Naš RKS ne zbira za begunce v Grčiji, številni Slovenci pa se angažirajo kar samoinciativno!

Naš RKS ne zbira za begunce v Grčiji, številni Slovenci pa se angažirajo kar samoinciativno! (foto: profimedia) profimedia
25. 8. 2015

Na pobudo slovenskih medicincev Jureta Poglajna in Davida Zorka, ki med dopustovanjem na grškem otoku Lesbos pomagata beguncem na tem otoku, se je Rdeči križ Slovenije povezal z Rdečim križem Grčije, ki jih je seznanil z izvajanjem programov pomoči beguncem v Grčiji, vključno z otoki Kos, Rodos, Kreta, Lesbos, Leros, Samos in Kios.

"Rdeči križ Grčije beguncem zagotavlja prehranske pakete, pakete za osnovno preživetje, poleg tega pa še dodatne higienske pripomočke za ženske in otroke, osnovne medicinske pripomočke in pripomočke prve pomoči. Poleg tega je velika potreba po šotorih, spalnih vrečah in ležalnih podlogah, kar Rdeči križ Grčije zbira v svojem centralnem skladišču v Atenah in nato razdeljuje na najbolj ogrožena območja," so za medije pojasnili v Rdečem križu Slovenije.

Po pravilih delovanja Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca lahko nacionalno društvo Rdečega križa ali Rdečega polmeseca pošlje materialno pomoč drugemu društvu samo na osnovi predhodnega dogovora. Rdeči križ Grčije je Rdeči križ Slovenije v konkretnem primeru zaprosil za dostavo humanitarne pomoči v Atene, zaradi zagotavljanja koordiniranega razpošiljanja pomoči na najbolj ogrožena področja, tako da na Lesbosu ni potrebna pomoč, ki bi jo na pobudo slovenskih medicincev v petek, 28. avgusta 2015, tja pripeljalo letalo Adrie Airways.

Rdeči križ Slovenije v tem trenutku zato ne zbira materialne pomoči za begunce v drugih državah, tudi ne v Grčiji, ker nacionalna društva Rdečega križa v sodelovanju z Mednarodno federacijo Rdečega križa in Rdečega polmeseca zagotavljajo vso potrebno pomoč.

Želite vseeno nekako pomagati kot posameznik?

Na Facebooku in Twitterju se je več skupin in posameznikov angažiralo k zbiranju materialne pomoči.

Nekaj jih navajamo v nadaljevanju ...

V Ljubljani!

V Škofji Loki!

Na Jesenicah!

V Brežicah!

Priporočamo