Orkester Marijinega gledališča znova na Ljubljana Festivalu

Orkester Marijinega gledališča znova na Ljubljana Festivalu (foto: State Academic / Ljubljana Festival) State Academic / Ljubljana Festival
19. 7. 2019

Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga, ki je eden najstarejših glasbenih ansamblov v Rusiji, prihaja znova v Ljubljano, in sicer na Ljubljana Festival.

Zasedba bo 26. avgusta nastopila pod taktirko svetovno priznanega maestra Valerija Gergijeva, solist večera pa bo zmagovalec najpomembnejših klavirskih tekmovanj, Dimitrij Šiškin. V prihodnjem tednu boste ljubitelji ruske kulture prišli na vrsto v ponedeljek, ko bo v Narodni galeriji nastopil moskovski komorni orkester Musica Viva pod taktirko Aleksandra Rudina (na fotografiji spodaj), ki je sestavu tudi nadel ime. Od torka in vse do nedelje pa boste lahko prisluhnili komornim in solističnim koncertom študentov in njihovih profesorjev, ki bodo julija in avgusta izmenjali izkušnje in znanje na mojstrskih tečajih Festivala Ljubljana.

Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga je eden najstarejših glasbenih ansamblov v Rusiji. V 19. stoletju je na njegov razvoj pomembno vplival dirigent Eduard Nápravník, ki je zasedbo vodil kar pol stoletja. Orkester je imel čast krstiti številne opere in balete Čajkovskega, Glinke, Musorgskega in Rimskega - Korsakova, Šostakoviča in druge. Od leta 1988 deluje pod vodstvom Valerija Gergijeva, ki je razširil repertoar, saj danes med drugim obsega vse simfonije največjih simfonikov, kot so Beethoven, Brahms, Mahler, Prokofjev, Sibelius, Šostakovič. Sanktpeterburški orkester je v Sloveniji prvič nastopil leta 1997 na Evropskem mesecu kulture in občinstvu predstavil koncertno izvedbo opere Jevgenij Onjegin P. I. Čajkovskega. Na ljubljanskem koncertu se bo slovitemu orkestru pridružil večkratni zmagovalec najprestižnejših pianističnih tekmovanj, Dimitrij Šiškin, ki bo izvedel Rahmaninov Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30.

Priporočamo