Naše pesmi, vaše sanje - 35 let skupine Laibach!

Naše pesmi, vaše sanje - 35 let skupine Laibach! (foto: Laibach) Laibach
30. 6. 2015

Skupina Laibach, ki se je pred kratkim vrnila iz uspešne severnoameriške turneje, bo že to soboto, 4. julija tradicionalno obeležila svoj visok jubilej v rojstnem mestu Trbovlje.

Na kraju zločina, v Delavskem domu, kjer je leta 1980 pričela svoje dolgo potovanje, bo Laibach premierno predstavil tudi del programa, ki ga bo izvajal v Severni Koreji, kamor se odpravlja avgusta na gostovanje, kjer se bo skupina zavzemala za združitev Severne in Južne Koreje. Ta program med drugim vsebuje Laibachove predelave znamenitih skladb iz muzikala Moje pesmi, moje sanje. Gre predvsem za skladbe The Sound of Music, Do-Re-Mi, Climb Every Mountain in Edelweiss. Poleg njih bo skupina predstavila še interpretacije izbranih korejskih skladb in himn. Koncertoma bo sledil odprti partijski plenum s pogostitvijo in družabnim programom na bližnjem Kumu.

Prvi koncert se bo zgodil ob 20.00, drugi ob 22.00. Vstopnice po 30,00 eur so na voljo na blagajni Delavskega doma Trbovlje, na Eventimu in na WTC Laibach (http://wtc.laibach.org). Za občane Trbovelj bo, na blagajni Delavskega doma, na voljo tudi omejeno število vstopnic po 15,00 eur.

Skupina Laibach ima ob svoji 35-letnici veliko razloga za slavje. Dobila je namreč uradno povabilo za gostovanje v Severni Koreji, oziroma v njeni prestolnici Pyongyang. Avgusta 2015 se bodo Laibachovi 'inženirji človeških duš' odpravili na desetdnevno turnejo v skrivnostno in zaprto Severnokorejsko državo, znano po svojih vojaških paradah, množični gimnastiki in Velikih vodjih, kot tudi po vztrajni in kljubovalni odpornosti na dekadentno zahodno popularno kulturo. Skupina bo nastopila na dveh koncertih v Pyongyangu.

Laibachova 'Turneja ob Dnevu Svobode' sovpada s proslavljanjem 70. obletnice osvoboditve Korejskega polotoka izpod japonske kolonizacije in poznejše delitve v dve sovražni državi, ki sta med seboj v stalnem konfliktu. V tem kontekstu se bo skupina Laibach odprto zavzemala za ponovno združitev obeh držav. Odprava in koncerti bodo tudi predmet dokumentarnega filma, ki naj bi doživel premiero leta 2016.

Značke: Laibach