Paraf - prvič v digitalni remasterizirani izdaji!

11. 7. 2016

Parafi so pred več desetletlji razprodali več naklad vinilnih plošč, zdaj pa so vsi originalni in uradni posnetki, na voljo v digitalni izdaji!

Reška scena je bila v bivši Jugoslaviji vedno med najbolj naprednimi in je prva reagirala na velika svetovna dogajanja na glasbeni sceni v 70- tih letih.

Paraf so postali očetje hrvaške punk scene, vzor novi generaciji, ki je glasbo doživljala na povsem drugačen način.

Vsi prvi odzivi javnosti niso bili pozitivni, saj so punkerje označili za brezbrižne, vendar je Parafe vedno najprej gnala hrabrost.

Parafi so nastali leta 1976, v prvotni zasedbi so bili Valter Kocijančić (kitara, vokal), Zdravko Čabrijan (bas kitara) in Dušan Ladavac (bobni).

Prvi koncert izven Reke so Paraf odigrali v Ljubljani, novembra leta 1978. Koncert je organiziral Igor Vidmar, na predvečer dneva republike v menzi študentskega naselja, nastopili so še Pankrti in Prljavo Kazalište.

Povezovanje z ljubljansko punk sceno je bilo neizogibno. Nastala je močna punk povezava med Reko, Ljubljano in Zagrebom.

Ob remasterizirani izdaji albumov, piše Bojan Mušćet, hrvaški glasbeni novinar:

"Reka je bila pomembno središče novega vala in punk scene v bivši Jugoslaviji. Novi val ni bil samo glasbena smer, bil je tudi kulturno gibanje, ki je močno energijo črpal iz tujine, ga transformiral in okrepil s polno močjo in vse to očitno traja še danes, čemur gre zahvala kvaliteti, ki je uspešno prebila časovne okvirje.

Eden od primerov je vsekakor način, na katerega je, poleg Beatlov najbolj vpliven band vseh časov, Ramones, vplival na dogajanja v mestu pod Učko. Dee Dee Ramone je namreč napisal pesem 'Chinese Rock', ki je posvečena dilanju droge in heroinski problematiki, za Johnnya Thunderja & the Heartbreakers, a je kasneje pesem posnel tudi njegov matični band. Oba sta umrla od predoziranja s heroinom. No, pesem je inspirirala člane reške skupine Paraf, ki so prevzeli glavno glasbeno temo, nanjo pripeli svoje stihe in tako je nastal komad 'Rijeka', ki je eden od bolj pomembnih pesmi.

"Živim u Rijeci / u divnome gradu / živim u rupi / najdubljoj u Jugi / šminkerica, kurvi / pijanica, lupeža / frikova i punkera / pun je grad, pun je grad / Rijeka boluje / Rijeka je zaražena / zarazila je šminka / zarazio je Trst", so stihi, ki so bili za tisto obdobje precej provokativni, a verjetno bi tudi danes povzročili dvig obrvi tistim, ki verjamejo v romantično ozračje mesta in srceparajočim pesmim, ki jih vrtijo na radiu ob zmagi NK Rijeka.

Najstniški revolt, oborožen z osnovnim setom rock instrumentalij, je bil pravzaprav svojevrsten prepoznavni znak mednarodnih kulturoloških trendov v tem obdobju, zagotovo pa lahko zatrdimo, da je Reški punk dosegel status revolucionarnega žanra, tako kot drugje po svetu.

Tako se je začelo s skupino Paraf. Kako pa se je vse končalo?

Za Gorana Lisico Foxa, 'očeta' reške subkulturne scene, so bili Parafi vedno nekaj posebnega. To ni bil zgolj rock'n'roll band, to je bil koncept, vse od prvih dni punka do remake izdelka hrvaške rock scene, albuma 'Zastave'.

Med snemanjem tega albuma se je skupini priključil Robert Tičić Tica, kitarist razpadlh Termitov. Snemal je 'Zastave' in umrl med snemanjem in miksanjem plošče.

'Zastave' so spuščene na pol droga, odkar je odšel Tica. Ostale so na vinilu, poslušamo jih na starem gramofonu v nevihtnih nočeh. 'Narod te zove, u pobjede nove'. Kako znano se to sliši. Tokrat v digitaliziranem formatu."

Remasterizirani albumi: ''A dan je tako lijepo počeo'' (1980.), ''Izleti'' (1981.) in''Zastave'' (1984.) ter singli ''Rijeka (Extended)'' (1979.) in ''Fini dečko / Tužne uši (Extended)'' (1981.) so zdaj dostopni v vseh digitalnih trgovinah, tudi na Deezerju.