Peter Kušter, bizarna opereta - prva izvedba glasbene igre kultnih The Tiger Lillies v Sloveniji

Peter Kušter, bizarna opereta - prva izvedba glasbene igre kultnih The Tiger Lillies v Sloveniji (foto: SNG Nova Gorica) SNG Nova Gorica
4. 12. 2016

Režiserka Ivana Djilas na oder SNG Nova Gorica to sredo prvič v Sloveniji postavlja Bizarno opereto - glasbeno igro londonske skupine Tiger Lillies, priredbo svetovno znane otroške slikanice Peter Kušter (Struwwelpeter, 1845) nemškega psihiatra, pesnika in pisatelja Heinricha Hoffmanna.

»Junk-opera«, kot so jo imenovali avtorji sami, je bila prvič predstavljena leta 1998 v Londonu, sledile pa so uprizoritve po vsem svetu, od Broadwaya do dunajskega Burgtheatra. Dobila je tudi vrsto nagrad, med njimi najpomembnejšo, Laurence Olivier Award for Best Entertainment (2002).

Zgodba pripoveduje o bizarnih posledicah, ki jih doživijo neubogljivi otroci. Otrok, ki noče jesti, vse bolj hujša, dokler ne umre; drugi, ki ne pazi, kod hodi, pade v vodo in skoraj utone; deklica, ki se igra s prepovedanimi vžigalicami, zgori ... V zgodbah se strah uporablja, da bi se otroci naučili lepega vedenja in ubogljivosti. Ne glede na dvomljivo izročilo tovrstne črne pedagogike spada delo med najuspešnejše otroške knjige; njeni motivi so bili uporabljeni v literaturi, na filmu in televiziji. Mark Twain je delo prevedel v angleščino, nedavno pa je ameriška serija Family guy parodirala njene epizode.

Nenavadna igra, namenjena odraslim in mladini, navdušuje z groteskno-morbidno intenzifikacijo dobro znanih zgodb in črnim humorjem obeta odličen gledališki dogodek, pri katerem je za prevod poskrbel Andrej Rozman Roza, kostumi pa so nastali izpod rok Jelene Proković.

Igrajo: Ana Facchini, Kristijan Guček, Peter Harl, Gorazd Jakomini, Patrizia Jurinčič Finžgar, Jure Kopušar, Matija Rupel, Marjuta Slamič, Andrej Zalesjak. 

Glasba: Blaž Celarec, Boštjan Narat, Joži Šalej.

Na sporedu v SNG Nova Gorica:
7.12.,  8.12. (premiera), 9.12., 14.12., 21.12.