Placido Domingo v Ljubljani v vlogi dirigenta

Placido Domingo v Ljubljani v vlogi dirigenta (foto: STA) STA
Vir: STA
17. 6. 2019

Po dveh letih se bo nocoj v Ljubljano vrnil sloviti španski tenorist Placido Domingo, tokrat kot dirigent. V tej vlogi se bo slovenskemu občinstvu predstavil z eno največjih glasbenih umetnin, Verdijevim Rekviemom.

Poustvaril ga bo z orkestrom in zborom Slovenske filharmonije, zborom ljubljanske Opere, orkestrom Slovenske vojske in solisti. Koncert bo ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v organizaciji Festivala Ljubljana kot uvod v letošnje festivalsko poletje.

Pred slovenskim občinstvom je Domingo premierno nastopil oktobra 2017 v Stožicah, kjer je s pretežno italijanskimi opernimi napevi, španskimi zarzuelami in nekaterimi prepoznavnimi pesmimi proslavil 77. rojstni dan. Tokrat pa se bo slovenskemu občinstvu prvič predstavil v vlogi dirigenta, ki se ji je posvetil po tem, ko si je že ustvaril uspešno kariero opernega in koncertnega pevca.

Na pevski poti je poustvaril okrog 150 opernih vlog, širšemu občinstvu pa je znan kot član zasedbe Trije tenorji, ki je v 90. letih in v začetku tega stoletja skupaj z Lucianom Pavarottijem in Josejem Carrerasom nastopala na komercialno uspešnih koncertih na stadionih in v velikih dvoranah.

Ljubljansko izvedbo Verdijevega Rekviema je posvetil spominu na maestra Carlosa Kleiberja, pokopanega v Konjšici pri Litiji, s katerim je bil dolga leta v odličnih osebnih in poklicnih odnosih. Z njim je ustvaril nepozabne uprizoritve, kot je Otello v milanski operni hiši La Scala, so sporočili s Festivala Ljubljana.

V solističnih vlogah bodo nastopili sopranistka Elvira Hasanagić, mezzosopranistka Annalisa Stroppa, tenorist Arturo Chacon-Cruz in basbaritonist Roberto Tagliavini.