Orwellovo 1984 zaradi Donalda Trumpa ponovno na Broadwayu!

Orwellovo 1984 zaradi Donalda Trumpa ponovno na Broadwayu! (foto: profimedia) profimedia
6. 2. 2017

Odkar je Donald Trump ameriški predsednik, je v velikem porastu zanimanje za antiutopične romane, kot je delo 1984 Georgea Orwella.

Britanska producentka Sonia Friedman in ameriški producent Scott Rudin sta napovedala, da pripravljata novo postavitev muzikala po romanu, ki bo na Broadwayu na sporedu od 22. junija, navaja The New York Times.

Orwellov roman 1984 je izšel leta 1949 in poleg Živalske farme velja za njegovo najvidnejše delo. Orwell je v svojih delih ostro kritiziral socialno bedo in rasno razlikovanje ter v satirično-vizionarskem slogu opozarjal na avtoritarne tendence v družbi.

Roman 1984 je uvedel koncept vedno prisotnega Velikega brata, ki vlada svetu. Vladavina je razdeljena na več ministrstev, za današnji čas lažnih novic pa je še posebej aktualno ministrstvo za resnico.

Odrsko priredbo romana sta ustvarila Robert Icke in Duncan Macmillan in je bila že večkrat uprizorjena v Veliki Britaniji. Gledališki kritik The New York Timesa Ben Brantley je uprizoritev na odru gledališča Playhouse na West Endu leta 2014 označil za namerno agresivno.

Na Broadwayu bo muzikal gostilo gledališče Hudson, glede na termin premiere pa bo uvrščen v sezono 2017/2018. Kdo bo v muzikalu nastopil, še ni znano.

George Orwell je zaslovel v poznih 40. letih minulega stoletja z romani, dokumentarnimi zapisi, eseji in kritikami, ki jih je pisal od 30. let dalje. Sodi med najpomembnejše in najvplivnejše pisatelje 20. stoletja. Umrl je 21. januarja 1950 v Londonu.