti z odnosi med starši in otroki. Že v svoji magistrski nalogi z naslovom »Povezanost med otrokovo navezanostjo na mater in njegovim socialnim razvojem« je raziskovala odnose in navezanost. Svoje znanje o odnosih je nadgradila na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, kasneje pa se je dodatno izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist). Ker jo še posebej zanimajo partnerski odnosi je tudi Imago terapevtka. Od leta 2006 dela v svoji zasebni praksi s posamezniki, pari in starši. Vodi predavanja in delavnice, zadnje časa pa se vse bolj posveča vzgoji in delu z mamicami. Je avtorica knjige za osebno rast Otrok v meni in otroške knjižice Torta velikanka. Trenutno je tudi kolumnistka v reviji Lady.

 • Bruno Šimleša: Šola ljubezni

Kako deluje zakon privlačnosti in kako pritegniti želenega partnerja? Kako razviti zdravo ljubezen do sebe in kaj so ključna pravila srečne zveze? Najpogosteje vemo, kaj bi morali narediti, ampak ne vemo, kako. Teorija ljubezni nam je vsem več ali manj jasna, ampak čas je, da izboljšamo tudi prakso. Skupaj bomo iskali odgovore na vprašanja KAKO.

Bruno Šimleša je najpopularnejši hrvaški avtor pop psihologije in duhovnosti. Objavil je osem knjig, tri so objavljene tudi v Sloveniji (Šola življenja, Ljubeznoslovje in Umetnost življenja). V knjigi Ljubeznoslovje je pisal o najpogostejših zablodah v ljubezni in o tem, kako pritegniti in zadržati ljubezen. Vedno ga zanima odgovor na vprašanje – kako. Večina nas ve, kaj bi morali narediti, vendar ne vemo, kako. Kako razviti ljubezen do sebe, kako si dovoliti biti iskren v ljubezni, kako biti navzoč v tem trenutku ... Teorijo večina pozna, njega pa zanima predvsem praksa.

 • dr. Ljubica Uvodić Vranić: Ljubezen nas povezuje in združuje

LJUBEZEN NA PRVI POGLED je nagla, nestrpna in intezivna. Razbohoti se hitro kot požar ali nas zajame kot velikanski morski val in imamo občutek, kot da se je na nas zlil ves ocean. Ko cunami mine pa se običajno vprašamo – kaj nas je prevzelo? LJUBEZEN NA DRUGI POGLED začne opažati tako vrline kot pomanjkljivosti. Običajno po prvem pogledu želimo zapreti oči in jih nikoli več odpreti. Zakaj si ne bi drznili odpreti oči in ga/jo pogledati vsaj še enkrat? Le tako si lahko dovolimo stopiti na pot ZRELE LJUBEZNI, ki vidi vrline in pomanjkljivosti skozi drugačno prizmo. To je ljubezen, ki ne pogojuje, ampak tolerira, neguje in zaliva. Stopnja ljubezni med dvema pa se reflektira tudi v fizičnem odnosu, zlasti v spolnem. Ljudje se spolnih odnosov poslužujejo iz različnih razlogov – nekateri zato, da se dokažejo, drugi zato, da se maščujejo, tretji iz radovednosti, četrti iz dolgočasnosti, bojazni pred samoto ali zaradi pričakovanj drugih. Nekateri pa vstopijo v spolni odnos iz popolnoma drugega razloga. Veste, kateri je to?

Dr. Ljubica Uvodić-Vranić je diplomirala iz psihologije v Zagrebu, kjer od leta 1984 tudi živi in dela. Ukvarja se s psihologijo posameznika in skupine - terapevtskimi, supervizorskimi in svetovalnimi nalogami pri individualnem ter skupinskem delu. Med drugim je oblikovala izvirno metodo za poučevanje menedžerjev. Napisala je številne knjige o medsebojnih odnosih in odnosu do samega sebe. Med njimi so trije priročniki Pustolovščina osebne preobrazbe (prevedeni tudi v slovenščino), ki pokrivajo različne tematike od starševstva do osebne rasti in odnosa z otroki, knjige o partnerstvih – Kako se dobro posvađati in Kako se pomiriti ter knjige o različnih tematikah človeške psihe - Prijatelju, kako si? Neizgovorena pitanja i odgovori, Devet opuštanja na kauču. Pisala je številne kolumne v hrvaških časopisih in mesečnikih ter sodelovala v radijskih in televizijskih oddajah na Hrvaškem in v Sloveniji, v katerih je govorila o različnih psiholoških temah. Od septembra 2012 ima vsak četrtek ob 18. uri svojo oddajo na Drugem programu hrvaškega radia. Dobila je nagrado mesta Zagreb – Šampion zdravja za leto 2010, in sicer za prostovoljno delo pri ohranjanju duševnega zdravja in nagrado Hrvaškega psihološkega društva za praktično psihologijo –»Marulić: Fiat Psihologija«.

