Noč knjige 2021: Svetovni dan posvečen knjigam

Noč knjige 2021: Svetovni dan posvečen knjigam (foto: Pixabay) Pixabay
19. 4. 2021

Projekt Noč knjige bo letos v Sloveniji potekal že sedmo leto zapored. Z njim vsako leto obeležujemo Svetovni dan knjige, 23. april. Gre za prostovoljni samoorganizirani vsenarodni in mednarodni projekt, katerega prvobitno poslanstvo je promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

Noč knjige in njene platforme ponujajo prostor, kjer ljudje prek povezave s knjigo in branjem izražajo vsebine, ki jih sicer ne morejo. Ob snovanju tokratne Noči knjige so se nosilci projekta še posebej osredotočili na otroke, ki so med največjimi žrtvami razmer, v katerih živimo – pretresa denimo podatek, da se eden od štirih otrok v teh časih sooča z depresijo in da je potreba po psihološki ali psihiatrični pomoči pri otrocih in dijakih v velikem porastu. Prednostno njim je namenjen sicer vsegeneracijski natečaj Sanjam svet in mnoge druge dejavnosti, predstavljene v nadaljevanju. Zbrali smo jih v letošnjem Vodniku po Noči knjige 2021, ki je svež, prebujajoč, sočuten in – poseben.

Kot lanska bo tudi letošnja Noč knjige prilagojena razmeram. Potekala bo v domovih soustvarjalcev, v naravi, v javnih prostorih, kolikor je to mogoče, v virtualnem prostoru interneta in družabnih omrežij – ob hkratnem zavedanju potrebe po detoksifikaciji od digitalizacije družbe. Zato vsem soustvarjalcem, pa tudi medijem, ki bodo širili vest o prazniku knjige, polagamo na srce, naj bo Noč knjige, kot si jo sami želite ustvariti. Projekt tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Poslanica Noči knjige 2021: Luč se najjasneje vidi v temi

Nosilci projekta v Sloveniji, Društvo Festival Sanje in založba Sanje, so v svoji poslanici med drugim zapisali: "Noč knjige ima poslanstvo – obsijati pozabljeno in čudovito notranje bistvo. Povrniti upanje in zaupanje v drugega. In nas opomniti, da sveta danes ne spreminjamo ne z bombami ne s številkami, pač pa z zavedanjem, kdo smo – vsak zase in drug drugemu, naravi in živalim, planetu Zemlja, vesoljnim energijam. Svet se spreminja in prebuja s knjigo v roki. Z branjem prižigamo luč prihodnosti. Noč knjige je naš odgovor na temo časa. Luč se najjasneje vidi v temi."

Kdo so prireditelji Noči knjige?

Vsi. Noč knjige že sedem let poganjajo strast, zagnanost in pozitivna energija sodelujočih in soustvarjajočih. Ljubitelji knjige, navdušeni bralci, knjigarji, knjižničarji in knjižnice, mentorji literarnih krožkov, šole, srednje šole, kulturne skupine, ljubiteljske kulturne organizacije (JSKD in številni drugi), pisateljice in pisatelji, kavarne, galeristi, literarni navdušenci, knjižni in bralski krožki in klubi, uveljavljeni in neuveljavljeni književniki in pesniki vseh generacij … skratka celotno ozvezdje knjigoljubcev, ki želijo prispevati k lepšemu prazniku knjige. Potrebna sta le pogum in volja!

Kakšni dogodki so možni in zaželjeni?

Spet – vsi. Katerikoli dogodki, povezani s knjigo, v živo (če je le mogoče) ali virtualno. "Da bo plovba po Noči knjige srečna in posebna, smo za vas na zemljepisnih koordinatah domišljije ustvarili Vodnik po Noči knjige 2021: Sanjam svet," pravijo v Društvu Festival Sanje in založbi Sanje. V Vodniku bodo prav vsi soustvarjalci Noči knjige našli sijajne idejne iskrice za organizacijo Noč knjige:

•  prvovrstne bralne namige, da bomo preživeli – in živeli,

•   v poglavju Med dvema svetovoma ideje za ustvarjalne in pedagoške aktivnosti,

•  informacije o natečaju Sanjam svet,

•  predstavitev pobude Branja drevesom – in še in še.

"Če je svet naše ogledalo in če se zgodi, da to ogledalo odslika popolno distopijo – ali ni tedaj skrajni čas, da pričnemo sanjati lepši svet? Zato se letošnji Vodnik po Noči knjige ogleduje v zeitgeistovskih grafitih in odlomkih iz Huxleyjevega Krasnega novega sveta tu in zdaj. Za distopije kot speficični literarni žanr je značilno, da prihodnost predstavljajo v zelo negativni luči, vendar pa od svojih bralcev pričakujejo izrazito pozitivno reakcijo: bralce želijo pripeljati do tega, da bi se zavedli, da se prav scenarij, opisan v distopičnih delih, ne sme zgoditi, če se želimo izogniti popolnemu kolapsu, stemnitvi, naslednjemu Götterdämmerungu. Skozi takšno perspektivo Krasni novi svet prebuja in kliče k zamišljanju in ustvarjanju drugačnega. Noč knjige 2021 sanja svet," je povedala ena od njenih snovalk Andreja Udovč.  

Noč knjige sozveni s šolami in vrtci po Sloveniji

Pedagogi po vsej Sloveniji so se v preteklih letih izkazali za izjemne zaveznike Noči knjige. S tem v mislih posebej apeliramo na medije, da nam pomagajo širiti zavest o pomenu knjige in njenega praznovanja na Svetovni dan knjige in Noč knjige v časih, med katerimi so se nad šolstvo zgrnili številni temni oblaki. Za nekaj vzpodbudnih besed kolegicam in kolegom iz pedagoških vrst smo zaprosili Marjano Cenc Weiss, pobudnico Noči branja v Sloveniji ter tesno sodelavko pri nastajanju Vodnika Noč knjige 2021. Naj navdihnejo in opogumijo.

"Noč branja že več kot deset let plemeniti šolsko življenje, prav tako Noč knjige navdušuje bralce doma in po svetu že pravljičnih sedem let. Vem, šolski vsakdan je letos izjemno nepredvidljiv, a prav zato še bolj kliče po lepih in iskrivih trenutkih. Digitalno ali analogno, privoščite sebi in svojim učencem čudokrasen dogodek s knjigo."

Literarni natečaj Sanjam svet

"Letos sanjamo svet, kot ga še ni. Sredi distopije snujemo lepšo prihodnost. V kakšen dan se želimo prebuditi, ko v jutru odgrnemo zaveso sanj? Navdih je stih Srečka Kosovela Sanjam kraljestvo brez kralja," so ob objavi natečaja zapisali njegovi snovalci.

Natečaj Sanjam svet   je namenjen vsem generacijam, razdeljen pa je na otroško in odraslo kategorijo. Sodelujoči lahko napišejo, narišejo ali posnamejo svojo vizijo sveta, ki ga sanjajo, in svoje prispevke do 19. aprila pošljejo na nocknjige@gmail.com. Sprejemajo prispevke v pisni, slikovni, video, avdio, tipski ali vonjski obliki.

Najlepše in najbolj izvirne prispevke bodo objavljeni v t.i. live streamu na Svetovni dan knjige, 23. aprila, nekateri od njih – tisti najbolj navdušujoči – bodo tudi nagrajeni s knjižnimi nagradami.

Priporočamo