Nova porodna soba za tvegane porode v porodnišnici Ljubljana

Nova porodna soba za tvegane porode v porodnišnici Ljubljana (foto: Press) Press
7. 12. 2017

V porodnišnici Ljubljana (KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana) so odprli novo opremljeno in obnovljeno porodne sobe št. 7 za tvegane porode.

Vrednost celotne prenove porodne sobe je 85.000 evra. Rotary klub 25 iz Ljubljane je zagotovil 65.875,28 evra, razliko pa so dodali iz sredstev drugih donacij.

Predstojnica KO za perinatologijo Ginekološke klinike UKC Ljubljana, doc. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., je povedala: »Danes je res lep dan. Ko lahko rečemo, da smo veseli, ker nam je prvi od treh dobrih mož, ki obdarujejo v mesecu decembru, prinesel prenovljeno porodno sobo št. 7 za tvegane porode. V Porodnišnici Ljubljana, ki je osrednja slovenska porodnišnica, se rodi več kot tretjina slovenskih otrok. Nismo samo največji v državi, smo tudi porodnišnica, kjer spremljamo in zdravimo najbolj bolne in ogrožene nosečnice, porodnice in novorojenčke iz ljubljanske regije in vse Slovenije. Porodnišnica Ljubljana je evropsko priznana porodnišnica, diagnostični center za bolezni nosečnic in nerojenih otrok, osrednja slovenska porodnišnica za zdravljenje ter pomemben zdravstveni center za celotno državo. Zgrajena je bila s samoprispevkom, vendar je v nekaterih infrastrukturnih pogledih pošteno obrabljena. Prav letos praznujemo 30. let delovanja nove porodnišnice in tudi naša hiša potrebuje novo opremo za sodobno in varno porodništvo in neonatologijo, zato smo izjemno veseli, da se je Rotary klub 25 iz Ljubljane ponovno spomnil na nas in nam omogočil prenovo te porodne sobe.«

»Užitek je srečati pogled tistega, kateremu si pred kratkim storil kaj dobrega,« so besede, ki jih je po Jeanu de La Bruyèri povzel Tilen Terlep, bivši predsednik Rotary kluba 25 iz Ljubljane in vodja projekta prenove sobe za tvegane porode. »Prav danes, na Miklavžev dan, prenovljeno intenzivno porodno sobo slavnostno predajamo v uporabo Porodnišnici Ljubljana. To je velik dan za naš klub, ki šteje samo 20 članov, saj v otrocih vidimo našo prihodnost. Zato je eno od naših vodil to, da se osredotočamo na pomoč otrokom«

V letu 2016 so člani Rotary kluba 25 Ljubljana zavihali rokave in začeli dobrodelno akcijo z namenom popolne prenove še enega pomembnega oddelka ljubljanske porodnišnice, in sicer porodne sobe za tvegane porode porodnega bloka, ki zahteva visokotehnološko opremljenost in je odločujoči prostor v primeru tveganih porodov. To je prostor, lociran najbližje operacijski dvorani, kjer se pod velikimi pritiski dogaja niz stresnih, nevarnih in ogrožajočih situacij. V kritičnih primerih štejejo sekunde, zato tako opremljena soba, ob operacijski dvorani, povečuje možnost preživetja novorojenčka in porodnice.

Najbolj kritični porodi iz celotne države potekajo v intenzivni porodni sobi v ljubljanski porodnišnici. Pomembno je, da tako za mamico kot za zdravstveno osebje, ki pomaga njej in otroku, ta soba predstavlja urejeno in pomirjujoče okolje ter da ima vso potrebno vrhunsko opremo.

V dobrem letu je Rotary klubu 25 uspelo zbrati 65.875,28 € in so tako zagotovili več kot 80 odstotkov potrebnih sredstev za omenjeno sobo, kjer potekajo težavni porodi. Skupen znesek, ki je bil potreben za izvedbo prenove te sobe, je znašal 85.000 evrov.

»Pravijo, da so otroci naše največje bogastvo, zagotovo pa so za zdrave malčke še najbolj hvaležni tisti starši, ki doživijo kritičen porod, pri katerem je v nevarnosti življenje dojenčka ali mame,« je povedal aktualni predsednik Rotary kluba 25 Ljubljana Elio Iori. Dodal je, »Aktivnosti našega kluba so že uzrte v naslednje projekte. Največji bo izgradnja rekreativno-učnega kampa za otroke iz socialno šibkejših okolij z lokacijo ob Krki na Dolenjskem. Želimo, da je vsak otrok deležen sprostitve ali počitnic v okolju, ki mu bo zbujal pozitivna občutja, ga navdihoval in puščal lepe spomine.«

Ob tej priložnosti predaje porodne sobe za tvegane porode v uporabo so postavili tudi razstavo slik prve glavne babice porodnega bloka, gospe Marjane Drčar.

Dogodek pa sta z glasbenimi nastopi popestrila s harmoniko Janez Dovč in tubo Goran Krmac.

O ROTARY KLUBU 25 IZ LJUBLJANE

Rotary klub 25 je bil ustanovljen maja 2008 in bil takoj sprejet v mednarodno združenje Rotary International. S tem so se ustanovitelji in člani zavezali, da bodo sledili temeljnim načelom mednarodne organizacije.

Osnovna vodila Rotary kluba 25 so, da gojijo medsebojno prijateljstvo z namenom pomagati drugim.

Sprejemajo in uveljavljajo visoka etična načela v zasebnem in poklicnem življenju, ter cenijo vsako dejavnost, ki je koristna širši skupnosti. V klubu vzpodbujajo uveljavljanje idealov rotarijstva pri vsakem rotarijcu v njegovem poslovnem, javnem in zasebnem življenju. S pomočjo medsebojnega prijateljstva poslovnih in strokovnih oseb gojijo in uveljavljajo dobro voljo in medsebojno razumevanje za mir med narodi.

Kot vsi ostali slovenski Rotary klubi so del distrikta 1912 - Zveze Rotary klubov Slovenije. Vključeni so v področje Rotary International CEEMA, ki obsega celinsko Evropo, vzhodno Sredozemlje in Afriko. Sedež področja je v Zürichu v Švici.

Rotary klub 25 iz Ljubljane, ki združuje 20 članov, je pred kratkim prejel zlato evropsko priznanje Rotary Internacional zaradi nadpovprečne dobrodelne učinkovitosti. Člani Rotary Kluba 25 so z različnimi aktivnostmi za dober namen zagotovili že več kot 1 milijon evrov donacij. Njihovi projekti so združeni pod blagovno znakko ZATO!. Največ zbranih sredstev so namenili za nakup opreme ali prenovo prostorov, ki so nujno potrebni ob rojstvu, oskrbi ali razvoju novorojenčkov, porodnic in šolarjev.