Nuša Derenda: Sodelovala v verigi prijateljstva v Trebnjem

Nuša Derenda: Sodelovala v verigi prijateljstva v Trebnjem (foto: Barbara Reya) Barbara Reya
Vir: Lady
24. 4. 2017

"Dočakali smo vse – veter, dež pa še sonce je posijalo. Prav takšnih je bilo tudi prvih 50 let galerije, ki jo je danes podprla takšna množica ljudi," je z navdušenjem povedala Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje. Prav ona je bila med prvimi v verigi, ki jo je skozi mesto spletlo več kot tisoč rok.

"Prijeli smo drug drugega in tako naredili dolgo verigo prijateljstva. Vse to zato, da bi podrli rekord v kulturi," je še poudarila Pavličeva. Staro in mlado je tako skupaj s pevko Nušo Derenda po Trebnjem širilo veselje in prijateljstvo.

Na cilju, pred Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, so v zrak spustili množico pisanih balonov. Seveda so vsi k postavljanju rekorda prispevali tudi s svojim podpisom oziroma všečkom. "Resnično lepo je na enem mestu videti toliko ljudi, tudi toliko mladih, ki so se zbrali v podporo kulturi," je povedala energična pevka, ki se je na ta poseben dan med prvimi podpisala na tablo.

Galerija likovnih samorastnikov Trebnje kot edini javni zavod pri nas igra pomembno vlogo pri ohranjanju naivne umetnosti. Letos praznuje pomemben jubilej – že petdesetič se bodo na njihovo pobudo v kraju zbrali samorasli umetniki v vsega sveta.

"Ob koncu večdnevnega druženja nam umetniki poklonijo svoja dela – od reliefov in kipov do slikarskih del v raznolikih tehnikah. Med seboj se prepletajo različni načini likovnega ustvarjanja, okusi in kulture. Recimo kar 20 umetnikov, ki so nam darovali svoja dela, prihaja iz Brazilije," je poudarila Andrejka Vabič Nose, kustosinja Galerije likovnih samorastnikov Trebnje.

Dodala je, da se v ozadju umetniških stvaritev skrivajo zanimive zgodbe. Prav k odkrivanju teh zgodb želijo s projektom prodiranja rekorda v kulturi privabiti čim več ljudi iz vse Slovenije.

A. J.

Priporočamo