Natečaj za Mentorjev feferon je odprt!

Natečaj za Mentorjev feferon je odprt! (foto: profimedia) profimedia
27. 7. 2015

Revija MENTOR in JSKD razpisujeta natečaj za Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem ali družbeno satiro.

Stara resnica pravi, da je treba družbi vedno nastavljati zrcalo in časi so danes kot ukrojeni za zrcala in ogledala. Eno najučinkovitejših družbenih zrcal je vedno bila satira, ki hodi z roko v roki s protestno pesmijo. A ne pozabite – nobeno pravo zrcalo ni tako vroče, kot se skuha; Protestna pesem in družbenokritična satira nista zgolj golo rohnenje in prazno besedičenje s stokrat prežvečenimi puhlicami in rimami, ampak tudi in predvsem sposobnost satiriziranja dandanašnjika, umetnost različnih vidikov in perspektiv sodobnosti ter veščina uporabe medbesedilnih in drugih kakovostnih sorodnih postopkov, ki iz kritične misli naredijo poezijo.

Iščejo se torej umetniki kakovostnega protesta ali družbene satire!

Takole se glasijo pogoji sodelovanja:

  • natečaj je anonimen,
  • natečaj je namenjen delovnemu ljudstvu, med 20 in 60. letom starosti (omejitev let ni zavezujoča);
  • pesmi prijavite z namenom brezplačne objave v Mentorju v primeru izbora,
  • vsak avtor sme poslati največ dve pesmi,
  • v elektronski obliki naj pisarska duša pošlje svoje poetične ideje do 7. 8. 2015 na e-naslov: mentor@jskd.si

Ker je razpis anonimen, naj bo vsaka pesem opremljena s šifro avtorja, v posebni priponki pa naj čakajo pravi podatki (ime in priimek, kraj bivališča, e-naslov, telefon, letnica rojstva, izobrazba/poklic), ki bodo znani šele po odločitvi žirije, najkasneje mesec dni po izteku roka za prijavo.

Žirija v sestavi Ksenija Jus, Matej Krajnc, Jose in Aida Kurtović bo pregriznila vse prispele feferone in ugotovila, kateri najbolj useka.

Nagrada za najboljši feferon bo uglasbitev pesmi in njena predstavitev na Festivalu mlade literature Urška v petek, 16. oktobra 2015, v Slovenj Gradcu. Poleg tega bodo nagrajeni še trije najbolj ostri feferoni, in sicer z udeležbo na Festivalu angažirane umetnosti (maj 2016) in na Festivalu Slam poezije, eden od avtorjev pa bo prejel še vabilo na brezplačno literarno šolo z naslovom Mladost v močvirju , ki bo potekala v Veliki Polani med 17. in 20. septembrom 2015 in ki jo bodo vodili priznani mentorji.

Priporočamo