 • dr. Saša Krajnc: Diagnoza: pridna! Iskanje sebe in ljubezni v pomembnih odnosih

Pomembnejše od tega, da nenehno ugajamo drugim in sprejemamo odločitve iz strahu, kaj si bodo o nas mislili, je biti to, kar smo. Da bi to lahko postali, moramo biti pripravljeni odložiti masko pridnosti in si izkazati ljubezen tako, da se postavimo zase.

Dr. Saša Krajnc je doktorica sociologije in certificirana terapevtka za zdravljenje seksualne zasvojenosti. Njeno znanstveno delo je usmerjeno v raziskovanje ženskosti, seksualnosti, medosebnih odnosov, travm in nekemičnih zasvojenosti. Raziskuje škodljiva kulturna prepričanja o ženskosti, vključno s stereotipom »pridne punčke«, ki ženske spodbuja k pretirani naravnanosti na druge in njihov občutek lastne vrednosti pogojuje na osnovi sposobnosti za izpolnjevanje pričakovanj drugih. V okviru svetovalnega in terapevtskega dela ženskam pomaga, da se izvijejo iz notranjega primeža pridnosti, odkrijejo, kdo v resnici so in zaživijo po svojih lastnih merilih.

 • dr. Zoran Milivojevič: Izbor optimalnega partnerja

Zadnjih 100 let je zahod bombardiran s fiktivno predstavo o ljubezni, ki prinaša veliko srečo. Ljudje poskušajo filmske scenarije uresničiti v svojem življenju. Na različne načine se trudijo poiskati nekoga, s komer bi lahko v realnosti zaživeli tako, kot so videli živeti par v filmu. Ampak življenje ni film in zato so takšni poskusi večinoma obsojeni na neuspeh. Kako pa združiti glavo in srce, kako izbrati optimalnega namesto idealnega partnerja?

Zoran Milivojević, dr. med. je psihoterapevt z dolgoletno prakso v individualni, partnerski in skupinski terapiji. V vzhodni Evropi je prvi pridobil najvišjo stopnjo internacionalnega predavatelja Mednarodnega združenja za transakcijsko analizo (ITAA). Med drugim je tudi avtor knjig Emocije – Razumevanje čustev v psihoterapiji, Formule ljubezni in Ulovimo ljubezen. Originalnost njegovih misli ga je uvrstila v skupino vodilnih svetovnih avtoritet za psihologijo ljubezni.

 • Melita Kuhar: Kako preboleti ločitev

Ločitev oziroma razhod je eden od najbolj bolečih dogodkov v življenju. Kako ugotoviti svoj delež prispevka v razvoju odnosa do te mere, da je pripeljal do razpada, je odgovornost ločenih partnerjev, sicer se bo enak vzorec ponavljal v naslednjih razmerjih. Da prebolimo ločitev, potrebujemo čas, voljo in pogum, da se bolj kvalitetno spoznamo. Bolečina nam omogoči aktivacijo skritih potencialov, proces žalovanja pa je pomemben element spoznavanja samega sebe.

Melita Kuhar je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka, že deveto leto svetuje parom v okviru Svetovalnice o tem, kako graditi in stabilizirati partnerske odnose, pomaga jim vzpostavljati družinsko dinamiko, svetuje staršem, kako sočutno vzgojiti otroke in kako sodelovati z najstniki. Pri svojem delu se osredotoča na raziskovanje vzvodov, ki pripeljejo par do ločitve, kaj se dogaja pred njo in kako pre-živeti razhod ter kako preboleti in živeti naprej.

 • dr. Sanja Rozman: Ljubezen ali bolezen

Ljudje si želimo in potrebujemo pripadati neki skupini, družini ali paru, ter smo se pripravljeni močno prilagoditi in marsičemu odreči, da bi nas sprejeli. Po drugi strani pa imamo tudi potrebo po tem, da bi bili različni, posebni, da bi razvili svojo individualnost. Ti dve želji sta v nasprotju in zaradi tega se v paru, ki se zaljubljen napoti po skupni poti, prebujajo različni izzivi in porajajo konflikti, v katerih si poskušata najti pravo mero med individualnim razvojem in zlivanjem v intimnosti. Nekateri ljudje se nagnejo preveč v smer prilagajanja in pri tem izgubijo stik s svojo pristno individualnostjo. Menijo, da gre za veliko ljubezen, vendar jih pripelje v zelo ne-zadovoljujoče odnose. Pri tem gre za bolezensko stanje odvisnosti od odnosov.

