Netflix umika prizor samomora najstnice iz razvpite serije 13 razlogov, zakaj

Netflix umika prizor samomora najstnice iz razvpite serije 13 razlogov, zakaj (foto: profimedia) profimedia
16. 7. 2019

Iz Netflixa so sporočili, da so vzeli na znanje nasvet zdravstvenih ekspertov, zaradi česar bodo spremenili zaključni prizor finalne oddaje prve sezone. Revizijo bodo opravili še pred začetkom tretje sezone serije.

»Veliko ljudi se nam je javilo s pohvalami na račun serije, saj javno načenja zelo pomembno problematiko depresije, samomora in nuje iskanja pomoči,« sporočajo iz Netflixa. »Medtem ko se pripravljamo na izdajo tretje sezone serije, pa smo se posvetovali z različnimi strokovnjaki s področja medicine in duševnega zdravja, med drugim tudi z dr. Christine Moutier, ki načeljuje ameriški fundaciji za preprečevanje samomorov. Tudi zato smo se skupaj s kreatorjem šova Brianom Yorkeyem in producenti odločili, da bomo sceno, v kateri si Hannah vzame življenje, izbrisali.«

13 razlogov, zakaj (v originalu: 13 Reasons Why) je Netflixova serija, ki spregovori o občutljivi tematiki najstniških samomorov. Serija je posneta po istoimenski knjižni uspešnici Jaya Asherja iz leta 2007.

V središču zgodbe je 17-letna srednješolka Hannah Baker, ki jo igra Katherine Langford. Ko glavna protagonistka serije stori samomor, za seboj pusti sedem kaset, na katere je posnela svojih 13 razlogov, zakaj si je vzela življenje. Vsak izmed teh razlogov je eden izmed sošolcev ali sošolk, ki jo je bodisi prizadel, jo zasmehoval, ustrahoval, obkladal z žaljivkami, spolno nadlegoval in (eden od njih tudi) posilil. Prav vsi bodo vsak ob svojem času dobili paket s kasetami in prav vseh trinajst bo moralo slišati, kako so Hannah škodovali sami in kaj vse so storili drugi, da si Hannah ni želela več živeti.

Priporočamo