Dogodki Promocijsko sporočilo

Objavljen že 12. razpis za nacionalne štipendije programa »Za ženske v znanosti« 2018

2. 10. 2017
Deli
Objavljen že 12. razpis za nacionalne štipendije programa »Za ženske v znanosti« 2018 (foto: profimedia)
profimedia

Partnerja nacionalnega programa »Za ženske v znanosti«, L'ORÉAL Slovenija in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO sta objavila 12. razpis za štipendije »Za ženske v znanosti«.

Na razpis se lahko prijavijo raziskovalke do vključno 3. novembra 2017, tri najperspektivnejše po izboru uglednih slovenskih znanstvenikov pa bodo razglašene marca prihodnje leto ter prejele letno štipendijo v višini 5.000 EUR.

Nagrajene raziskovalke s sodelovanjem v nacionalnem programu pridobijo večjo vidnost in izpostavljenost ter postanejo vzornice mlajšim ženskam, ki se še odločajo za kariero na področju znanosti.

Program »Za ženske v znanosti« slavi odličnost, ustvarjalnost in inteligenco znanstvenic. Vseskozi od leta 1998 opozarja na pomembno vlogo žensk v znanosti ter spodbuja spremembo tudi v Sloveniji, žal še vedno neenakopravnega položaja žensk v znanosti, na bolje. Partnerji L'Oréal-UNESCO si prizadevajo podpirati in priznati uspešne raziskovalke z namenom, da bi spodbudili več mladih žensk, da se vključijo v znanstveni poklic ter jim pomagajo na njihovi karierni poti. V sklopu nacionalnega programa štipendiranja L'Oréal-UNESCO je bilo doslej nagrajenih že 31 mladih slovenskih raziskovalk za svojo znanstveno odličnost.

Po podatkih Statističnega inštituta UNESCO je število žensk v znanosti v letu 2016 nekoliko naraslo v primerjavi s prejšnjim letom. V Sloveniji na dodiplomski študij vstopa 58 odstotkov žensk in doktorski naziv dosega približno 53 odstotkov žensk, v raziskovalnih vodah pa ostane le 36,1 odstotka žensk, kar je 3,9 odstotka pod evropskim povprečjem. Po podatkih Evropske komisije pa se prava razlika kaže šele pozneje na najvišjih položajih, kjer je delež raziskovalk le še okoli 20 odstotkov. Prostor za napredek tako ostaja, meni predsednica odbora prof. dr. Alenka Malej, morska biologinja, redna profesorica ter dolgoletna vodja Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo in direktorica International Ocean Institute Operational Center Slovenia: »Slovenske znanstvenice in njihovi raziskovalni dosežki pomembno prispevajo k znanstvenim spoznanjem tako v Sloveniji kot v ​​svetu. Zato vabimo mlade raziskovalke k prijavi na razpis nacionalnega programa Za ženske v znanosti. Program je veliko več kot le finančna štipendija, spreminja vlogo in prispevek žensk v znanosti ter družbi kot celoti in uveljavlja slovensko znanost in znanstvenice na nacionalni in svetovni ravni.«

Nacionalna štipendija spodbuja mlade raziskovalke k nadaljnjemu raziskovalnemu delu

L'ORÉAL Slovenija in Nacionalna komisija UNESCO že 12. zapored objavljata razpis za nacionalni štipendijski program »Za ženske v znanosti«. Letne štipendije v višini 5.000 evrov bodo dodeljene trem najboljšim slovenskim raziskovalkam s področja naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine za njihov prispevek k znanstvenim spoznanjem na nacionalni in globalni ravni.

Mlade raziskovalke morajo biti v zaključni fazi doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine. Prejemnica štipendije ne sme biti starejša od 35 let na dan zaključka razpisa, imeti mora slovensko državljanstvo s stalnim prebivališčem v Sloveniji. Prav tako je eden od pogojev za sodelovanje na natečaju opravljanje svojega raziskovalnega dela v znanstvenih institucijah v Republiki Sloveniji. Štipendistka mora imeti tudi priporočilo mentorja in se na razpis ne more prijaviti dve leti zapored.

L'ORÉAL je vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov ter pomemben akter na področju raziskovanja. Pred več kot 100 leti je L'ORÉAL ustanovil znanstvenik – kemik Eugene Schueller in od takrat je znanost v osrčju L'ORÉAL-a, ki je samo v letu 2014 registriral kar 501 patentov. V L'ORÉAL-u se zavedajo, da njegove uspehe zagotavlja predvsem neprecenljiv prispevek žensk - med 3762 njegovimi raziskovalci je več kot polovica (55 %) žensk.

UNESCO je vprašanjem žensk na področjih svojega mandata – v izobraževanju, znanosti, kulturi in komunikacijah – namenil veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji, kot rezultat pobud Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo za uveljavitev vloge žensk v znanosti.

Več informacij o programu »Za ženske v znanosti« ter razpisnih pogojih in potrebni dokumentaciji najdete na www.mizs.gov.si.