Občinstvo je odločilo, da bosta v Tel Avivu nastopila Zala Kralj in Gašper Šantl

Občinstvo je odločilo, da bosta v Tel Avivu nastopila Zala Kralj in Gašper Šantl (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
16. 2. 2019

Slovenijo bosta maja na 64. tekmovanju za Pesem Evrovizije v Tel Avivu zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi. Tako so danes odločili gledalci in poslušalci Eme ter strokovna žirija. Ta je najprej izbrala dva superfinalista, poleg zmagovalcev še Raiven s pesmijo Kaos, zadnjo besedo je nato imelo občinstvo s telefonskim glasovanjem.

Tekmovanje, ki ga je vodila Ajda Smrekar, je potekalo v dveh krogih. V prvem krogu je tričlanska strokovna žirija v sestavi Darja Švajger, Lea Sirk in Vladimir Graić izbrala dve najboljši pesmi in ju uvrstila v superfinale. Zmagovalno skladbo so nato določili poslušalci in gledalci s telefonskimi glasovi.

Izbor je tako potekal podobno kot leta 2011, ko je na Emi zmagala Maja Keuc s pesmijo Vanilija in v evrovizijskem finalu zasedla 13. mesto, leta 2014, ko je zmagovalka Eme Tinkara Kovač s pesmijo Round and Round v evrovizijskem finalu dosegla 25. mesto, in leta 2015, ko je zmagovalni duo Maraaya v evrovizijskem finalu osvojil 14. mesto.

Deset pesmi in izvajalcev, ki so se predstavili na letošnji Emi, je med 103 prijavami izbrala štiričlanska komisija, ki so jo sestavljali lanska zmagovalka Eme Lea Sirk, muzikologinja in vodja založniške dejavnosti Mojca Menart, urednik glasbenega uredništva Vala 202 Žiga Klančar ter urednik izbora Ema - Pesem Evrovizije 2019 Aleksander Radić.

Poleg tekmovalcev so oder Eme zavzeli tudi glasbeni gostje. Lea Sirk je izvedla sedemminutni nastop, v katerem ni umanjkala lanska zmagovalna pesem Hvala, ne! Nastopila sta tudi primorski raper Smaal Tokk in imitator znanih glasbenikov Toni z umetniškim imenom inoT, ki prihaja s Palme de Mallorce in ga je Slovenija vzljubila v šovu talentov. Program je s svojimi plesnimi sposobnostmi popestrila tudi Ajda Smrekar.

Zala Kralj in Gašper Šantl sta postala 25. predstavnika na tekmovanju za Pesem Evrovizije. Slovenija svojega predstavnika na ta evropski glasbeni festival, ki si ga vsako leto ogleda več kot 200 milijonov ljudi, pošilja od leta 1993, vse odkar je skušala prepričati s pesmijo Tih deževen dan. Tekmovanja se je nato udeležila vsako leto, razen leta 1994 in 2000, ko je morala zaradi slabih rezultatov sodelovanje izpustiti.

Odkar so bili leta 2004 uvedeni polfinalni večeri, se je Sloveniji v evrovizijski finale uspelo prebiti petkrat. Leta 2007 z Alenko Gotar (Cvet z juga), leta 2011 z Majo Keuc (No One), leta 2014 s Tinkaro Kovač (Round and Round), leta 2015 z Maraayo (Here For You) in lani z Leo Sirk (Hvala, ne!). 

Priporočamo