'Piše se leto' tudi letos v programu Festival Lent!

6. 6. 2016

Piše se leto sedaj že tretje leto zapored gostuje in nadaljuje svojo dolgo tradicijo znotraj programa Festivala Lent na lokaciji Večerovega odra.

Nič drugače ne bo letos, saj bomo zaradi znanih razlogov priča nekoliko drugačni različici zdaj že kultne štajerske rock čage Piše se leto. Festival bo letos na sporedu Festivala Lent v petek, 1. Julija, na prizorišču Večerovega odra. Lahko ponovimo, da se bo 24. ponovitev t.i. Smiljanovega koncerta sicer v okrnjeni programski verziji, a zato nič manj zanimiva ali atraktivna, sploh zgodila, se gre zahvaliti ekipama Piše se leta in Festivala Lent, ki sta združili moči in omogočili, da bo tradicija Piše se leta lahko živela dalje. Obenem pa je na ta način programsko obogaten tudi letošnji Festival Lent, za obiskovalce, ki imajo Lente pa je na ta način kompleten program ponujen brez doplačila.

Organizatorji se povsem zavedamo, da koncert, ki je v vseh teh letih postal obvezna destinacija študentov in dijakov ob koncu šolskega leta ter privabil več kot 130.000 obiskovalcev v polnih dvajsetih letih, morda ne uživa več take priljubljenosti, vseeno pa letošnji glasbeni izbor dokazuje, da ostaja festival zvest svoji bogati tradiciji in kvaliteti ter kaže, da gre za prireditev, ki ji v slovenskem merilu le s težavo najdemo ekvivalent. Pogled v zgodovino razkrije, da so se skozi leta na njegovem odru zvrstili praktično vsi pomembnejši rock izvajalci iz Slovenije in območja nekdanje Jugoslavije. Tako bo tudi letos, saj so izbrani in povabljeni nastopajoči že preverjena, priznana imena ali pa talentirana nova domača imena.

Letošnji festival bo kljub spremenjeni lokaciji tudi letos postregel z vrhunskimi domačimi in tujimi skupinami. Poudarek bo na punk rocku in indie rock zvoku, s tem, da bomo deležni res enkratnega sodelovanja skupine Kultur Shock in Eda Maajke, slednji pa bo nastopil tudi kot samostojen izvajalec v krajšem nastopu, na odru pa se bo za vrhunec večera pridružil že dvajset let delujoči angažirani izseljeniški "ZDA" balkanski punk rock atrakciji. Skupaj so za letošnji 1.maj v okviru skupnega novega in težko pričakovanega projekta objavili izjemno dobro sprejet single-pesem "Sloboda", v nadaljevanju lahko pričakujemo še več tovrstnih skupnih pesmi. Medtem pa je tudi Edo po dolgem času predstavil svoj novi single s pomenskim naslovom "Ojojoj"! Za pravo porcijo poskočnega in s turbo folkom sarkastično začinjenega punk rocka bodo zadolženi čedalje popularnejši hrvaški Brkovi, otvoritev festival pa je pripadla mladi, a izjemno atraktivni in koncertno tudi na tujem zelo angažirani skupini Koala Voice. Mladostniško sproščen indie rock, ki so ga odlično predstavili z njihovim nabolj poslušanim in plesnim singlom "Go, Disco Go" je v teh dneh še nadgradil najnovejši " Frida Nipl". Privoščite si večer neodvisnega rocka, ki zaobjame vse najboljše, kar nam ponuja pestra paleta punka, rocka, balkana in indie rocka! Dobra zabava je tako zagotovljena!

Luka Kreže, sin pokojnega Smiljana, je ob priložnosti povedal: "Duh Piše se leta živi dalje. To je naša dolžnost, predvsem do Mariborčanov, pa tudi do vseh, ki so dolga leta prihajali v Maribor na največjo štajersko rock čago. Zaradi zmanjšanja sponzorskih sredstev iz leta v leto, smo se enostavno znašli v situaciji, ko si več ne moremo privoščiti megalomanske produkcije, a programsko še vedno vztrajamo zvesti kvaliteti. Letošnji program bo potešil tako tiste, ki prisegajo na uveljavljena imena, kot tiste, ki jim bolj ležijo mlade in vzpenjajoče se skupine."

Za nadaljevanje tradicije smo odgovorni vsi, organizatorji in tisti, ki si v bodoče želite boljšega in večjega Piše se leta. To nam lahko v prihodnosti uspe samo v sodelovanju in v medsebojnem zaupanju. S skupnimi močmi moramo prepričati te, ki nam lahko prisluhnejo in predvsem tudi finančno pomagajo ter verjamejo, da je v nekoliko spremenjeni formi vredno ohraniti bogato tradicijo festivala Piše se leto.

Ekipa se zaveda odgovornosti, zato je tudi letos navkljub težkim časom, ko se je znašla v situaciji ali opustiti festival ali se boriti in vztrajati dalje, izbrala težjo pot vztrajanja - za Smiljana, za vse nas, za Maribor in za Slovenijo.

Lent