Overjam 2018 letos prvi med velikimi tolminskimi festivali! Prihaja tudi Ziggy Marley!

Overjam 2018 letos prvi med velikimi tolminskimi festivali! Prihaja tudi Ziggy Marley! (foto: Overjam) Overjam
20. 2. 2018

Letos se bo idilično tolminsko Sotočje v ritmih reggae glasbe pozibavalo že meseca julija – Overjam International Reggae Festival se bo odvijal mesec dni prej kot pretekla leta. Reggae festival bo potekal med 10. in 15. julijem in tako otvoril sezono velikih glasbenih festivalov na sloviti lokaciji. Organizator festivalskih počitnic je pred dnevi že najavil prve nastopajoče – med njimi nedvomno izstopa Ziggy Marley, 8-kratni prejemnik grammyja in najstarejši sin glasbene ikone Boba Marleya.

Organizator pri nas in v tujini dobro poznanega reggae festivala je za letošnjo edicijo že pred dnevi najavil prve nastopajoče. V Tolmin prihajajo Ziggy Marley, Protoje & The Indiggnation, Mellow Mood, O.B.F. ft. Charlie P & Sr. Wilson, Benny Page, Warrior Sound, Northern lights, Ma'gash, Awa Fall aka Sista Awa, New Kingston in mnogi drugi. Seznam nastopajočih še zdaleč ni zaključen.

Ziggy Marley bo na Overjamu nastopil v četrtek, 12.7.2018. Najstarejši sin legendarnega Boba Marleya je eden od vodilnih ustvarjalcev reggae glasbe, v svoji karieri je osvojil 8 grammyjev ter kopico drugih nagrad. Odraščanje ob slavnem očetu je imelo na Ziggyja velik vpliv – po nekaj otroških glasbenih sestavih je leta 1979 pri 11-ih letih s svojimi sorojenci ustanovil The Melody Makers. V naslednjih letih je zasedba izoblikovala svoj zvok in se z njim oddaljila od očetove zapuščine. Devet let po nastanku so izdali mednarodno prepoznaven album 'Conscious Party', sicer njihov tretji, ki je vseboval tudi hita 'Tomorrow People' in 'Tumblin' Down', The Melody Makers pa so zanj prejeli nagrado grammy. V letih, ki so sledila mednarodnem uspehu, je Ziggy Marley z The Melody Makers ustvaril mnogo legendarnih albumov in skladb in prejel kopico grammyjev, uspeh za uspehom pa je nizal tudi po letu 2003, ko je začel nastopati samostojno (grammy za albume 'Love is my Religion', 'Ziggy Marley in Concert', 'Fly Rasta' in Ziggy Marley', nagrado IRAWMNA za album 'Fly Rasta', nagradi grammy in emmy za ustvarjanje glasbe za otroke). V teh letih je ustvaril mnogo svojih najboljših glasbenih del ('True to Myself', 'Love is my Religion' ...).

Na Overjamu bo nastopil tudi Jamajčan Protoje, eden od vidnejših predstavnikov ti. reggae revivala (zmes roots reggaeja iz časa Boba Marleya in trših ritmov dancehalla) in eni od protagonistov nove generacije reggae glasbenikov, Italijani Mellow Mood, s svojo zmesjo roots reggaeja, rocksteadyja in tribal clubbinga.

Poleg premika termina festivala v mesec julij Overjam letos najavlja še nekaj drugih novosti: v torek, 10.7. in v sredo, 11.7. bodo na Sotočju nastopili sound systemi in selektorji, festival pa bo v polnem pogonu od četrtka, 12.7. do sobote, 14.7. Zadnji festivalski dan, nedelja, 15.7., je namenjen počitku in odhodu, programa zato takrat ne bo. Poleg glasbenega dela festivalskega dogajanja bo letos pestro tudi ob-festivalsko dogajanje z mnogimi delavnicami, animacijsko-ustvarjalnim programom Overjam4Kidz ter izobraževalnim programom Overjam Univerze.

Poleg kampiranja v času festivala festivalska vstopnica letos vsebuje tudi nekaj dodatkov (festivalska knjižica, čepki za ušesa, uporaba sefov, toplih tušev ...) in vsa v preteklem letu potrebna doplačila.

Priporočamo