Sanja Rozman, dr. med., psihoterapevtka, ki se ukvarja z zdravljenjem ne kemičnih odvisnosti in travme. Leta 1993 je izšla njena prva knjiga Sanje o rdečem oblaku, ki je Slovence presunila s svojo iskrenostjo in odkritim pisanjem o osebnih stiskah. Napisala je šest knjig, vodila je tudi veliko število predavanj in delavnic na temo zdravljenja odvisnosti od odnosov. Dodatno se je izobraževala iz transakcijske analize in dosegla naziv TAP (Transactional Analyst – Psychotherapist), skupinske analitične psihoterapije in vedenjsko-kognitivne psihoterapije, pa tudi iz psihoterapevtskih tehnik, kot je psihodrama. Svoj čas namenja pisanju knjig, vodenju terapevtskih skupin in delavnic in predavanjem.

 • Pater Karel Gržan, magister teologije in doktor literarnih ved

Vse svoje življenja posveča medčloveškim odnosom ter odnosom med človeškim in božjim. Širša javnost ga je bolje spoznala po romanu Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih? Ne more, da ne bi na različne načine odgovarjal na stiske bližnjih: skozi številne pogovore, predavanja, redne radijske oddaje, pisanje knjig ... Ob vseh strokovnih in časopisnih člankih, ljudskih igrah, intervjujih, TV-scenarijih, pa obsega njegov knjižni opus več kot trideset knjižnih del. Za iskanje resnice se je za leto dni podal tudi na cesto, v samo srž trpljenja. Vsepovsod išče odgovore za vero, v katero verjame, za Cerkev, ki ji pripada, vse z namenom, da bi pomagal sebi in ljudem v stiski.

 • Luka Kogovšek: kako je internet spremenil naše medsebojne odnose

Kaj vse povzroča internet v naših možganih? Koliko nas je internetna tehnologija spremenila, kot posameznike in kot odnosna bitja? Pregled prednosti in pasti, ki jih internet prinaša v naša ljubezenska življenja, partnerstva, starševstva. Razlike med generacijami, ki smo se interneta privadile, in mlajšimi, digitalnimi domorodci, rojenimi v splet. Kako vse skupaj vpliva na naše zaljubljanje, vzdrževanje odnosov, pa tudi umik iz odnosov in ločitve? Napotki za ljubezni in starševstvu prijazno rabo spleta.

Luka Kogovšek je začel svojo kariero kot samostojni raziskovalec pri projektu Raba Interneta v Sloveniji na Fakulteti za družbene vede. Leta 2001 je ustanovil VenetiCOM, d.o.o., ki še danes razvija in upravlja največji slovenski spoznavni portal ona-on.com. Delal je kot pomočnik direktorja podjetja Httpool d.o.o., po študiju MBA (Aston Business School, UK) pa kot direktor za strateški marketing pri podjetju Najdi.si d.o.o. ter kasneje kot svetovalec pri Telekom Slovenije, d.d. Trenutno je izvršni direktor podjetja VenetiCOM, d.d., kjer se v letošnjem letu pripravljajo na vstop na tuja tržišča, vodja Netfork akademije in predavatelj e-marketinga za mednarodne študente na Gea College.

 • Zvezdana Mlakar je slovenska gledališka in filmska igralka

Leta 1987 je postala članica ansambla Drame v Ljubljani, v kateri je igrala v številnih vlogah klasičnih in modernih del. Zadnje leta se aktivno udejstvuje kot televizijska voditeljica na nacionalni televiziji Slovenija. Sprva je vodila svojo rubriko kot del jutranjega programa, nedavno pa je začela z vodenjem lastne oddaje z naslovom Zvezdana. S čustvenimi in navdihujočimi pogovori podira tabuje ter razbija predsodke in stereotipe. Pogovore vodi iskreno, čustveno, empatično in strastno. Vsak sobotni večer je na drugem programu Televizije Slovenija raznovrstnim gostom, znanim ali ne, zaupnica, s katero delijo osupljive življenjske zgodbe.

 • Edvard Kadič je strokovnjak za komunikacijo in osebnostni razvoj

Ima več kot 20 let izkušenj na vodilnih mestih v gospodarstvu, predvsem v prodaji, in je avtor več knjig - Govorica telesa in osebna karizma, Zapeljevanje, Povezava z večnim, 30 nasvetov za dober prvi vtis. Je kolumnist, bloger, prevajalec (Priročnik za novo paradigmo, Rojeni v obilju ...), ustanovitelj Zavoda za napredne študije Delta v Ljubljani, filozof, podjetnik, predavatelj, mentor in svetovalec.

Priporočamo