Po dva brita za raperja Stormzyja in obetavno Duo Lipo

Po dva brita za raperja Stormzyja in obetavno Duo Lipo (foto: profimedia) profimedia
22. 2. 2018

V Londonu so v sredo zvečer podelili glasbene nagrade brit. Po dva brita sta prejela Stormzy in Dua Lipa. Londonski raper je premagal tudi Eda Sheerana in slavil kot najboljši britanski glasbenik in prejel brita za album leta za izdelek Gang Signs and Prayer. Dua Lipa je odnesla nagrado za najboljšo britansko izvajalko in najuspešnejši preboj.

Dui Lipi, v Londonu rojeni glasbenici kosovsko-albanskih korenin, ki se je kot najstnica sprva poskusila v manekenstvu, je uspelo na platformi Youtube s singlom New Rules preseči milijardo ogledov. Prepričala je tudi z med kritiki zelo dobro sprejetim debitantskim albumom iz leta 2017, ki ga je imenovala po sebi.

"Hvala, da se je ta noč začela tako čarobno," je ob prejemu nagrade za najboljšo britansko izvajalko iz rok avstralske pop pevke Kylie Minogue dejala 22-letnica. Ko je bila razglašena še za najbolj obetavno novo glasbeno izvajalko oz. najuspešnejši preboj, je po nagrado na oder prišla z mlajšima sestro in bratom in dejala: "Rekla sem jima, naj verjameta v čarovnijo, ker je resnična."

Sheeran ni ostal praznih rok, saj je prejel nagrado za globalni uspeh. Nagrado mu je podelil kitarist The Rolling Stones Ronnie Wood, ki je pohvalil Sheeranov talent in poudaril, da je kljub velikemu uspehu ostal prizemljen. Njegova zadnji album, naslovljen po znaku za deljenje, je podrl številne rekorde, vključno na platformi Spotify, kjer so našteli prek 57 milijonov poslušanj albuma od njegovega izida.

Ameriški raper Kendrick Lamar, ki je nagrado prejel od nogometaša Harryja Kanea, je obveljal za najboljšega mednarodnega izvajalca, skupina Foo Fighters pa je slavila v kategoriji najboljše mednarodne zasedbe. Britanski singl leta je ustvaril Rag'n'Bone Man s pesmijo Human, najboljša mednarodna izvajalka je postala Lorde. Nagrado za najboljši britanski video je prejel Harry Styles, ki je prepričal z videom za pesem Sign of the Times.

Poleg Stromzyja in Due Lipe je bil v ospredju podelitve v londonski areni O2 nastop zvezdnika iz ikonične rock skupine Oasis Liama Gallagherja s pesmijo Live Forever, s katero se je poklonil žrtvam majskega terorističnega napada na koncertu Ariane Grande v Manchestru. Vskočil je namesto ameriške pop pevke, ki zaradi bolezni ni mogla nastopiti.

Podelitve britov so že večkrat zasenčili incidenti in polemike, tokrat pa so se, kot piše francoska tiskovna agencija AFP, glasbeniki vedli lepo. Zmotil je morda le trenutek, ko so frontmana skupine Gorillaz Damona Albana na hitro prekinili, ko se je zdelo, da dobiva njegov govor ob sprejemanju nagrade za najboljšo britansko skupino politične tone. "Ta država je lepa in je del čudovitega sveta, a ne dovolite, da bi postala izolirana," je med drugim dejal.

Celotna podelitev je tudi sicer imela politične obrise. Veliko gostov se je pojavilo s pripetimi značkami v obliki vrtnice in tudi s pravimi belimi vrtnicami, s katerimi so želeli opozoriti na spolna nadlegovanja v glasbeni industriji in pokazati solidarnost z žrtvami spolnih zlorab. Med njimi so bili Sheeran, Paloma Faith, Rita Ora, Justin Timberlake ter Liam Payne in Cheryl Cole.

Priporočamo