»Parkiraj izgovore drugam. Ne na mesta, rezervirana za invalide.«

»Parkiraj izgovore drugam. Ne na mesta, rezervirana za invalide.« (foto: Press) Press
3. 3. 2018

V prostorih Univerzitetnega rehabilitacijskega RS Soča (URI – Soča) potekal zaključni posvet v okviru projekta »Parkiraj izgovore drugam. Ne na mesta, rezervirana za invalide.«

Na posvetu, ki so se ga udeležili študenti Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru, so gostje spregovorili o rezultatih raziskave glede neupravičenega parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide, in o praktičnih izkušnjah invalidov iz prometa. Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je ob tem pripravilo demonstracijski poligon, kjer so lahko mladostniki preizkusili, kako zahtevno je premagovanje ovir z invalidskim vozičkom.

S posvetom za mladostnike o problematiki neupravičenega parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide, se prvi del ozaveščevalne kampanje, ki jo skupaj pripravljajo Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, Mestna občina Ljubljana in Javna Agencija RS za varnost prometa, zaključuje. Na dogodku je študentom Fakultete za varnostne vede nosilec raziskave doc. dr. Aleš Bučar Ručman predstavil ključne ugotovitve raziskave in kampanjo, ki je iz tega sledila.

»Raziskava, ki smo jo opravili na Fakulteti za varnostne vede, je predstavljala temeljno podlago za kampanjo, ki se je odvijala v minule pol leta. Z odzivi smo zelo zadovoljni, tako v medijih, na družabnih omrežjih in v strokovni javnosti. Naš namen, da opozorimo na problem in izpostavimo najbolj kritične vidike neupravičenega parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide, je bil dosežen. Poudarjam, da gre pri tem za kršitev, s katero nekdo za minimalno izboljšanje svojega položaja invalidu onemogoči realizacijo temeljne pravice do mobilnosti in samostojnosti. Jeseni sledi ponovitev raziskave na terenu, kjer bomo lahko merili prve kratkoročne učinke ozaveščevalne kampanje,« je dejal doc. dr. Aleš Bučar Ručman.

Ljudje so do invalidov solidarni, a pri parkiranju še vedno ne dovolj

Osrednja gosta posveta sta bila uspešna športnika invalida Gal Jakič in Nino Batagelj. Oba sta bila velika ljubitelja športa že preden sta pristala na invalidskem vozičku, a tudi to ju ni ustavilo, da se ne bi športno udejstvovala še naprej. Na splošno ugotavljata, da ju okolica sprejema brez večjih težav, tudi če sta kdaj zaprosila za pomoč, sta jo vedno dobila. A vendar pa je pri parkiranju ta slika še vedno drugačna.

»Iz praktičnih izkušenj lahko povem, da izsledki raziskave držijo. Sam sem že doživel številne izgovore ljudi, ki so na parkirnem mestu za invalide neupravičeno parkirali, mnogokrat so me tako zaparkirali, da sem moral nekoga prositi za pomoč, ali pa prostih parkirnih mest enostavno ni bilo. A verjamem, da lahko z opozarjanjem, s tovrstnimi aktivnostmi naredimo pomemben premik,« je dejal Gal Jakič.

Nino Batagelj ob tem dodaja, da je treba ljudi predvsem izobraziti o tem, da ima široko parkirišče za invalide ključno uporabno vrednost, saj lahko le tako na stežaj odpre vrata avtomobila in sestavi ali pospravi invalidski voziček.

»Če to ni možno, je naš dostop do številnih lokacij zelo otežen. Marsikdaj so me že tudi zaparkirali – zgodi se, da med dva pravilno parkirana avtomobila na parkiriščih, rezervirana za invalide, nekdo neupravičeno parkira svoj avtomobil,« spregovori o svojih izkušnjah Nino.

Poligon z ovirami za praktični preizkus

Udeleženci posveta so se lahko v telovadnici na URI – Soča preizkusili tudi na poligonu z invalidskimi vozički. Ob različnih ovirah in na različnih podlagah so ugotavljali, s kakšnimi ovirami se invalidi običajno soočajo v vsakdanjem življenju. Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine je poleg poligona udeležencem prikazalo tudi nekaj pripomočkov, ki jih v vsakodnevnem življenju uporabljajo gibalno ovirani.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri