Ne pozabite na živali in v vročini zanje ustrezno poskrbite

Ne pozabite na živali in v vročini zanje ustrezno poskrbite (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
15. 6. 2019

Visoke temperature v tem času zahtevajo posebno skrb tudi za živali, tako rejne kot domače. Njihovi lastniki oz. skrbniki morajo poskrbeti, da imajo vedno na voljo svežo pitno vodo ter dostop do sence in hladnejših mest oz. površin, so opozorili na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Sprehode in druge fizične aktivnosti živali naj se omeji na jutranje in večerne ure, so na spletni strani zapisali na upravi in poudarili: "Nikoli ne puščajte živali v zaprtem, parkiranem avtomobilu."

Ob tem so pojasnili, da posebno pozornost med hišnimi ljubljenčki zahtevajo psi brahicefaličnih pasem oz. psi s kratkimi gobci. Ti imajo namreč zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature, zato je te pasme psov še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

V primerih, ko žival doživi toplotni udar oz. se pregreje, na upravi svetujejo, da se jo nemudoma premakne v zračen prostor ali senco in ohlaja z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje ...), poiskati je treba tudi najbližjo veterinarsko pomoč.

Pri rejnih živalih medtem posebno pozornost terja tudi prevoz. Uprava svetuje, naj se ta ne opravlja, ko so zunanje temperature višje od 35 stopinj Celzija. Tolikšna je tudi najvišja dovoljena temperatura znotraj prevoznega sredstva.

Voznikom, ki prevažajo živali, svetujejo, naj jih prevažajo ponoči, tako se namreč izognejo visokim dnevnim temperaturam. Natančno naj se pozanimajo tudi o morebitnih prometnih zastojih. Če pot vključuje prečkanje mejnih prehodov, trajekte in druge kraje, kjer se pričakujejo zastoji, naj se pozanimajo o predvidenih čakalnih dobah in pot načrtujejo tako, da se čakanju v največji možni meri izognejo.

"Imejte s seboj številke za klic v sili v različnih državah članicah. V Sloveniji je to številka 112. To številko lahko uporabite v primeru zastojev zaradi prometnih nesreč ali drugih zastojev. Tako vas bodo pristojne osebe pospremile iz prometnega zamaška, če imate na prevoznem sredstvu naložene žive živali," voznikom svetujejo na upravi.

Poleg tega jim svetuje, naj zmanjšajo gostoto nakladanja živali, če so živali naložene v nadstropjih, pa naj povišajo prostor nad njimi. "Višji prostor nad živalmi in zmanjšana gostota nakladanja živali povečata kroženje zraka v prikolici in tako zmanjšujeta temperaturo v prostoru," so pojasnili in dodali, da je treba stanje živali na vozilu redno preverjati. 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri