Pižama Party: 120.000 evrov za nedonošenčke

Pižama Party: 120.000 evrov za nedonošenčke (foto: Arhiv Rotary Klub) Arhiv Rotary Klub
Vir: Lady
12. 4. 2017

Pižama, Trkaj, Alenka Godec, sestri Fabjan in legendarni košarkar Rašo Nesterović so se na dobrodelnem dogodku Pižama Party pridružili Rotary klubu Ljubljana 25. Ta s projektom ZATO! zbira sredstva za celostno prenovo in opremo intenzivne porodne sobe v Porodnišnici Ljubljana.

"Mislili smo, da bo Jan naše božično darilce, pa je moral na svet pokukati skoraj osem tednov prej. Na dan reformacije. In zelo je reformiral naše življenje,'' je z nasmeškom na obrazu svojo izkušnjo delila mamica zdaj že dveletnega energičnega in popolnoma zdravega fantiča.

A pred dvema letoma ni bilo vse tako optimistično. Oba z mamico sta se namreč že v porodni sobi začela boriti za življenje in zmagala. Podobne zgodbe se vsak dan znova rojevajo v največji slovenski porodnišnici, ki pa žal nima vedno najboljših pogojev za opravljanje svojega poslanstva. ''Naš letošnji cilj je torej zbrati dovolj sredstev, da bomo 'na ključ' prenovili in z vrhunsko tehniko opremili intenzivno porodno sobo. Vrednost projekta je ocenjena na 120 tisoč evrov,'' pravi Tilen Terlep, predsednik kluba.

Na dogodku Pižama Party, ki ga je organiziral Rotary klub Ljubljana 25, je bil gost večera Boštjan Gorenc - Pižama, ki je s stanovskimi kolegi Improleptiki dvigoval energijo na dogodku. Pri tem so jim suvereno pomagali še dolgoletni podporniki Trkaj, Alenka Godec in sestri Fabjan. S podpisano košarkarsko žogo, ki jo je na dražbi podaril v dobrodelne namene, pa je dogodek obiskal tudi legendarni košarkar Rašo Nesterović.

Kritični primeri si zaslužijo najboljšo oskrbo

Konec leta 2015 je Rotary klub Ljubljana 25 oddelku za intenzivno nego in terapijo novorojencev ljubljanske porodnišnice predal zbrana sredstva v vrednosti 196.595 evrov. Čeprav se zdi oddelek za intenzivno nego novorojencev za nedonošene otroke prva postaja na njihovi življenjski poti, ni čisto tako. Še prej se morajo roditi. Na čim bolj varen, nadzorovan in strokoven način. Zato so se člani Rotary Kluba Ljubljana 25 odločili, da v letih 2016 in 2017 zberejo potrebna sredstva za popolno prenovo še enega pomembnega oddelka ljubljanske porodnišnice, to je intenzivne porodne sobe porodnega bloka, kjer se izvajajo nujni oziroma kritični porodi. Razlogi za kritične porode so različni; lahko je nenadoma ogrožen nerojen otrok ali pa bodoča mamica. Kritičen porod je lahko načrtovan ali nenaden. V vsakem primeru je intenzivna porodna soba tisti prostor, v katerem se pod velikimi pritiski dogaja niz stresnih, nevarnih in ogrožajočih situacij. Urejeno in pomirjujoče okolje ter vrhunska oprema pomagata razbremeniti tako bodočo mamico kot zdravstveno osebje, ki pomaga njej in otroku.

Prispevajte svojo donacijo

IBAN SI56 0201 9025 7674 787 pri NLB d.d.

Naziv akcije: "Intenzivna porodna soba 2016" Sklic: 00 / datum vplačila donacije Prejemnik: Rotary klub Ljubljana 25, Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Koda SWIFT oz. BIC: LJBASI2X

Vse informacije o tekočem in preteklih projektih lahko najdete na www.zato-pomagam.si ter FB ZATO!

Več kot milijon evrov v osmih letih

Rotary Club Ljubljana 25 je bil ustanovljen v letu 2008, ko se je zbrala skupina uspešnih posameznikov in se na temelju prijateljstva odločila, da bodo nekaj povrnili okolju. S svojimi projekti se že od vsega začetka osredotočajo na otroke. Prvo večjo akcijo so izpeljali leta 2010, ko so stopili skupaj za aparature za nedonošenčke. Leto pozneje jim je z doniranimi sredstvi uspelo urediti prostore, ki mamicam omogočajo, da s svojo bližino, pripovedovanjem zgodbic, kengurunčkanjem in mlekom pomembno pripomorejo k razvoju svojega nedonošenčka. Leta 2012 so zbrali denar za poseben ultrazvočni aparat, ki odkriva srčne napake pri še nerojenih otrocih in najmlajšim srčnim bolnikom pomaga preživeti in ozdraveti. V letih 2013 in 2014 so izvedli projekta Stopimo skupaj za naše šolarje. Lani so prenovili sobo za intenzivno nego nedonošenčkov in prvič uspešno izpeljali Global Grant projekt. Skupna vrednost donacij v osmih letih skupaj z letošnjo bo 1.068.000 evrov.

A. K.