Nogometni obračun med Slovenijo in Anglijo je spremljala polovica Slovenije

Nogometni obračun med Slovenijo in Anglijo je spremljala polovica Slovenije (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2015

Včerajšnji obračun med Slovenijo in Anglijo je popolnoma napolnil nogometni stadion Stožice. Medtem ko so navijači glasno podpirali našo nogometno vrsto, pa so v GfK Slovenija preverili, koliko Slovencev spremlja nogomet, kateri domači klub podpirajo in katera evropska nogometna velesila ima pri nas največ privržencev.

Najbolj pomembno postransko stvar na svetu spremlja polovica Slovencev, pričakovano nekoliko več moških kot žensk (65% in 35%). Regijsko so nogometu manj privrženi na Dolenjskem in Gorenjskem, večjih razlik glede na starost ni. Zanimiv podatek razkriva, da so večji pripadniki nogometa tisti, ki živijo v stanovanjih, v primerjavi s tistimi, ki živijo v hišah.

Doma prevladuje Maribor

Po podatkih GfK Slovenija ima med Slovenci največ privržencev nedvomno NK Maribor, saj skoraj polovica vseh, ki spremljajo nogomet, stiska pesti za državne prvake. Sledi NK Olimpija, ki ima manj kot 20% privržencev, ostali slovenski klubi pa so večinoma regijsko spremljani.

Večina za Barcelono

Najboljši evropski klub Barcelona je tudi najbolj priljubljen v Sloveniji, saj zanj navija vsak tretji Slovenec oziroma Slovenka. Kot namreč ugotavljajo v GfK Slovenija, je bolj verjetno, da so njegove privrženke pri nas ženske in prebivalci Osrednjeslovenske regije.

Na drugem mestu je Real Madrid, ki ima med Slovenci 15% privržencev. Na tretje mesto se uvršča Bayern München (12%). Sledita dva angleška kluba, Manchester United in Chelsea (oba 5%). Omenjenih prvih pet klubov tako obsega več kot 70% slovenskih navijačev, ostalih 30% pa je razdeljenih med več kot 20 različnih klubov.

Značke: nogomet