Originalni recepti Vanje Fona, ki ne prenesejo zavržene hrane!

8. 7. 2015

S kulinaričnim druženjem v restavraciji As, je Snaga Ljubljana želela razbiti mit o zavrženi hrani in pokazati, da se tudi ostanki hrani lahko okusni ter privlačni. Kuhar restavracije As, Vanja Fon, je za goste pripravil poseben šesthodni meni pri katerem je uporabil samo sestavine, ki bi jih v kuhinji sicer zavrgli.

Snaga Dvigni glas proti zavrženi hrani
Toliko hrane zavržemo
Goveji burger
Krvava solata s pomarančo, koromačem in oreščki
Goveji rostbif s poširanim jajcem

Ne zato, ker ne bi bile več sveže, ker vedno pazijo na kakovost in svežino sestavin, temveč zato, ker pri pripravi jedi pogosto ostajajo kosi, ki ne zadostujejo za pripravo novih jedi, zato je potrebne nekoliko domišljije, da se jih lahko s pridom izkoristi. Tako so kose pečene šunke uporabili za popestriti zelenjavno juho, s sokom rdeče pese, ki ga običajno odlijejo stran so začinili zeleno solato, iz ostanka pečenke prejšnjega dne pa so pripravili rostbif, ki je zelo elegantna rešitev za okusno predjed tudi ko na večerjo povabimo prijatelje.

Gostje so tako odkrili, da lahko z malo domišljije in iznajdljivosti tudi iz "ostankov" naredimo okusne ter privlačne jedi, ki jih je mogoče najti tudi na meniju priznane restavracije kot je As. Dogodek je potekal v sklopu iniciative Dvigni glas proti zavrženi hrani, s katero želi Snaga Ljubljana javnost opozoriti na problematiko zavržene hrane in doseči, da hrana spet postane vrednota, naš odnos do nje pa bolj spoštljiv.

Vanja Fon, kuhar restavracije As, ki velja za sinonim kakovosti in visoke kulinarike, kjer kombinirajo tako svetovljansko kuhinjo kot slovenske jedi, je ob tej priliki povedal: "V kuhinjah ostajajo jedi in sestavine, ki morajo biti vnaprej pripravljene za malice in kosila, kot so na primer krompir, narezana zelenjava, juhe, omake, pečeno meso, poširana zelenjava. Ti ostanki so seveda uporabni, uporaba pa je odvisna od osveščenosti in domišljije kuharja. Vsako kuhano jed lahko z malo domišljije in dodatnimi sestavinami nadgradimo, jo uporabimo kot glavno sestavino ali kot prilogo k nečemu drugemu. Za zmanjšanje količine zavržene hrane, je torej recept preprost: uporabiti sestavine ki jih imaš na voljo, dodati kanček ustvarjalnosti in ščepec iznajdljivost in rezultat je čisto nova in okusna jed."

Dogodek je podprla tudi trgovina Kalček, ki nudi ekološke izdelke za zdrav in ozaveščen način življenja ter si prizadeva širiti ozaveščenost o zdravi prehrani.

Domiselni recepti po meri Vanje Fona!

1. ROSTBIF S POŠIRANIM JAJCEM

Sestavine za pripravo rostbifa:

  • kos rostbifa
  • gorčica s semeni
  • timijan
  • rožmarin
  • strt strok česna
  • konjak
  • olivno olje
  • sol, poper

Sestavine za pripravo poširanega jajca:

  • jajce
  • 0,5 dcl vinskega kisa

Kratka navodila: Sestavine za rostbif zmešamo skupaj, tako da nastane gosta zmes v kateri mariniramo meso tri ure. Rostbif nato popečemo iz vseh strani, ga pokrijemo s folijo in ga pustimo v pečici na 190 stopinjah za deset minut. Rostbif nato ohladimo.

Litru vrele vode dodamo 0,5 dcl vinskega kisa. Vodo nato zavrtinčimo, ubijemo jajce in ga potunkamo v krop. Jajce kuhamo toliko časa dokler se beljak ne strdi v gmoto, rumenjak pa je še tekoč.

Jed dekoriramo z listi sveže rukole in ostružki parmezana.

Pri pripravi pečenke nam velikokrat ostane kos mesa, iz katerega lahko naredimo čisto novo jed tako kot je na primer rostbif s poširanim jajcem.

2. KRVAVA SOLATA

Sestavine za solato:

  • tanko narezan koromač
  • rdeča čebula
  • krhlji pomaranče
  • mlada špinača
  • oreščki makadamia
  • mladi kravji sir
  • koper

Sestavine za preliv:

  • sok rdeče pese
  • sok rdeče pomaranče
  • čajna žlička gorčice
  • sol, poper

Kratka navodila: Vse sestavine za solato damo skupaj v skledo, tako da so lepo vidne. Na solato nadrobimo mlad kravji sir. Solato posujemo z grobo drobljenimi oreščki in jo prelijemo s prelivom. Solato okrasimo s koprom.

Pri krvavi solati uporabimo za preliv sok rdeče pese, ki jo običajno zavržemo, je pa odlična sestavina za pripravo solatnih prelivov ali drugih omak.

3. GOVEJI BURGER

Sestavine za pripravo mesa:

  • natrgano meso iz goveje juhe
  • omaka za žar (boljša)
  • rdeča čebula
  • sveže kumare
  • solata ledenka
  • francoski sladki kruh (brioche)

Sestavine za pripravo jogurtovega preliva s hrenom:

  • grški jogurt
  • hren

Kratka navodila: Natrgano govedino začinimo z omako za žar. V ponvici popečemo meso, da prevzame okus omake. Kumare narežemo na tanke kolobarje. V posodo damo grški jogurt in nastrgamo hren, vse skupaj dobro premešamo. Kruh prepolovimo in ga popečemo na maslu. Vse skupaj združimo v sendvič.

Pri pripravi goveje juhe nam velikokrat ostaja mesto, ki ga lahko uporabimo za pripravo okusnih sendvičev. Ostanke jogurta lahko izkoristimo kot osnovo za pripravo okusnih omak, ki jih lahko postrežemo k sendvičem ali drugim jedem.

Pa dober tek!

Priporočamo