Otvoritev 9. Festivala evropskega in mediteranskega filma prinaša morje dobrih filmov

Otvoritev 9. Festivala evropskega in mediteranskega filma prinaša morje dobrih filmov (foto: profimedia) profimedia
4. 10. 2018

V sredo, 3. oktobra, je v Gledališču Tartini župan Občine Piran slavnostno odprl 9. Festival evropskega in mediteranskega filma, katerega glavni namen je približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske.

V okviru otvoritve, ki jo je vodila Katja Pišot je nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu prejel islandski režiser in producent Friderik Thor Fridriksson, katerega film “Children of Nature” je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. Otvoritev je z glasbenim nastopom popestril Pero Lovšin, katerega dokumentarni film Pero Lovšin – Ti Lahko je bil tudi otvoritveni film festivala.

V okviru festivala si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali kar 23 filmov, pri nastanku katerih je sodelovalo kar 24 različnih držav. Posebna pozornost je namenjena programu za otroke in mladino, ki so bo odvijal v dopoldanskih urah, država v fokusu pa bo Francija. Festival se bo letošnje leto odvijal kar na treh lokacijah, v Gledališču Tartini, Mediadomu Pyrhani in Avditoriju Portorož.

V okviru festivala bo potekalo tudi bogato obfestivalsko dogajanje, dogodki in filmske delavnice, izmed katerih bi še posebej izpostavili srečanje in predstavitev združenj Folkets bio (Švedska) in Art kino mreže Slovenije, ki bo v petek, 5. oktobra, ob 10. uri v Mediadomu.

O najboljšem filmu festivala in nagradi Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije bo letos odločala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo člani Art kino mreže Slovenije (AKMS) Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma Sežana, Katja Stušek, vodja Linhartove dvorane v Radovljici in Gregor Janežič, kurator filmskega programa v kinu Vrhnika. Zaključna slovesnost z razglasitvijo zmagovalnih filmov bo v soboto, 6. oktobra, ob 20. uri v Gledališču Tartini.

Priporočamo