Odprta kuhna se v sredo vrača v Novo Gorico

21. 5. 2019
Deli
Odprta kuhna se v sredo vrača v Novo Gorico (foto: Odprta kuhna Press)
Odprta kuhna Press

V sredo, 22. maja, bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici prvič v novi sezoni gostovala priljubljena kulinarična tržnica Odprta kuhna. Gurmane bo kulinarična karavana razveseljevala med 10. in 21. uro, obiskovalci pa si lahko od sprehoda med 27 stojnicami obetajo odkrivanje slovenske kuharske zakladnice, začinjeno s hiti svetovnih kuhinj, trendovskimi pouličnimi jedmi in sodobnimi mojstrovinami.

Druženje in klepet bodo pospremila tudi vrhunska vina, kraft pivo ter drugi izvirni napitki. Odprta kuhna, ki poteka v sodelovanju z Mestno občino Nova Gorica, se bo v mestu vrtnic letos predvidoma ustavila še 19. junija in 4. septembra.

Za otvoritev nove sezone bodo v Novo Gorico bodo prvič prišli tudi štirje novi ponudniki. Gostišče Barbara iz Idrije se bo predstavilo s ponudbo odličnih žlikrofov z bakalco in njihovo posebnostjo, sladkimi žlikrofi iz bele in temne čokolade. Veganika bo s seboj pripeljala čudovite, pisane in omamno dobre pite, ki jih še polepšajo z dekoracijo iz svežega sadja, zelišč in cvetlic. Prvič se bo v Novo Gorico odpravila tudi simpatično ekipo iz El Patron Tacos & Store, kjer bodo na svoj račun prišli iskalci avtentične mehiške poulične hrane. Glavna zvezda menija na njihovi stojnici bodo seveda takosi - z različnimi nadevi in domačimi salsami bogato obložene koruzne tortilje. Pravo premiero, saj bo to njihovo prvo gostovanje na Odprti kuhni kjerkoli, bo v Novi Gorici imela štrukljarnica Moji štruklji Slovenije, ki s to jedjo v številnih tradicionalnih in sodobnih, inovativnih različicah sicer navdušuje domačine in turiste, ki obiščejo osrednjo ljubljansko tržnico. Vedno se potrudijo, da so njihovi štruklji pripravljeni iz lokalnih in svežih sestavin, še bolj sveže pa so njihove kulinarične domislice, kot so čokoladni ali številni sezonski štruklji.

Seveda bodo del pisane druščine tudi priljubljeni stari znanci, ki bodo z indijskimi in egipčanskimi zavitki, afriškimi in turškimi dobrotami, sočnimi rebrci, hobotnico v solati, kitajskimi in tajskimi rezanci ter mnogimi drugimi jedmi na Bevkovem trgu pričarali pravi kulinarični svet v malem. Pri izboru pestre ponudbe se organizacijska ekipa Odprte kuhne od začetka drži enakih standardov, ki so kakovost, izvirnost in kreativnost. »Pri nas ne boste našli petih stojnic z golažem, na vsaki stojnici bo nekaj drugačnega in vznemirljivega. Mislim, da Odprti kuhni poseben čar daje dejstvo, da predstavlja prostor gurmanskih druženj in doživetij, ki je resnično namenjen vsem,« je pred prvim dogodkom nove sezone povedala Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne.

Na kulinaričnem področju v Sloveniji sicer vlada prav posebna energija, saj se zadnje čase dogajajo res imenitne stvari. Samo v zadnjih nekaj mesecih smo postali Evropska gastronomska regija 2021, sredi marca je potekal Evropski simpozij hrane, ki se je pričel s predpremiero Odprte kuhne, dobili smo slovensko izdajo enega od treh najpomembnejših kulinaričnih vodnikov na svetu Gault&Millau, ki je Odprto kuhno imenoval za Najboljši pop 2019, bralci britanskega časopisa The Guardian so našo kulinarično tržnico uvrstili med deset najzanimivejših lokacij s ponudbo ulične hrane na svetu in še bi lahko naštevali. »Biti del in aktiven člen tega pestrega dogajanja je res čudovita izkušnja. Hrana, ljudje, vzdušje, prelepe lokacije po vsej Sloveniji, druženje, vznemirjenje,... Najljubše elemente bi še lahko našteval, a če povzamem: Odprta kuhna je 'joie de vivre', je radost in veselje do življenja. Tu lahko srečuješ stare znance in spoznavaš nove prijatelje, raziskuješ, se zabavaš. Vsi, ki delamo na Odprti kuhni, smo kot velikanska družina, ker vsi delamo s srcem. Tudi to se čuti,« je tisto, kar Odprto kuhno dela posebno, za konec opisal soustanovitelj Lior Kochavy.

Novo na Metroplay: Alya o trenutkih, ki so jo izoblikovali, odraščanju in ljubezni do mnogih stvari v življenju