Plesalci Kazine leto zaključujejo s 36 odličji

22. 12. 2016
Deli

»Konec leta je čas, da se za trenutek ozremo nazaj. V Kazini to storimo z največjim veseljem, saj smo letos na najprestižnejših in tehnično najzahtevnejših tekmovanjih dosegli 16 zlatih, 10 srebrnih in 10 bronastih odličij,« je povedala Silvestra Perčič, direktorica najstarejše plesne šole pri nas, Plesne šole Kazina.

V primerjavi s prejšnjimi leti so se udeležili še več tekmovanj različnih plesnih zvez in festivalov, kar ogromno doprinese k prepoznavnosti in promociji naše države v tujini.

»Naši plesalci vedno znova dokazujejo, da delamo dobro oziroma najboljše. Tudi v najbolj zahtevnih koreografijah se lahko brez težav kosajo s konkurenco in odidejo domov z zmago,« je dejala Perčičeva, ki se zaveda, da vseh naštetih dosežkov ne bi bilo brez ekipe vrhunskih plesalcev in plesnih pedagogov: »Letos smo obeležili tudi 25 let skupnega delovanja našega tima plesnih učiteljev, ki je Slovenijo popeljal v sam plesni vrh in kot kaže, bomo skupaj še naprej ustvarjali edinstveno zgodbo o plesu.«

Poleg doseganja vrhunskih rezultatov na različnih festivalih in prvenstvih po svetu se lahko Kazinini izvrstni plesni pedagogi in koreografi pohvalijo tudi z uspešnimi avtorskimi projekti. Konec maja je eden najboljših koreografov na svetu Mitja Popovski skupaj z najboljšo člansko ekipo Kazine na oder Španskih borcev postavil izjemno subtilno celovečerno plesno predstavo Albedo – zgodbo o ljubezni, obžalovanju in nenehnem spreminjanju ter sprejemanju.

Za neverjetno vzdušje v polni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je oktobra s celovečerno plesno predstavo Sanjska služba poskrbel tudi koreograf in plesalec Željko Božić, ki je nepogrešljiv del Kazinine ekipe že vrsto let. »V dvajsetih letih ustvarjanja in delovanja kot plesni pedagog sem ugotovil, da je biti dober vzor moj košček mozaika, ki doprinese k boljši podobi sveta,« je povedal Božić, ki je svoje znanje prenesel že na pet generacij mladih plesalcev Kazine, na kar je še posebej ponosen. Kot zadnja plesna predstava v letošnjem letu je pod idejnim in koreografskih vodstvom plesalke in koreografinje Andreje Vakselj nastala Božičkova odpoved v izvedbi plesalcev hip hop selekcije otroci. Projekt, ki ima dobrodelno noto, je ves čas vodila želja polepšati praznike in ustvariti božično vzdušje otrokom, ki dneve preživljajo v različnih ustanovah, kot je denimo Pediatrična klinika v Ljubljani.

Kazina je ena redkih plesnih šol pri nas, ki združuje tako vrhunsko šolo plesa kot tudi družabni rekreativni del ponudbe plesa. Na različnih tečajih, med katerimi sta tudi vadba za mamice z dojenčki in ples v petkah, je plesalo že več kot 60.000 ljudi. »Pri nas lahko pleše prav vsak – od mamic z novorojenčki do seniorjev, od prvih korakov do svetovnih prvakov, od plesa in zabave do predstav na številnih odrih sveta. To je srce Kazine,« vedno znova poudari vodja Kazine, kjer vso leto veliko pozornosti namenjajo tudi ustvarjanju ekipnega duha, medsebojnemu druženju in spoznavanju tečajnikov, predvsem najmlajših članov ekipe. Za otroke tako večkrat organizirajo različne aktivnosti – družijo se lahko na pižama zabavah, prespijo v prostorih Kazine, mlajše generacije lahko tekmujejo s starejšimi v hip-hop tekmovanjih v prostem slogu.

Uspešno zgodbo pedagoškega dela naše najstarejše plesne šole, ki je vzgojila že številne generacije plesalcev, so letos še posebej zaznamovali trije plesalci. Dve članski plesalki Arnika Matko Juvančič in Patricija Crnkovič sta pometli s hudo konkurenco plesalcev iz vsega sveta ter več kot uspešno opravili avdicijo na Rotterdamski umetniški univerzi Codarts. Na študij v švicarski Zürich pa je po uspešno opravljeni avdiciji na akademiji ZHDK odšel tudi članski plesalec Luka Ostrež.

»Po uspešnih letih tekmovanj so pred nami novi izzivi. Poleg tekmovanj nas vleče na festivale, s plesnimi predstavami bi radi osvojili še več domačih in svetovnih plesnih odrov. S plesom želimo navduševati čim več začetnikov in rekreativnih plesalcev, tako otrok kot tudi odraslih,« je o načrtih za prihodnje leto še povedala Silvestra Perčič.

Plesna šola Kazina je plesna šola, ki ima status najstarejše plesne šole pri nas in je vzgojila številne generacije plesalcev, ki so se skozi leta razvili in gradili ter dosegali vrhunske rezultate v svetovnem merilu. Plesna šola se lahko pohvali s 25-letno tradicijo, ki sloni na odličnem timu učiteljev in avtorskih, preizkušenih izvrstnih plesnih programov. Po številu plesnih svetovnih prvakov v članski konkurenci, kar je najtežje doseči, so v svetovnem vrhu. Od sedem do deset naslovov svetovnih prvakov v različnih kategorijah letno pripada Kazini. Posebnost plesne šole pa je tudi v tem, da so prvi pri nas začeli s tem, da vrhunski trenerji učijo ne le tekmovalne plesalce, ampak tudi začetnike.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk