Papež obnovil posebno komisijo za boj proti spolnim zlorabam

Papež obnovil posebno komisijo za boj proti spolnim zlorabam (foto: profimedia) profimedia
18. 2. 2018

V luči novih obtožb zaradi prikrivanja spolnih zlorab otrok s strani katoliških duhovnikov je papež Frančišek v soboto sporočil, da z delom znova začenja posebna komisija, zadolžena posebej za boj proti omenjenim zlorabam. Gre za t. i. papeško komisijo za zaščito mladoletnikov. Sestavlja jo po osem moških in žensk, od tega je devet članov novih.

Prvoten mandat leta 2014 ustanovljene komisije se je iztekel decembra, zdaj pa so ga obnovili. Poleg devetih novih je v komisiji še sedem starih članov, na čelu komisije pa ostaja ameriški kardinal Sean O'Malley, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med člani so znova tudi žrtve spolnih zlorab duhovnikov.

Kot spominja AFP, je bila sicer komisija v preteklosti tarča kritik. Iz nje sta med drugim protestno odstopila dva člana - Irka Marie Collins in Britanec Peter Saunders, oba žrtvi spolnih zlorab, ki sta odstopila zaradi pomanjkanja reform in obstrukcij na najvišjih ravneh Cerkve.

Frančišek je v zadnjih tednih tarča očitkov, ker naj bi leta ščitil čilskega škofa Juana Barrosa, obtoženega, da je ne le vedel za spolne zlorabe otrok s strani duhovnika Fernanda Karadima, ampak jim je bil celo osebno priča, in jih je prikrival. Da naj bi papež vedel za grehe škofa Barrosa, ko ga je leta 2015 povišal v škofa, je razkrila ena od žrtev duhovnika Karadima.

Frančišek se je moral med svojim januarskim obiskom Čila braniti pred temi očitki in je vztrajal, da proti škofu ni nobenih dokazov. A to je v Čilu sprožilo precejšnje kritike, nakar se je papež opravičil za ton svojih besed, Vatikan pa je napovedal, da bo v Čile poslal posebnega preiskovalca, malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, ki bo preučil dokaze proti Barrosu.

V afero je bila sicer vpletena tudi omenjena komisija. Nekateri člani komisije so namreč povedali, da so papeževemu glavnemu svetovalcu in vodji komisije O'Malleyju izročili pismo ene od žrtev Karadime s podrobnostmi zlorab in konkretnimi obtožbami na račun Barrosa, ki naj bi ga predal papežu.