"Petarde? Ne hvala!" akcija nam letos že petič trka na vest!

28. 12. 2017
Deli

NLB se je že peto leto zapored pridružila družbi TAM TAM pri projetku »Petarde? Ne, hvala!«,, s katerim opozarjajo, da je uporaba petard in drugih pirotehnničnih sredstev nevarna tako živalim kot tudi ljudem. Navkljub prepovedi uporabe, smo vsako leto priča novim in vedno hujšim poškodbam, zato z akcijo želijo razširiti zavedanje o nevarnostih in posazmeznike pozvati, da se izognejo uporabi kakršnih koli pirotehničnih sredstev.

O samem projetku smo povprašali tudi družbo TAM- TAM. TAM-TAMovo nacionalno mrežo mestnih plakatov večkrat izkoriščamo za družbeno-odgovorne vsebine oz. problematike, s katerimi se poistovetimo sami. In ker je decembrski način praznovanja s pretiranim pokanjem, svetlobnimi učinki in onesnaževanjem zraka čisto odveč, smo se odločili, da na problematiko opozorimo – skozi svet živali, čeprav se zavedamo, da je uporaba pirotehnike nadležna tudi za ljudi."

Pravijo, da je odziv na akcijo skozi vsa leta zelo pozitiven, število podpornikov pa se veča. "Lastniki živali so zelo občutljivi na samo problematiko, saj sami najbolje vedo in občutijo, kako vse skupaj vpliva na živali," so še dodali. Akcijo podpirajo tudi ljudje, ki nimajo stika z živalmi, a se jim pokanje zdi popoln nesmisel.

Vsako leto k sodelovanju povabijo ljudje, ki ustvarijo novo akcijo. "Partnerji, s katerimi uspešno sodelujemo, so se z akcijo poistovetili podobno kot mi. Skoraj vsi sodelujoči imajo doma kakšno žival, ki trpi ob pokanju. "

Akcijo so letos ustvarili 4 ilustratorji, in sicer: osnovnošolka Ana Štular, študentka veterine Nina Tome Škarja, eden najbolj plodovitih ilustratorjev za otroke Uroš Hrovat in legenda slovenskega stripa Zoran Smiljanić.

In kako na akcijo gledata dva izmed ilustratorjev in študentka veterine?

Legenda slovenskega stripa: Zoran Smiljanić:

  • »TAM-TAMova kampanja PETARDE? NE, HVALA se mi zdi globoko smiselna, hvalevredna in humana. Upam, da bo tudi zaradi nje vulgarnost hrupa sčasoma zamenjala kultura tišine. Pri ustvarjanju stripa sem se globoko vživel v izmučeno dušo in telo slehernega psa, ki za novoletne praznike neizmerno trpi zaradi objestnosti ljudstva in ignorance države. Problem je edino v tem, da sem se tako temeljito poistovetil, da sem v pasjem telesu obtičal in ne morem več ven. Upam, da se rešim še pred prazniki. Hov, hov!«

Eden najbolj plodovitih ilustratorjev za otroke: Uroš Hrovat:

  • »Glede pokanja sem se v zadnjem desetletju obrnil za 360 stopinj. Verjetno je zato toliko več eksplozij na mojih ilustracijah. Psa nimam, imam pa majhna otroka, ki se v sekundi navdušita za vse, zato sta pri domislici za strip veliko sodelovala. Sedaj jima ni jasno, zakaj ubogi kužki lulajo po nogah panojev s plakati. "Ati, a ne razumejo, da mi držimo z njimi," se čudita. Če bi si lahko privoščil, bi bilo pasje maščevanje v mojem stripu zares sladko in politično nekorektno. BRAKAŽBRAM! HOV HOV!!! HE HE!«

Študentka veterine Nina Tome:

  • »Projekt PETARDE? NE, HVALA sem videvala že lani in prejšnja leta, letos pa bila nepričakovano tudi povabljena k sodelovanju. Ker mi je bilo povedano, da naj bi bilo sporočilo ciljano tudi na otroke, sem se odločila otroka v strip tudi neposredno vključiti. Ker je moralo biti vse skupaj kratko in razumljivo tudi nekomu, ki plakat vidi le za par sekund, ko se pelje mimo z busom, sem opustila kakršenkoli tekst in se osredotočila sporočilo podati le z mimiko in telesno govorico likov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord