Ob izidu knjige Dober dih obisk mednarodno priznanega strokovnjaka Patricka McKeowna

Ob izidu knjige Dober dih obisk mednarodno priznanega strokovnjaka Patricka McKeowna (foto: emka.si) emka.si
31. 8. 2018

Pri založbi Mladinska knjiga je izšla knjiga DOBER DIH mednarodno priznanega irskega strokovnjaka Patricka McKeowna, ki je razvil program pravilnega dihanja Oxygen Advantage in z njim kot trener usposobil že več kot sedem tisoč ljudi po svetu.

Ob izidu knjige v slovenskem jeziku se bo Patrick McKeown od 17. do 20. septembra 2018 mudil v Sloveniji.

Že prvi dan obiska (17. september, ob 18. uri v knjigarni Konzorcij v Ljubljani) se bo Patrick McKeown predstavil širši javnosti. Spregovoril bo o svoji novi knjigi in imel krajše predavanje o prednostih in koristih pravilnega dihanja.

emka.siV knjigi Dober dih S pravilnim dihanjem do zdravja, moči in vitkosti (predgovor je prispeval Janez Hudovernik, licencirani inštruktor dihanja) avtor na preprost način opisuje prednosti in koristi tehnike dihanja, ki je bila dolgo spregledana, danes pa pridobiva na veljavi zaradi številnih pozitivnih učinkov. Avtor bralce med drugim pouči, kako premagati nadloge, kot so zadihanost med telesnim naporom, slab spanec, tesnoba, astma, smrčanje ...

Avtor knjige Patrick McKeown je svetovno priznani licencirani trener metode dihanja po Butejku. To metodo je odkril pri svojih šestiidvajsetih letih, ko si je ob njeni pomoči začel lajšati simptome astme. Pozneje se je šolal pri njenem ustanovitelju, ukrajinskem zdravniku Konstatinu Butejku, in nato ob doslednem izvajanju pravilnega dihanja astmo tudi uspešno pozdravil.

To odkritje je McKeowna spodbudilo, da se je posvetil raziskovanju dihanja in njegovega vpliva na zdravje. Razvil je program Oxygen Advantage, ki ga od leta 2002 poučuje v Avstraliji, ZDA in po Evropi. Ta program temelji na McKeownovih izkušnjah pri delu z več tisoč strankami in številnimi zdravstvenimi strokovnjaki ter na obširni, trinajst let trajajoči raziskavi o zadrževanju diha. Napisal je sedem knjig, poleg tega pa predava strokovnjakom za dentalno medicino in pulmologijo na številnih konferencah po vsem svetu.

Prvi del knjige vsebuje tri poglavja, namenjena spoznavanju našega telesa in njegovih zakonitosti: skrivnosti dihanja (Kisikov paradoks, V kakšni formi ste v resnici? Preizkus ravni kisika v telesu, Nos je namenjen dihanju, usta pa hranjenju, Dihaj pravilno – dihaj lahkotno, Skrivnosti starodavnih plemen), skrivnosti kondicije (Na vrh po naravni poti, Naj gora pride k vam, Dihanje v coni) in skrivnosti zdravja (Postopna izguba teže brez posebne diete, Preprečite poškodbe in utrujenost, Kisik za zdravo srce, Odpravljanje astme zaradi telesne vadbe, Dihanje in razvoj obraza, Šport za življenje.

Drugi del knjige pa predstavi program po metodi Oxygen Advantage.

O knjigi so povedali

Marko Roblek, vitez dobrega tega, paleo bloger in organizator blejske nočne 10ke: »Zaščitni znak sodobnika je eksces. Obdan s preveč stvarmi, uživalec prevelikih količin hrane, konstantno izpostavljen stresu. Rekreativec, ki v prostem času vadi preveč. Knjiga Patricka McKeowna pa nam razkrije še eno presenetljivo dejstvo: tudi dihamo preveč! Ko dobesedno hlastamo za zrakom, si obstruiramo dihalne poti, jemljemo kisik in kvarimo zdravje. Dober dih je odličen priročnik, ki razumljivo tolmači znanost na področju dihanja in z enostavnimi, a izjemno učinkovitimi napotki vsakogar popelje na pot do učinkovitega dihanja. Manj je več velja tudi za najpomembnejšo funkcijo naših občutljivih teles; dihati manj pomeni dihati bolje. Dihati skozi nos namesto skozi usta pomeni dihati pravilneje in zdravo. Če smo se s paleom naučili pravilno prehranjevati in s propriocepcijo pravilno gibati, je McKeown tisti, ki doda manjkajoči člen, pravilno in efektivno dihanje. Še več: pravilno dihanje je revolucionarna biološka teorija vsega. Kvalitetno dihanje ne spravlja v optimalni red le fizioloških procesov telesa, pač pa ureja tudi nevrološke komponente in v prvi vrsti zmanjšuje stres. Pravilno dihanje umirja telo in čisti um. Je meditativno samo po sebi. Trden spanec, optimalno telesno težo, kardiovaskularno zdravje, prebavo in celo obliko obraza reguliramo z dihanjem, zato je edini pravi cilj, da se mu posvetimo in ga uredimo. Preteči maraton z dihanjem skozi nos se sliši znanstvena fantastika, a dobrobiti, ki jih prinaša ta izziv, bi morale biti dovolj, da se ga loti vsak tekaški navdušenec. Zato sem si kot maratonec zastavil nov moto, ki me vodi: Zdrav dih v zdravem telesu! Z dihanjem se življenje začne in konča in prav je, da ga ves čas postavljamo na prvo mesto.«

Robert Križaj, potrjen učitelj čuječnosti po metodi MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction):  ''Temeljita in jasna predstavitev blagodejnih učinkov zavestnega in pravilnega dihanja (skozi nos) na psiho-fizično zdravje posameznika – ter izvorne vloge jogijskih tehnik dihanja in čuječnostne meditacije pri tem. Odlično povabilo k vadbi in prevzemanju odgovornosti za svoje zdravje, počutje ter uspešnost v športu in poslu.''

Ne spreglejte!

19. septembra bo pod vodstvom Patricka McKeowna potekal enodnevni seminar po programu Oxygen Advantage®.