Narodni muzej Slovenije ambiciozno v turistično sezono!

23. 6. 2016
Deli
Narodni muzej Slovenije ambiciozno v turistično sezono!

Z novo turistično sezono so se v Narodnem muzeju Slovenije približali obiskovalcem, zlasti tujim turistom. Sklenili so sodelovanje s profesionalnimi turističnimi vodniki in podaljšali odpiralni čas.

V Narodnem muzeju Slovenije hranijo svetovno pomembne eksponate, med njimi neandertalčevo piščal, najstarejše glasbilo na svetu, vendar to še ne pomeni, da se obiskovalci trumoma zgrinjajo v hram kulture. V muzeju se zavedajo, da je treba spremljati trende, se prilagajati trgu in odzivati na povpraševanje. Sodoben muzej je namreč prostor, kjer kakovostno preživljamo svoj prosti čas – muzeji po svetu pa se na tem področju skokovito razvijajo.

Že dolga leta je Narodni muzej Slovenije izjema med slovenskimi muzejskimi in galerijskimi ustanovami, saj je palača na Muzejski ulici v Ljubljani odprta tudi ob ponedeljkih. Dan, ko so muzeji po vsem svetu tradicionalno zaprti, v muzeju izkoriščajo kot priložnost, ki jo nudijo posameznikom kot tudi organizatorjem potovanj za lažje načrtovanje bivanja v Ljubljani. Prav tako uveljavljene »dolge četrtke«, ko je muzej odprt do 20. ure, pa od junija do septembra še nadgrajujejo, in sicer so muzejska vrata ob četrtkih in ob sobotah odprta že od 8. pa kar do 22. ure!

S temi ukrepi se želijo približati turistom, saj je 18. ura, ko se kulturne ustanove po navadi zapirajo, zanje kar zgodnja. Podaljšan delovni čas pa je sprememba na bolje tudi za domače obiskovalce, ki so pogosto potožili, da se muzej zapre že ob uri, ko bi se na delovni dan komaj lahko odpravili po svoj obrok kulture.

Narodni muzej Slovenije je stopil še korak dlje: k sodelovanju je povabil profesionalne turistične vodnike z licenco GZS ali drugo lokalno licenco. Zanje so organizirali izobraževanje in jim po uspešno opravljenem izpitu podelili licenco za vodenje po Narodnem muzeju Slovenije. To je v Sloveniji pa tudi po svetu redkost in pomembna obogatitev ponudbe, saj večina turističnih znamenitosti ponuja zgolj svoje vodnike. Podelitev licenc turističnim vodnikom pa pomeni tudi večjo ponudbo tujejezičnih vodstev. Prvi turistični vodniki so licence prejeli pred kratkim in te jim omogočajo, da samostojno pripeljejo svoje skupine v muzej in si tako olajšajo organizacijo. Turistična vodnica Mateja Kregar Gliha (akreditirana izobraževalka turističnih vodnikov pri Svetovnem združenju turističnih vodnikov (WFTGA)) je izpostavila: »V današnjem izredno tekmovalno naravnanem svetu bomo na trgu lahko delovali le, če bomo stalno sledili spremembam in se prilagajali željam in pričakovanjem naših turistov. Vse to seveda ni možno brez nenehnega izpopolnjevanja znanja in vključevanja novih vsebin v naše delo. Turistični vodniki smo izredno veseli, da so se v Narodnem muzeju Slovenije odločili, da nas povabijo v svoje vrste in z nami delijo vsebine, predstavljene v muzeju. Vodniki smo tako dobili možnost, da del vsebine muzeja obiskovalcem predstavimo že v sklopu naših vodenih ogledov po mestu. To je naša dodana vrednost in pričakujemo plodno sodelovanje. Prvi odzivi so odlični in se veselimo prihodnosti.«

Direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik ob teh korakih poudarja, da je kljub težkim časom – ali morda ravno zato – pomembno iskati rešitve in se prilagajati. A še vedno ostaja prioriteta osrednjega državnega muzeja njegova razstavna ponudba: celovita sodobna stalna postavitev, obogatena s privlačnimi občasnimi razstavami in spremljevalnimi prireditvami. Ko gre za tuje obiskovalce, pa je pomemben del ponudbe muzeja tudi dobro založena muzejska trgovina s kakovostnimi artikli, vezanimi na zbirko in kraje, ki jih predstavlja. Na tem področju Narodni muzej Slovenije beleži že več let neprekinjene rasti prometa in ga prepoznava kot veliko priložnost. Muzej razvija lastno linijo kakovostnih replik in modnega nakita, inspiriranega z motivi z znanih arheoloških predmetov, pestra pa je tudi izbira drobnih spominkov – vse delo slovenskih izdelovalcev.