Otroške risbe bodo zavzele Cankarjev dom

21. 1. 2015
Deli
Otroške risbe bodo zavzele Cankarjev dom (foto: profimedia)
profimedia

V Cankarjevem domu bo do 30. januarja drugo preddverje zopet prepredeno z likovnimi deli številnih otrok in mladostnikov iz celotne Slovenije, ki so sodelovali na mednarodnem likovnem natečaju Bodi umetnik – Igraj se z mano.

Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije vsako leto organizirata ta projekt, ki omogoča otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami aktivno vključevanje v širšo družbo, dogajanje skozi umetnost, kulturne in druge dejavnosti, s čimer se razblinjajo predsodki ter stereotipi.

razstavaV okviru vsakoletnega projekta Bodi umetnik – Igraj se z mano se odvija več dogodkov – likovni natečaj, potujoča razstava in otvoritvena razstava z zaključno prireditvijo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu. Na natečaj je letos ponovno prispelo veliko število likovnih del, in sicer je 288 ustanov poslalo kar 5069 likovnih del 4966 različnih avtorjev. Kustosinji Andreja Hribernik in Nina Popič (Koroška galerija likovnih umetnosti) sta izbrali različna likovna dela otrok in mladostnikov iz vrtcev, šol ter šol s prilagojenim programom, ki bodo predstavljena na otvoritveni razstavi 20. januarja v Cankarjevem domu, kjer bodo otroci sami postavili razstavo z lepljenjem likovnih del na razstavne panoje drugega preddverja Cankarjevega doma.

Na razstavi bo sodeloval ambasador Igraj se z mano, raper Zlatko, ki bo imel s svojimi glasbenimi gosti tudi koncert, prisotna bosta tudi animatorja brata Malek, lutkar Boris Kononenko ter drugi animatorji in zabavni liki. Z nami bo kot vedno tudi hišni band Igraj se z mano. Prav tako si bodo otroci lahko ogledali odrsko srečanje »Kaj sta se zmenila France in Janez« (v produkciji Centra Janeza Levca Ljubljana in režiserja Žige Sedmaka), tako da zanimivosti ter pestrega programa zanje ne bo manjkalo. Organizatorji so za udeležence pripravili še brezplačen ogled razstave v Moderni galeriji in v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova ter brezplačen vzpon z vzpenjačo na Ljubljanski grad in razgledni stolp.

Razstavo si v Cankarjevem domu lahko ogledate vse do 30. januarja, nato pa bo razstava zaokrožila po celotni Sloveniji (in deloma po tujini) v različnih izobraževalnih ustanovah – šolah, vrtcih, knjižnicah, varstveno-delovnih centrih, prav tako v podjetjih.

Namen projekta Bodi umetnik – Igraj se z mano je izboljšanje položaja otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter njihovo sprejemanje v širšo družbo. Otroci in mladostniki s posebnimi potrebami so še posebej ranljiva skupina, za katero želita organizatorja zagotoviti podporo za aktivacijo potenciala, jim omogočiti tisto mesto v družbi, kjer lahko pokažejo svoje vrline, zmožnosti, veščine in znanja, v katerih so dobri.

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan