Največji srednjeveški festival pri nas v dveh dneh navdušil več kot 10.000 obiskovalcev

5. 9. 2016
Deli
Šola lokostrelstva (foto: Alenka Stražišar Lamovšek)
Alenka Stražišar Lamovšek

»Srednjeveški festival smo organizirali prvič, ampak zagotovo ne zadnjič, saj je vzdušje preseglo vsa pričakovanja. To je bila vsekakor največja srednjeveška manifestacija v Sloveniji, tako po programski in vsebinski zasnovi kot tudi po številu obiskovalcev. Ti so bili navdušeni nad prikazi srednjeveških obrti, viteškimi dvoboji, streljanju z lokom v galopu in drugimi veščinami vitezov, najbolj pa je vse navdušilo bojevanje 80 vitezov, ki mu je sledila uprizoritev srednjeveške bitke z napadom na grad,« je povedal Miha Petrič iz Srednjeveškega parka Šentrupert, ki je v Šentrupertu na Dolenjskem organiziral največji srednjeveški festival v Sloveniji do zdaj.

Na velikem odru sredi prizorišča so se predstavljale srednjeveške plesne in glasbene skupine
Ni srednjeveške bitke brez streljanja s topovi
Ob knjigoveznici je bila oba dneva gneča
V soboto zvečer se je bojevalo 80 vitezov
V Šentrupertu se je zbralo 200 vitezov

»Vitezi so super. Najbolj mi je bilo všeč, ko so se bojevali z meči, pa fajn je pokalo, ko so streljali s topovi,« je bil navdušen sedemletni Žan, medtem ko je njegova petletna sestrica Mija malce bolj sramežljivo povedala, da so bile njej najbolj všeč gospodične v lepih oblekah do tal, pa »tista teta, ki je tako lepo pisala«. Nad dogajanjem niso bili nič manj navdušeni odrasli obiskovalci – vseh skupaj, mladih in starih, se je v dveh dneh zbralo krepko čez 10.000.

Kar 24 skupin udeležencev iz Slovenije, Italije, Češke, Hrvaške in Madžarske z več kot 200 sodelujočimi je na 50.000 kvadratnih metrov velikem prizorišču poskrbelo za nepozaben realističen prikaz življenja v srednjem veku. Obiskovalci z vseh koncev Slovenije so se vrnili v leto 1439 in spoznali stare obrti, glasbo, način prehranjevanja in preživljanja prostega časa in seveda bojevanja. Ogledali so si lahko avtentično srednjeveško tržnico s pristno srednjeveško ponudbo izdelkov in hrane, v kateri so lahko uživali kar po starem – z rokami. Na tržnici so srečali rablja in tatove, okrog njih so se sukali berači in jih prosili za drobiž. Posebno doživetje je bilo sojenje vaški obrekljivki, kjer obiskovalci lahko videli tudi biriča, sodnika in stražarje helebardiste.

Ob stojnicah z obrtniškimi delavnicami je bilo živahno oba dneva. »Z zanimanjem sem si ogledala predvsem knjigoveznico, medtem ko je bila hči čisto navdušena nad gospo, ki ji je v kaligrafski tehniki na list papirja napisala posvetilo,« je povedala Petra Senica iz Murske Sobote. Mož Simon je kar nekaj časa preživel ob stojnicah z viteškimi rekviziti in kovačijo, medtem ko sta sinova nadvse uživala v šoli lokostrelstva. »Nisem si mislil, da je tako težko napeti lok. Enkrat mi je celo uspelo zadeti tarčo,« je hitel razlagati osemletni Primož. Za lutkovno predstavo v otroškem srednjeveškem vrtcu je rekel, da je že prestar, se je pa zato z veseljem preizkusil v metanju sekire in šoli mečevanja.

Na velikem odru sredi ogromnega prizorišča se je čez dan zvrstilo več nastopov srednjeveških plesnih in glasbenih skupin, v neposredni bližini pa je zvečer potekala tudi čisto prava srednjeveška bitka. Najprej se je pomerilo 80 od več kot 200 vitezov, kolikor se jih je sicer zbralo v Šentrupertu na Dolenjskem, nato pa so uprizorili še bitko z napadom na grad, pri kateri seveda ni manjkalo streljanje s topovi in katapulti.

Vitezi so oba dneva tekmovali tudi v drugih igrah in aktivnostih, kot je spretnostno jahanje, sekanje turških glav (nadomestile so jih zeljnate glave) in streljanje z lokom v galopu. Včeraj pa so se v lokostrelskem turnirju, ki je bil odprt tudi za vse obiskovalce, pomerili tudi znani Slovenci. Na koncu so se vsi skupaj okrepčali s srednjeveško parkljevko, zelenjavno enolončnico, ki jo je skuhal šentrupertski župan Rupert Gole. Obiskovalci so s prostovoljnimi prispevki za obrok zbrali 200 evrov za Osnovno šolo dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk