O izzivih slovenskega čebelarstva tudi Lojze Peterle in Terkaj

Udeleženci okrogle mize - Pislakov dan: Lojze Peterle, Boris Seražin, Boštjan Noč in Rok Terkaj. (foto: Press) Press
27. 2. 2018

Katere so glavne težave, s katerimi se srečujejo čebelarji? Kako lahko uspešno zatrejo čebelje bolezni in omejijo varozo? O tem bo govora v soboto, 3. marca, na prvem Pislakovem dnevu, letnem srečanju Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev.

Dogodek bo potekal v klinični predavalnici ljubljanske Veterinarske fakultete (Cesta v Mestni log 47, Ljubljana) od 10. do 14. ure. V okviru dogodka bo potekala okrogla miza z naslovom »Kako lahko k reševanju problemov v čebelarstvu pripomore svetovni dan čebel«, ki se je bodo udeležili Lojze Peterle, poslanec Evropskega parlamenta, Boris Seražin, predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, in Rok Terkaj, raper in umetnik.

Svoje izkušnje z zgoraj omenjenimi temami bodo delili tudi predavatelji dr. Klemens Krieger, vodja razvojnega oddelka za zdravje čebel pri podjetju Bayer, Nemčija, dr. Joel Gonzalez Cabrera, profesor na Univerzi v Valenciji, Španija, izr. prof. dr. Ivan Toplak iz Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani in dr. Maja Smodiš Škerl iz Kmetijskega inštituta Slovenije.

Strokovno združenje profesionalnih čebelarjev vključuje več kot 50 članov, ki imajo skupaj 15 tisoč panjev, v njihovi oskrbi pa je skoraj 15 odstotkov slovenskih čebel. Povprečno število panjev na člana v združenju je 298. Člani so profesionalci, ki od čebelarstva živijo in imajo svoje zaposlene.

Pislakov dan je dobil ime po Janku Pislaku, slovenskemu čebelarju, ki je imel največ panjev v Sloveniji, in sicer 2500, kar znese kar 100 milijonov čebel.

Letos bomo 20. maja prvič obeležili svetovni dan čebel, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov (ZN) na slovensko pobudo potrdila lani decembra.

PROGRAM za 3. 3. 2018:

  • 10:00

Uvodni pozdrav: Boris Seražin, predsednika Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev

  • 10:05–11:00

Uspešno kontroliranje varoze v času, ko je odporna na akaricide – dr. Klemens Krieger, vodja razvojnega oddelka za zdravje čebel v podjetju Bayer, Nemčija

  • 11:00–11:15

Virusi – varoza – čebela: usodna kombinacija – izr. prof. dr. Ivan Toplak, dr. vet. med., Veterinarska fakulteta, Univerza v Ljubljani

  • 11:15–12:00

Odpornost varoze na akaricide: odkrivanje, nadzor in preventiva – dr. Joel Gonzalez Cabrera, profesor na Univerzi v Valenciji, Španija

  • 12:00–12:15

Dobra čebelarska praksa – aktivnosti mednarodnega projekta BPractices – dr. Maja Smodiš Škerl, Kmetijski inštitut Slovenije, oddelek za živinorejo, čebelarstvo

  • 12:15–13:00

Odmor za kosilo

  • 13:00–14:00

Okrogla miza na temo: Kako lahko k reševanju problemov v čebelarstvu pripomore svetovni dan čebel. Udeleženci okrogle mize: Lojze Peterle, poslanec Evropskega parlamenta, Boris Seražin, predsednik Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in Rok Terkaj, raper in umetnik.

Dogodek bo vodila mag. Andreja Jernejčič.

Priporočamo