9. Festival evropskega in mediteranskega filma

9. Festival evropskega in mediteranskega filma (foto: Promocijski material) Promocijski material
27. 9. 2018 | Promocijsko sporočilo

Med 3. in 6. oktobrom bo Piran gostil Festival evropskega in mediteranskega filma, katerega namen je približati kakovosten evropski film slovenskemu gledalcu, še posebej občinstvu s Primorske.

Tekom festivala si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali izbrano evropsko filmsko produkcijo preteklega leta. Glavi namen Otvoritev festivala bo v sredo, 3. oktobra, ob 19. uri v Gledališču Tartini s slavnostnim nagovorom župana Občine Piran, Petra Bossmana in glasbenim nastopom ter dokumentarnim filmom Pero Lovšin – Ti Lahko. V okviru otvoritve bo nagrado za avtorski prispevek k evropskemu filmu prejel islandski režiser in producent Friderik Thor Fridriksson, katerega film “Children of Nature” je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film in je prejel evropsko filmsko nagrado.

V okviru festivala bo predvajanih 23 filmov, pri nastanku katerih je sodelovalo kar 24 različnih držav. Posebna pozornost je namenjena programu za otroke in mladino, ki so bo odvijal v dopoldanskih urah, država v fokusu pa bo Francija. Seveda bo v okviru festivala potekalo tudi bogato obfestivalsko dogajanje, dogodki in filmske delavnice, v okviru katerih bo v petek, 5. oktobra ob 10. uri potekalo srečanje in predstavitev združenj Folkets bio (Švedska) in Art kino mreže Slovenije.

O najboljšem filmu festivala in nagradi Vilka Filača za najboljšega direktorja fotografije bo letos odločala tričlanska žirija, ki jo sestavljajo člani Art kino mreže Slovenije (AKMS) Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma Sežana, Katja Stušek, vodja Linhartove dvorane v Radovljici in Gregor Janežič, kurator filmskega programa v kinu Vrhnika.

Priporočamo