Odprtje prenovljenega Figovca privabilo številne meščane

Odprtje prenovljenega Figovca privabilo številne meščane (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
8. 12. 2017

Sinočnje odprtje konceptualno prenovljene ter vidno osvežene ikone ljubljanske gostinske ponudbe, je na ploščad Ajdovščina privabilo številne meščane in druge družabne gurmane, ki prisegajo na dobre slovenske zgodbe.

Figovec, ki je zrasel iz furmanske postojanke, je del mestne kulinarične ponudbe ter priljubljeno družabno stičišče že vse od leta 1770. Preko družine Andreja Smoleta, ki je upravljala z njim, je povezana tudi z življenjem in delom našega velikega pesnika, dr. Franceta Prešerna, ter številnih drugih uglednih meščanov, ki so se tam radi ustavili na kosilu, popili kavo ali izmenjali zadnje novice ob fraklju.

Skoraj 250 let po odprtju se ikona vrača kot Slovenska Hiša Figovec, novo energijo pa ji bo z avtohtonimi kulinaričnimi zgodbami vdahnila ekipa, ki že uspešno ustvarja na Cankarjevem nabrežju. V Figovec se tako vrača lokalno pridelana hrana in dobrote slovenskih kmetij, ki jih želijo ob spoštovanju tradicije približati tudi mlajšim generacijam in obiskovalcem prestolnice, ki iščejo avtentične slovenske okuse.

Prvega dejanja, ki sta ga predstavitvah dobaviteljev, zaznamovala tudi vol na ražnju ter glasba skupine Pliš, s čudovitim glasom Aleksandre Ilijevski, so se odeležili mnogi ustvarjalci vseh generacij, ki utrip družabnemu življenju narekujejo z delom na mestnih odrih, v kuhinjah, klubih in medijih, posebno priznanje zgodbi, ki gradi na najboljšem, kar pridelujemo in predelujemo v Sloveniji pa je dal z obiskom otvoritve tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan.

Slovenska Hiša Figovec bo odprta vse dni v tednu, hrano pa bo stregla tudi ob poznih urah, ko je večina mestnih kuhinj že zaprta. Izstopata tudi razgibana vinska karta in originalni slovenski koktejli Aleša Prestorja.

Priporočamo