Organizatorji Evrovizije so se zaradi nasilja med Izraelom in Gazo povezali z vojsko

Organizatorji Evrovizije so se zaradi nasilja med Izraelom in Gazo povezali z vojsko (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
5. 5. 2019

Do tekmovanja za pesem Evrovizije v Tel Avivu je še en teden in zaradi stopnjevanja nasilja med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas na območju Gaze so v pripravljenosti tudi organizatorji tekmovanja. Da bi zagotovili varnost, med drugim sodelujejo z vojsko, so sporočili danes. 

Tel Aviv, ki je od Gaze oddaljen okoli 70 kilometrov, sicer trenutno ni vpleten v stopnjevanje nasilja med Palestinci in Izraelci, a so skrajne palestinske organizacije po poročanju lokalnih medijev že zagrozile z razširitvijo napadov tudi na obmorsko metropolo.

Tiskovni predstavnik Evropske radiodifuzne zveze (EBU), ki organizira tekmovanje, je v soboto dejal, da je varnost na prvem mestu. Da bi zagotovili varnost vseh v dvorani Expo, pa sodelujejo z izraelsko radiotelevizijo Kan in vojsko, je dodal.

Zagotovil je še, da pozorno spremljajo razvoj in da vaje pred Evrovizijo potekajo po načrtih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Eurosong bo v Tel Avivu letos potekal med 14. in 18. majem. Tekmovalci so se medtem že zbrali v metropoli, kjer na odru dvorane Expo vadijo svoje nastope. Slovenska predstavnika Zala Kralj in Gašper Šantl bosta kot 5. nastopila v prvem predizboru v torek, 14. maja. Drugi predizbor bo 16., finale pa 18. maja.