Newyorški filmski festival bo odprl nov film Martina Scorseseja

31. 7. 2019 | Vir: STA
Deli
Newyorški filmski festival bo odprl nov film Martina Scorseseja (foto: profimedia)
profimedia

Film Martina Scorseseja The Irishman bo premierno prikazan na projekciji ob odprtju 57. Newyorškega filmskega festivala, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po drami Molk iz leta 2016 in letošnjem dokumentarcu o Bobu Dylanu se je Martin Scorsese v novem filmu vrnil k tematiki ameriškega kriminalnega podzemlja.

Novi Scorsesejev film temelji na biografskem romanu Charlesa Brandta I Heard You Paint Houses, ki govori o življenju Franka Sheerana, znanega tudi kot The Irishman (Irec).

Glavne vloge zasedajo priznani igralci. Al Pacino bo igral predsednika sindikata tovornjakarjev Jimmyja Hoffo, Joe Pesci bo pensilvanski mafijski šef Russel Bufalino, Robert De Niro pa njuna desna roka Frank Sheeran - Irec. Del zveneče igralske zasedbe so še Ray Romano, Bobby Cannavale, Anna Paquin in Harvey Keitel, scenarij podpisuje Steve Zaillian (Schindlerjev seznam).

"Film The Irishman je marsikaj. Razkošen, smešen, zapleten, zabaven in kot vsi dobri filmi, absolutno unikaten," je povedal direktor Newyorškega filmskega festivala in predsednik odbora za izbor filmov Kent Jones. "To je mojstrski izdelek, posnet na način, ki sem ga v življenju redko zasledil. Predstavlja raven subtilnosti in človeške intime, ki sta me resnično osupnili. Vse, kar lahko povem, je, da sem ga v trenutku, ko je končal, želel gledati znova."

Scorsese in Newyorški filmski festival imata dolgo skupno zgodovino, na festivalu so namreč predvajali že več njegovih filmov. Že leta 1967 njegov kratki film The Big Shave, leta 1973 Ulice zla in leta 1974 dokumentarec Italianamerican. Leta 2011 so na festivalu predvajali dokumentarec George Harrison: Življenje v stvarnosti in Hugo, film, ki ga je posnel v tehniki 3D. The Irishman bo prvi film Martina Scorseseja, ki ga bodo na Newyorškem filmskem festivalu predvajali kot otvoritveni.

Ob tem je Scorsese dejal: "V izjemno čast mi je, da je bil The Irishman izbran za otvoritveni film Newyorškega filmskega festivala. Občudujem drzne in vizionarske izbore filmov, ki jih festival leto za letom predstavlja občinstvu. Ta festival ima ključno vlogo pri razširjanju prepoznavnosti svetovnega filma. Hvaležen sem, da imam v New Yorku priložnost skupaj z odlično igralsko zasedbo in filmsko ekipo premierno prikazati moj novi film."

Lani se je festival začel z Najljubšo Yorgosa Lanthimosa, med drugimi pa so festival odprli filmi, kot so: Pod zadnjo zastavo Richarda Linklaterja, dokumentarec The 13th Ave DuVernay, Pot do slave Roberta Zemeckisa, Ni je več in Socialno omrežje Davida Fincherja, Kapitan Phillips Paula Greengrassa, Pijevo življenje Anga Leeja in Masaker Romana Polanskega.

Že 57. Newyorški filmski festival organizira neprofitna organizacija Film at Lincoln Center in bo potekal od 27. septembra do 13. oktobra.

Novo na Metroplay: "Brez trdega dela in discipline ni vrhunskih rezultatov!" | Janja Garnbret