Ob slovenskem dnevu krvodajalstva zahvala ''pravim junakom

Ob slovenskem dnevu krvodajalstva zahvala ''pravim junakom (foto: Pravi junaki Press) Pravi junaki Press
7. 6. 2019

Na tradicionalni novinarski konferenci ob slovenskem dnevu krvodajalstva (4. junij), so se podporniki pobude ''Daruj energijo za življenje'' krvodajalcem in vsem podpornikom, ki sodelujejo pri preskrbi s krvjo, zahvalili za zagotavljanje zadostnih in ustreznih količin krvi.

Z letošnjo akcijo ''Pravi junaki darujemo!'' v javnosti širijo sporočilo o plemenitih vrednotah, kot so humanost, solidarnost in človečnost, ter opozarjajo na velik pomen krvodajalstva za nemoteno delovanje zdravstva. Krvodajalci in člani taborniškega društva Rod Pusti grad Šoštanj, ki so ob svoji 60-letnici organizirali krvodajalsko akcijo, nam s svojim pozitivnim zgledom sporočajo, kdo so pravi junaki sodobnega časa, ki v resničnem svetu rešujejo življenja. Akcijo je obiskalo več kot 120 krvodajalcev, tako da je dosežen plemeniti cilj, zbrati 60 litrov krvi.

Za pokritje dnevnih potreb zdravstva po krvi v Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo okoli 350-400 krvodajalcev. Kot je poudarila Polonca Mali, strokovna direktorica Zavoda RS za transfuzijsko medicino: »Ni samo po sebi umevno, da imamo vedno dovolj varne in ustrezne zaloge krvi vseh krvnih skupin, zato je še kako pomembno, da imamo na voljo dovolj krvodajalcev, ki so pripravljeni darovati kri. Zaradi odgovornega ravnanja s krvjo in usklajevanja s potrebami po krvi je izredno pomembno, da se krvodajalci odzovejo takrat, ko jih potrebujemo - govorimo o ''pravem krvodajalcu ob pravem času''.«

Kri ostaja nenadomestljivo zdravilo za bolnike in najdragocenejše, kar lahko podarite, zato se pobudniki krvodajalske iniciative Daruj energijo za življenje iskreno zahvaljujejo vsem krvodajalcem, ki anonimno, prostovoljno in neplačano darujejo polno kri, plazmo ali trombocite. »Krvodajalske akcije potekajo tako na transfuzijskih centrih kot na terenskih krvodajalskih akcijah. Rdeči križ Slovenije z svojimi Območnimi združenji organizira krvodajalske akcije po vsej Sloveniji, preko celega leta, skoraj vsak delovni dan,« je pojasnil Alojz Kovačič, predsednik Rdečega križa Slovenije. Zato je nadvse pomembno sodelovanje z lokalno in širšo skupnostjo na terenu. Mreža prostovoljcev in organizatorjev predano skrbi za organiziranje in motiviranje krvodajalcev, s ciljem zagotoviti ustrezne količine varne krvi za vse bolnike, ki jo potrebujejo.

Širša akcija ozaveščanja javnosti ne bi bila možna brez podpore družbeno odgovornega podjetja. Na pobudo družbe Petrol je pred devetimi leti nastala vseslovenska krvodajalska iniciativa Daruj energijo za življenje, ki v sodelovanju z Zavodom Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) in Rdečim križem Slovenije s sodobnimi pristopi uspešno obvešča o pomembnosti krvodajalstva, o velikem pomenu tako rednih kot novih krvodajalcev, odzivanju krvodajalcev glede na potrebe in stanje zalog krvi ter tako prispeva k širjenju baze krvodajalcev. »Rezultati akcije so nad pričakovanji, s skupnimi močmi smo k darovanju v zadnjih osmih letih (2011-2018) privabili več kot 83.000 novih krvodajalcev, od tega v zadnjem letu več kot 9.000«, je povedal mag. Aleksander Salkič, direktor Korporativnega komuniciranja Petrol d.d., ki pravi še, da to akcijo ''čutijo v krvi''.

Namen letošnje akcije, ki poteka pod sloganom “Pravi junaki darujemo!” je spodbujanje krvodajalstva in zahvala vsem, ki darujejo kri. Predvsem želi navdihniti mlade, jim sporočiti, da so krvodajalci pravi junaki sodobnega časa, ki v resničnem svetu rešujejo življenja.

Novinarski dogodek Daruj energijo za življenje ob slovenskem dnevu krvodajalstva, ki ga vsako leto obeležujemo 4. junija, je letos potekal v Šoštanju, saj so ga združili s krvodajalsko akcijo članov Taborniškega društva Rod Pusti grad Šoštanj in njihovih podpornikov, ki so se odločili svojo 60-letnico obeležiti s to humano gesto. To jim je tudi uspelo: do konca krvodajalske akcije je darovalo kri več kot 120 krvodajalcev, tako da so dosegli plemeniti cilj, zbrati 60 litrov krvi. »Taborniki, tako kot krvodajalci, poosebljajo pozitivne vrednote - humanost, solidarnost, človečnost, skrbijo za naravo in zdrav način življenja ter tako ustvarjajo boljši svet, saj so vedno pripravljeni pomagati«, meni Eva Bolha, načelnica Zveze tabornikov Slovenije.

V Šaleški dolini je bilo krvodajalstvo od nekdaj močno in ima dolgo tradicijo. To so znova dokazali tudi danes. Tako kot dokazujejo redni in novi krvodajalci vsak dan po vsej Sloveniji, pravi junaki današnjega časa, katerih darovana kri omogoča zdravljenje ali celo rešuje življenja.

Vpis krvodajalcev v spletno krvodajalsko bazo

Potrebe po krvi oz. krvnih skupinah se nenehno spreminjajo, zato skrbno spremljamo zaloge krvi. Glede na stanje zalog krvi in potreb po določeni krvni skupini, vabimo krvodajalce na odvzem krvi. Za hitro prilagajanje potrebam je potrebno, da imamo na razpolago krvodajalce, ki so pripravljeni priti na odvzem krvi takrat, ko jih potrebujemo. To nam omogoča spletna baza krvodajalcev, v katero se lahko vpišete tukaj.

Aplikacija Lahko darujem?

S spletno aplikacijo na spletni strani Daruj-kri.si in na spletni strani Zavoda RS za transfuzijsko medicino lahko hitro in zanesljivo preverite, ali ustrezate pogojem za darovanje krvi. Namen aplikacije je, da zavarujemo vaše in prejemnikovo zdravje ter vam prihranimo nepotrebno pot.

Vedno lahko tudi sami

Na odvzem krvi lahko krvodajalci pridejo tudi sami, na vsa odvzemna mesta - na redne krvodajalske akcije oziroma v delovnem času transfuzijskih služb. Krvodajalce pozivamo, da si prej na spletni strani ogledajo zaloge krvi po krvnih skupinah ali se vpišejo v bazo krvodajalcev ter s tem pomagajo pri vzpostavljanju optimalnih zalog krvi.