Osebna izpoved umorjene primatologinje - neverjetne Dian Fossey!

Osebna izpoved umorjene primatologinje - neverjetne Dian Fossey! (foto: Dian Fossey Press) Dian Fossey Press
20. 11. 2017

»V Afriko me nista pripeljali niti usoda niti romanca. Sledila sem globoki želji, da bi videla divje živali in z njimi živela v svetu, ki ga ljudje še niso povsem spremenili.« pravi Dian Fossey.

  • Njeno osebno zgodbo je posnel National Geographic, naslov: DIAN FOSSEY: SKRIVNOSTI V MEGLI. Na sporedu bo 7. decembra ob 21.55 uri.

V tridelni seriji skozi še nikoli predvajane in redke posnetke ter nova spoznanja o surovem umoru Dian Fossey spoznamo neverjetno žensko, ki je sledila svojemu poslanstvu. 32 let po njenem surovem umoru bodo premierno predvajali njeno izpoved na kanalu National Geographic v 171 državah in 45 jezikih.

Dian Fossey je Združene države Amerike zapustila decembra 1966 in kmalu zatem začela proučevati gorile. V osrednji Ruandi se je zaljubila v živalsko vrsto in življenje posvetila njenemu obstanku. Postala je mednarodno prepoznavna in priznana primatologinja, ki se je borila v neskončni bitki proti divjim lovcem na gorile. Ta bitka jo je najverjetneje stala življenja, vendar v preiskavi njenega umora niso mogli z gotovostjo s prstom pokazati na storilca.

Serija je polna misli, ki jih je zapisala Dian Fossey, v življenje pa jo je obudila Sigourney Weaver, ki jo z Dian Fossey veže posebna vez. Sigourney Weaver je osvojila zlati globus in bila nominirana za oskarja za upodobitev Dian Fossey v filmu iz leta 1988, "Gorile v megli".

Dian Fossey: Skrivnosti v megli omogoča ekskluzivni dostop do redkih in doslej še nepredvajanih posnetkov Dian Fossey pri njenem vsakdanjem privajanju in proučevanju goril od blizu. Videli bomo tudi intervjuje z njenimi tesnimi sodelavci in prijatelji, med drugim z raziskovalcem goril in doktorandom  Waynom McGuirjem ter prijateljem sirom Davidom Attenboroughom.

Dian Fossey: Skrivnosti v megli pripoveduje Dianino življenjsko zgodbo, od njenega samotnega otroštva do dela v Ruandi, kjer je septembra 1967 ustanovila Karisoke Research Center in tam preživela 18 let med proučevanjem in varovanjem populacije gorskih goril. Poglobljeno predstavi prijateljstvo z mladim goriljim samcem Digitom, ki so ga divji lovici neusmiljeno pohabili in obglavili, kar je močno prizadelo Dian Fossey kot tudi ljudi, ki so z njo sodelovali, med drugimi fotografa National Geographica, Boba Campbella. Vanj se je Dian zaljubila, vendar ji je strl srce, ko se je vrnil v civilizacijo in k svoji ženi.

Dian Fossey so leta 1985 surovo pokončali v njeni odročni gorski koči. V seriji je predstavljena preiskava njenega umora in posledično sojenje Waynu McGuirju, ki ga je ruandsko sodišče v nenavzočnosti spoznalo za krivega. Tisti, ki so poznali okoliščine, so dolgo dvomili o pravičnosti obsodbe McGuirja. Zdaj, z ekskluzivnim dostopom do lastnine in osebnih predmetov Dian Fossey, tudi do predmetov s kraja njenega umora, in intervjuja s samim Waynom McGuirjem, so njegove trditve o nedolžnosti dobile novo kredibilnost.

V skladu z zapuščino Dian Fossey serija Dian Fossey: Skrivnosti v megli predstavlja posnetke skupine goril Pablo, potomce prav tistih goril, ki jih je Dian Fossey proučevala. Po zaslugi njenih prizadevanj za zaščito ruandskih gorskih goril je skupina preživela najbolj nevarna leta, ko so jih ogrožali napadi divjih lovcev in možnost izgube življenjskega prostora.

Premierne epizode:

"GORILJE DEKLE"

  • 7.12. ob 21:55

Na odročnih gorskih pobočjih v Ruandi zgodnjo jutranjo meglo preparajo kriki groze. Ko se je 27. decembra 1985 zdanilo, so legendarno raziskovalko divjih živali Dian Fossey našlo mrtvo, surovo umorjeno z mačeto. Svetovno znana znanstvenica se je borila, da bi gorske gorile rešila pred izumrtjem, vendar si je pri tem nakopala sovražnike, ki so ji najbrž vzeli življenje.

"TEMNA STRAN GORE"

  • 14.12. ob 21:55

Ko je Dian Fossey žalovala za najljubšo gorilo, ki so jo pokončali divji lovci, in ji je zdravje začelo pešati, je sir David Attenborough odpotoval v Ruando, da bi posnel gorile. Rezultat je bila televizijska oddaja o eni najbolj cenjenih izkušenj z živalmi v divjini. Toda zaradi sporov z ruandsko vlado se je Dian Fossey morala vrniti v ZDA. V tem času je napisala knjigo "Gorile v megli" in zaslovela po vsem svetu.

"UMOR NA GORI"

  • 21.12. ob 21:55

Raziskovalca goril Wayna McGuirja so spoznali za krivega umora Dian Fossey, ko je ruandska policija v nespretni preiskavi našla nekaj sledi. Wayne McGuire je zbežal iz države, preden bi ga lahko aretirali. Na sojenju so ga obsodili na smrtno kazen. Odtlej je živel s posledicami te obsodbe. Je res umoril Dian Fossey ali se mu je 32 godila krivica? Če ne on, kdo je morilec?

Izvršni producent, oskarjevec James Marsh, in Tigress Productions sta odkrila obsežne arhivske posnetke in v sodelovanju s skladom Dian Fossey Gorilla Fund našla tisoče fotografij in stotine pisem ter osebne korespondence Dian Fossey. Pri Tigress Productions so intervjuvali ljudi, ki so najbolj natančno poznali njeno zgodbo. Med drugim v seriji izpostavijo osupljive ugotovitve, ki jih je Dian Fossey odkrila o življenju goril in njihovih družbenih strukturah.

Dian Fossey: Skrivnosti v megli je za National Geographic produciral Tigress Productions, ki je del skupine Endemol Shine Group. Iz Tigress Productions so sodelovali režiserka Zara Hayes, glavna izvršna producentka Sarah Peat in izvršni producent Dick Colthurst.