Odprta kuhna ta petek že stotič v Ljubljani

Odprta kuhna ta petek že stotič v Ljubljani (foto: Odprta kuhna PRESS) Odprta kuhna PRESS
19. 4. 2017

Kulinarična tržnica Odprta kuhna bo ta petek obeležila prav poseben trenutek. Na Pogačarjevem trgu bo med 10. in 21. uro namreč potekala že stota ljubljanska izvedba tega družabno-gurmanskega dogodka, ki je za marsikoga postal obvezen, slasten in sproščujoč uvod v konec tedna.

»Lani smo praznovali stoto Odprto kuhno na sploh, saj gostujemo tudi v Kopru, Novi Gorici in Celju, letos pa je tu že stota ljubljanska. Težko je verjeti, kako hitro je to minilo in koliko stvari se je v tem času zgodilo na slovenski kulinarični sceni, ki je v zadnjih nekaj letih dobesedno eksplodirala,« je pred dogodkom dejal Lior Kochavy, direktor.

Odprta kuhna je konec marca vstopila v svojo že peto sezono, ob stoti ljubljanski izvedbi pa ji je čestital tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković: »Odprta kuhna na enem mestu poudarja in predstavlja točno to, kar Ljubljano dela najlepše mesto na svetu. To je prostor druženja, odprtosti, solidarnosti in prijateljstva, kjer ob dobri hrani in pijači živimo skupaj in spoštujemo različnost! Lahko rečem, da ob petkih Odprta kuhna na Pogačarjevem trgu zares združi ves svet! Organizatorjem Odprte kuhne čestitam ob 100. kuhanju in jim želim še veliko sončnih petkov!«

Projektu je ob jubileju čestitala tudi direktorica JP Ljubljanske tržnice in parkirišča (JP LPT) Mateja Duhovnik in dejala: »Petkove Odprte kuhne so čudovito nadgradile naša večletna, delno že uresničena prizadevanja, da poleg sadja in zelenjave na osrednji ljubljanski tržnici ponudimo tudi kulinarično bogastvo slovenskih pokrajin. Ko Pogačarjev trg že v dopoldanskih urah napolnijo mamljive dišave, ki privabijo pisano množico obiskovalcev iz Ljubljane, Slovenije in sveta, je užitek popoln. Ob tej priložnosti je na mestu moja zahvala sodelavcem, ki poskrbijo, da lahko organizatorji izvedejo prireditev, organizatorjem Odprte kuhne pa želim sončno prihodnost!«

Prerasla svoje osnovno poslanstvo

Odprta kuhna je zagotovo močno prispevala k razvoju kulinarične scene v Ljubljani in drugod v Sloveniji, saj je na njej možnost predstavitve najširši javnosti dobilo že krepko več kot sto različnih ponudnikov, ki so v tem času pripravili že več kot tisoč različnih jedi. Hkrati je Odprta kuhna zagotovo pomagala pri umeščanju Ljubljane in Slovenije na svetovni kulinarični zemljevid. Kot izpostavlja Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, je pestra in kakovostna kulinarična ponudba vedno pogostejši motiv prihoda turistov v Ljubljano. »Odprta kuhna v obliki priljubljene ulične prehrane ponuja tako tipično ljubljansko in slovensko, kot tudi bogato ponudbo mednarodnih jedi. A hkrati je že zdavnaj prerasla svoje osnovno poslanstvo, saj je mestno tržnico ob petkih spremenila v srečevališče različnih generacij domačinov in obiskovalcev ter postala manifestacija svetovnega trenda »live like a local«, kar je za turiste še posebej privlačno,« pravi Petra Stušek.

Niti malo odstopanja od začetne vizije

Odprta kuhna je na področju organizacije zunanjih kulinaričnih dogodkov postavila visoke standarde, ki vključujejo tako sodelovanje z najboljšimi slovenskimi kuharskimi mojstri kot tudi manj glamurozne, a za dobro počutje obiskovalcev še kako pomembne detajle, kot je stalna skrb za čistočo in urejenost prizorišča ter ločeno zbiranje odpadkov. »Ko smo pred začetkom pete sezone naleteli na dokument, v katerem smo leta 2013 projekt prvič predstavili na Mestni občini Ljubljana, smo bili ponosni in veseli, ko smo videli, da od začetne vizije o kakovosti in raznolikosti nismo odstopali. Morda je prav to eden od glavnih razlogov za uspešnost projekta, vsekakor pa ga ne bi mogli tako uspešno voditi brez odličnega sodelovanja z Mestno občino Ljubljana, JP Ljubljanska parkirišča in tržnice, izjemnimi ponudniki in predano ekipo, ki s projektom živi in diha,« se je vsem sodelujočim pri Odprti kuhni zahvalila Alma Kochavy, vodja projekta.

Na sodelovanje je ponosen tudi Geza Horvat, vodja sektorja Tržnice na JP LPT. »Kaj reči ob tem jubileju? Vsekakor to, da se s ponosom in vznemirjenjem ozrem na prehojeno pot Odprte kuhne od njenega začetka leta 2013 do danes. Kulinarične dobrote ob petkih na Pogačarjevem trgu nam brez besed povedo vse. Zahvala celotni ekipi sodelavcev in ekipi Odprte kuhne, saj brez njih "kuhne" ne bi bilo.«

Svoje dobrote bodo na stoti ljubljanski Odprti kuhni lačnim in žejnim ponudili Abi Falafel, Altrokè, Argentino Steakhouse, Atelier Karim, Barbarella, Bazilika Bistro, Burrito Loco, Café Romeo, Craft beer, Dežela okusov, Dvor Jezeršek, Experiment; no ART = no FUN, Galerija okusov, Gin & Tonic by eVino, Gostilna Čad, Gostilna in pivnica Stari Pisker, Gostilna Mihovec, Gostilna pri Mari, Gostilna Pri Škrubiju, Gostišče Grič, GourmeThomas, Green Republic - Smoothies & more, Hood Burger, Indijska restavracija Namasté, Istrian Tapas, J&B vinoteka, Jack & Joe Steak and Burger Club, JB restavracija, Jedu - Street Food, Kuharai, Kuhinja Krušič, Libanonske meze in drugi užitki, Nonbiri SushiSpotting, Organic Garden, Perzijska kuhinja, Pop's Place, Restavracija in vinski bar Dam, Restavracija Kitajski vrt, Restavracija Pri levu, Restavracija Shambala, Skuhna, Slon 1552, Super hrust, Taverna Tatjana, Thai Inn Pub, Torterija, TWISTER Ice Cream Rolls, Vander Urbani Resort, Vinoteka Movia, Yildiz Han - hiša turške kulinarike in Zvezda Bistro.