November – posvečen raku in upanju, ki ga prinašajo novi načini zdravljenja!

November – posvečen raku in upanju, ki ga prinašajo novi načini zdravljenja! (foto: profimedia) profimedia
21. 11. 2016

November je v znamenju ozaveščanja o raku – z gibanjem Movember opozarjamo na raka prostate, 17. v mesecu je svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke, ves november pa posvečamo ozaveščanju o raku pljuč.

Mesecu oktobru, ki je že tradicionalno posvečen boju proti raku dojk, se je tudi november oblikoval v mesec, ki je še posebej posvečen tej bolezni. Novembra namreč obeležujemo svetovni mesec ozaveščanja o raku pljuč, 17. november je svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke, gibanje Movember pa ozavešča o raku prostate.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, ki je aktivno na mnogih področjih ozaveščanja, prostovoljstva in medsebojne pomoči, je zelo aktivno tudi v novembru in se s svojimi aktivnostmi pridružuje obeleževanju vseh treh tém. Ena od pomebnih aktivnosti društva je tudi izobraževanje o novostih in izsledkih, ki jih prinašata razvoj znanosti in tehnologij na področju zdravljenja različnih vrst raka.

Movember - gibanje za ozaveščanje o raku prostate

Movember je gibanje, ki s prepoznavnimi brki simbolizira mesec boja proti raku prostate. Sredstva, zbrana v okviru gibanja, so namenjena raziskovanju in preventivi proti raku prostate in drugim zdravstvenim težavam, ki prizadenejo moške.

Rak prostate je eden od najpogostejših rakov pri moških po 50. letu starosti. Po napovedih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi prizadel vsakega šestega moškega. Trenutno je to drugi najpogostejši rak pri moških v Sloveniji. Vsako leto na novo zboli že več kot 500 moških. Z aktivnim iskanjem ga vse pogosteje odkrivajo tudi pri mlajših moških. V primerih, ko je odkrita bolezen omejena na prostato, je delež ozdravljenih zelo visok, okoli 80-odstoten.

17. november – svetovni dan ozaveščanja o raku trebušne slinavke

To je ena od najbolj agresivnih in hitro napredujočih oblik raka, ki še vedno pomeni izziv za sodobno onkologijo. Njegovi simptomi so zelo neznačilni, zato mine veliko časa, preden ga sploh diagnosticirajo. Stopnja preživetja je zelo nizka (95 % obolelih tej bolezni podleže). Vzrok za nastanek raka trebušne slinavke še ni znan. Pogosteje se pojavlja pri kadilcih, osebah s prekomerno telesno težo, bolnikih s kroničnim vnetjem trebušne slinavke in sladkornih bolnikih. Pogostejši je tudi pri osebah, katerih bližnji sorodniki so že zboleli. Prva preiskava pri diagnostiki je ultrazvočna preiskava trebuha.

Društvo onkoloških bolnikov Slovenije je član Svetovne zveze za raka trebušne slinavke, ustanovljene letos maja v Orlandu, ZDA, ki je namenjena večjemu ozaveščanju o tej bolezni tako laične kot strokovne javnosti.

November – mednarodni mesec boja proti raku pljuč

Rak pljuč je resen zdravstveni problem in ena od najpogostejših vrst raka. V Sloveniji je na prvem mestu po pogostnosti že vse od leta 1967, ko je zamenjal želodčni rak. V 90 % ga povzroča kajenje. Še vedno je najpogostejši rak pri moških (17 % med vsemi vrstami raka), pri ženskah pa je z dobrimi 5 % na petem mestu, vendar vztrajno narašča po številu novoobolelih.

Med simptome sodijo težko dihanje, zadihanost, nepojasnjeno hujšanje, krvav izpljunek, suh kašelj, pogoste pljučnice, utrujenost.

Ker je poznavanje te oblike raka slabo in tudi simptomi niso značilni, je toliko bolj nujna visoka raven ozaveščenosti na vseh ravneh, z namenom, da bodo zdravniki ustrezno odreagirali in poslali v specializirane centre primere, ki potrebujejo hitro obravnavo. Le okrog 16 % rakov pljuč odkrijejo v ozdravljivi fazi, saj presejalnih testov za zgodnje odkrivanje še ni.

Novosti na področju zdravljenja raka

Pri Društvu onkoloških bolnikov Slovenije se že veselijo nenehnega napredka na vseh področjih zdravljenja raka – kirurškem, obsevalnem in sistemskem (hormonsko zdravljenje, kemoterapija, tarčna zdravila). Med številnimi novejšimi raziskavami in sodobnimi metodami zdravljenja raka se kot veliko in učinkovito upanje večine rakov kaže imunoterapija.

Imunoonkološka terapija aktivira človekov imunski sistem tako, da je zmožen prepoznati in uničiti rakave celice. Z zaviralci kontrolnih točk imunskega odziva (ZKT) predstavlja imunoterapija danes eno najbolj obetavnih zdravljenj raka. Od nekdaj je obstajala želja, da bi raka premagali z vzpodbuditvijo lastnega imunskega sistema, ki bi tako, kot napade bakterije ali viruse, kadar se okužimo, napadel tudi rakave celice in jih uničil. Zaviralci kontrolnih točk (ZKT) so torej zdravila, ki preprečijo zaviralno delovanje rakavih celic na T-limfocite, jih sprostijo in naredijo ponovno sposobne spoznati rakave celice kot tuje, jih napasti in uničiti. Opravljene raziskave kažejo obetavno spoznanje, da na imunoterapijo najbolje odreagirajo agresivni raki, z veliko mutacijami in napakami v genomu, za katere do sedaj ni bilo učinkovitih zdravil. Raziskave kažejo celo na možnost ozdravitve pri posameznih bolnikih z napredovalim melanomom, mogoče tudi rakom pljuč in rakom ledvic.

Katere vrste imunoterapije so že v uporabi in pri katerih rakih?

Do sedaj dokazano varna in učinkovita imunska zdravila za zdravljenje raka, registrirana tudi pri nas, delujejo proti kontrolnim točkam CTLA4 in proti PD1 usmerjena zdravila ipilimumab, nivolumab in pembrolizumab. S temi zdravili zaenkrat zdravijo bolnike z napredovalim melanomom, nedrobnoceličnega raka pljuč in nekaterih drugih vrst raka pa še ne. Na zdravljenje odgovori okoli tretjina bolnikov, pri katerih gre za lepe zazdravitve, ki bistveno izboljšajo kakovost življenja. Tudi z neželenimi učinki ni večjih težav. Ta koncept zdravljenja je inovativen in popolnoma drugačen od obstoječih terapij. Želimo si, da bi tudi bolniki v Sloveniji imeli možnost dostopa do takšnega načina zdravljenja. Več o tem tukaj.

Prihodnost imunoterapije

Raziskovalci intenzivno proučujejo nove napovedne molekularne označevalce, na podlagi katerih bo mogoče vnaprej razpoznati bolnike, ki se bodo pozitivno odzvali na določeno imunsko zdravljenje, in tako personificirati imunoterapijo.

Mesec november, v katerem opozarjamo na določene vrste raka in še bolj intenzivno ozaveščamo o dejavnikih tveganja, naj bo zato vendarle prežet tudi z optimizmom in upanjem, da bodo z uporabo imunoterapije postali številni, do sedaj neozdravljivi raki visoko zazdravljivi ali celo ozdravljivi. Društvo onkoloških bolnikov Slovenije: www.onkologija.org