Nogomet za humanitarne namene

18. 6. 2015

Reprezentanca Humane zvezdice ali Art Football team Slovenija je v začetku junija že tretjič odpotovala na svetovno nogometno prvenstvo estrade – Art Football 2015, ki bo do 15. junija v Moskvi.

Slovenci bodo v skupini C 6. junija zaigrali proti Estoniji, 8. junija pa jih čaka dvoboj na centralnem stadionu Lokomotive proti domačinom Rusom.

L ani je reprezentanco vodil legendarni Bojan Prašnikar, ki letos zaradi neodložljivih službenih obveznosti ne bo odpotoval v glavno mesto Rusije, bo pa Humane zvezdice znova vodil prav tako nekdanji selektor slovenske izbrane vrste Slaviša Stojanovič, ki je ob tem še odličen kitarist. Njegov pomočnik bo Enver Čirić, pevec skupine Druga liga, ki je bil včasih odličen nogometaš, zdaj pa tudi on stopa v trenerske vode.

V pripravah na svetovno nogometno prvenstvo, ki je hkrati tudi največji svetovni festival glasbe in nogometa, so estradniki odigrali že tri tekme.

Žal je v zadnjem hipu zaradi koncertne turneje odpadel Omar Naber, ki je lani uprizoril odličen koncert sredi Moskve. Ekipi sta se pridružila tudi nekdanja nogometaša, reprezentant Suad Filekovič in Alen Ščulac, saj ima vsaka reprezentanca lahko v ekipi dva nekdanja vrhunska nogometaša in dva nekdanja odlična športnika.

Dosedanje glasbene in nogometne nagrade

Leta 2013 je Magnifico osvojil prvo nagrado kot najboljši bend festivala, Slovenija je prejela tudi nagrado za najboljši nacionalni nastop (1. mesto), bili so zmagovalci skupine All Stars, Nani Matjašič je bil izbran za najboljšega veznega igralca prvenstva, skupaj s Tomažem Strgarjem pa je zaigral v reprezentanci sveta. Leta 2014 je Slovenija prejela nagrado za najboljši nacionalni nastop (2. mesto), prav tako pa je drugo mesto osvojil Omar Naber s skupino, Slovenija je bila zmagovalka skupine Stars forever, Pidži in Gušti pa sta zaigrala za reprezentanco sveta.

"Veseli in ponosni smo, ker smo si z lanskim rezultatom zagotovili ponovni nastop med 16 najboljšimi državami na svetu. V zaključnih bojih smo bili namreč zmagovalci skupine Stars forever. Letos imamo višje športne cilje," pravi izkušeni Milan Pečovnik Pidži, ki mu je pripadla čast, da bo s svojo skupino nastopil na velikem moskovskem odru.

Vse v dobrodelne namene

Celotni projekt podpira njihova humanitarna organizacija Pod zastavo dobrote.

Lani in predlanskim so tako zbrali več kot devet milijonov dolarjev za pomoč revnim in bolnim otrokom. Tudi letos imajo organizatorji velike načrte, vsaka izmed sodelujočih reprezentanc bo obiskala sirotišnico, pripravili bodo umetniški program in prinesli nekaj dobrot iz svoje države. Največji in najširše zasnovan nogometno-estradni dogodek na svetu, ki ima tako vsebinsko kot izvedbeno zelo velik ugled, so podprli tako nekdanji predsednik Fife Sepp Blatter kot predsednik Uuefe Michel Platini in tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin. Nogometna zveza Slovenije je pomagala pri opremi reprezentance. Tudi medijsko bo poskrbljeno za promocijo, saj celotno dogajanje v Rusiji spremlja njihov prvi nacionalni teve program. Na velikem odru VDNKH Parka bodo v družbi elitnih estradnikov, angleške skupine East 17, Teda Tarnerja - Wishbona Asha, švedske skupine Dynazty, nemške skupine Fools Garden in drugih, nastopili tudi naši izvajalci. Osrednji koncert bosta na željo organizatorjev imela Irena Vrčkovnik in Milan Pečovnik Pidži s kantri skupino, nastopili pa bodo tudi Miro Todosovski, Gušti, Svarogov - Šank Rock, Gorazd Ademovič in Eva Boto. Irena Vrčkovnik bo zapela tudi na odprtju prvenstva, Miro Todosovski in Svarogov pa na zaključni prireditvi (14. junija), oboje bo neposredno prenašala ruska televizija.

Slovenija je v težki skupini

Varovance Slaviše Stojanoviča čaka težka naloga, če želijo doseči svoje cilje. "Končno bi rad zaigral v skupini za svetovnega prvaka, med štirimi najboljšimi reprezentancami na svetu," pravi pevec Miro Todosovski, ki ne skriva svojih želja, potem ko se je na nastop v Moskvi pripravljal skupaj z legendami Olimpije in z njimi osvojil prestižni pokal na turnirju v Savudriji. Slovenci bodo v skupini C in bodo 6. junija zaigrali proti Estoniji, 8. junija jih čaka dvoboj na centralnem stadionu Lokomotive proti domačinom, pri čemer Rusi veljajo za prvega favorita prvenstva, nato pa jih 10. junija čaka tekma z neugodno Italijo. Samo prvo mesto v skupini pa omogoča nastop v finalu svetovnega prvenstva.

Značke: nogomet