National Geographic na Ljubljanskem gradu z rastavo Malokdaj videno!

Supercelični nevihtni oblak; foto: Marko Korošec  (foto: Marko Korošec ) Marko Korošec
24. 5. 2016

Sodelovanje Ljubljanskega gradu z Nationalom Geographicom Slovenija je postalo že tradicionalno.

V zadnjih letih so skupaj pripravili nekaj fotografskih razstav; v letu 2013 fotografije s podobami iz Indije ter fotografije o skrivnostih reke Ljubljanice slovenskega fotografa mednarodnega slovesa Arneja Hodaliča, v letu 2014 razstavo »National Geographic – 50 najboljših fotografij«, lani pa so na razstavi »Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija« predstavili štiri slovenske fotografe.

V letošnjem letu, v sklopu naziva Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016, na ogled postavljamo razstavo Malokdaj videno, ki predstavlja svetovna čudesa, ki so jih le maloštevilni izbranci videli na svoje oči.

Razstava bo na ogled v galeriji »S« na Ljubljanskem gradu med 9. junijem in 18. septembrom 2016.

Malokdaj videno!

  • Kolikokrat na svoje oči vidite kaj zares novega? Kako pogosto nanese priložnost, da hodite po dotlej neznanih krajih ali ste priča edinstvenemu dogodku? Fotografi National Geographica so med tistimi izbranci, ki imajo priložnost ali srečo, da se jim to kar pogosto dogaja.

Razstava Malokdaj videno/Rarely Seen je nastala na podlagi izbora fotografij društva National Geographic Society v Washingtonu kot sestavni del ponudbe tako imenovanih potujočih fotografskih razstav. Njen namen je ponuditi nekaj novega, neznanega, še neodkritega, dih jemajočega ali pa znano in že velikokrat videno prikazati drugače, na svež način. Izbrani posnetki posebnih krajev, neverjetnih naravnih pojavov, redkih dogodkov so nastali bodisi po spletu srečnih naključij – vrhunski fotograf se je ob pravem času znašel na pravem kraju – ali pa so plod tednov, mesecev, včasih celo let skrbnega načrtovanja. Takšna je recimo fotografija slovenskega fotografa in lovca na tornade Marka Korošca: v Julesburgu v Koloradu je maja 2013 v objektiv ujel supercelični nevihtni oblak in zmagal na natečaju revije National Geographic Traveler v konkurenci 18.000 fotografij. S to fotografijo vabimo tudi na letošnjo razstavo. Naj vas ta in preostalih 37 razstavljenih fotografij opomni na to, kako lep, a hkrati krhek je naš svet.

Kustos razstave je urednik fotografije National Geographica Slovenija Arne Hodalič, ki bo obiskovalce popeljal po razstavi na dveh vodenih ogledih: 14. junija in 9. septembra 2016, vsakič ob 17. uri.

Razstava na Ljubljanskem gradu bo na ogled med 9. junijem in 18. septembrom 2016, vsak dan med 9. in 21. uro. Cena vstopnice za ogled razstave je 3 EUR, za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.

Otvoritev razstave bo v sredo, 8. junija 2016, ob 19. uri v Galeriji »S« na Ljubljanskem gradu.

Priporočamo