Napovedujemo! Februarja izide sLOLvenska knjiga Boštjana Gorenca – Pižame!

Napovedujemo! Februarja izide sLOLvenska knjiga Boštjana Gorenca – Pižame! (foto: Goran Antley) Goran Antley
15. 1. 2016

Letošnji februar in kulturni praznik v slovenski literarni prostor prinašata tektonske spremembe. Takrat namreč izide prva samostojna knjiga težkokategornika Boštjana Gorenca-Pižame, v kateri avtor slovensko literaturo postavi na splet in jo naredi viralno.

E-pošta, SMS-i, Facebook, Twitter in drugi moderni mediji so spremenili način komuniciranja in vplivajo na življenja mnogih bralcev, zato je čas, da tudi literarna dela posodobimo in jih interpretiramo času primerno.

  • »Všečkati inu deliti!« - Primož Trubar, tihotapec knjig

Boštjan Gorenc - Pižama, slovenski pionir posodabljanja, nam bo v knjigi predstavil 50 omreženih literarnih del. Povodni mož se z Uršiko Zalo suka na Facebooku, Drejček in trije Marsovčki se razvijejo v polnokrvno teorijo zarote, Alma Karlin si izmenjuje elektronsko pošto z urednikom, ljudske pravljice pa zaživijo kot šokantni naslovi novičarskih portalov.

Zakaj bi brali analogno, če lahko digitalno?

  • »Nobena skrivnost ni: če bi Prešeren živel danes, bi bil kralj vseh trolov, Levstik bi svoje popotovanje od Litije do Čateža tvital v živo, Cankar pa bi prosjačil za lajke na fejsiču. In če ste ob prebiranju slovenske literarne klasike v šoli umirali od dolgčasa, boste zdaj crkavali od smeha. sLOLvenski klasiki 1 postavijo slovensko literaturo na splet in jo naredijo viralno. Datum izida knjige sLOLvenski klasiki 1 bo v zavesti slovenistk in slovenistov za vedno ostal kot Dan pižame. Obeležili ga bomo tako, da bomo cel dan ostali v pižamah – v spomin na trenutek, ko je slovenska literatura nehala biti smrtno resna in so začeli ljudje slovensko literarno klasiko brati s poznavalskimi nasmeški.« - Aljoša Harlamov, literarni zgodovinar

Tiste najbolj radovedne vabimo, da na spletni povezavi sLOLvenski klasiki za pokušino pogledajo, kako bo februarja cela zadeva videti.

Priporočamo