Po konferenci o ljubezni, partnerstvu in medsebojnih odnosih: Ljubezen od A do Ž!

Po konferenci o ljubezni, partnerstvu in medsebojnih odnosih: Ljubezen od A do Ž! (foto: Dušan Tešanovič, Videomantik) Dušan Tešanovič, Videomantik
14. 2. 2017

Največja slovenska konferenca o ljubezni in partnerskih odnosih Ljubezen od A do Ž je po lanskoletnem velikem uspehu, ko smo se je lahko prvič udeležili, v svoje vrste ponovno privabila tiste, ki si želijo izvedeti več ter izboljšati in graditi svoje odnose. Vrsta odličnih predavateljev nas tudi letos ni pustila ravnodušne.

Zbrano množico je prva nagovorila Zvezdana Mlakar, borka ljubezni in sočutja, ki se na slovenski sceni že leta zavzema za podiranje tabujev in razbijanje stereotipov. Tudi Luka Kogovšek, vodja spletnega portala Ona-on.com je potem, ko je opozoril na kritične točke medmrežja, razstiral stereotipne poglede na spoznavanje po spletu in predstavil več parov, ki so skozi zanimanje v virtualnem svetu prišli do ljubezni v resničnem.

Hrvaška psihologinja in avtorica Ljubica Uvodić Vranić je razvoj ljubezni med partnerjema razdelila v tri faze in na humoren način predstavila, kako iz zaljubljenosti na prvi pogled preidemo v obdobje, ko nam rožnata očala padejo in tako v ljubezni na drugi pogled šele zares vidimo, kakšna oseba je človek, v katerega smo se zaljubili. Šele potem, ko poleg vrlin zagledamo tudi pomanjkljivosti namreč lahko pride najpomembnejše obdobje, v katerem se odločimo, če želimo s to osebo nadaljevati pot, na kateri bomo sposobni videti več dobrega kot slabega in s tem zrelo ljubiti.

Kontroverzni psihoanalitik dr. Zoran Milivojević je tako kot mnogokrat prej tudi letos s svojimi spoznanji o ljubezni razburkal navzoče ter jih povabil v razmislek o koristnosti pravljic, hollywoodskih filmov in feminizma. Ob tem je še provokativno izpostavil, da smo sposobni izbire optimalnega partnerja v trenutku, ko se ne zaljubljamo več in predlagal naj raje pred idealizacijo partnerja in najboljšo projekcijo lastnega jaza postavimo skupne vrednote in namene v življenju.

Poleg idealizacije druge osebe je pa nevarnost tudi idealizacija sebe, je izpostavila dr. Saša Krajnc, ki je s predavanjem Diagnoza: pridna! nagovarjala zlasti ženske, ki zmeraj poskušajo narediti vse prav in vedno več kot je potrebno, pa imajo kljub temu občutek, da nikoli ni(so) dovolj. Na ta način se vedno bolj prilagajajo in podrejajo potrebam drugih in pozabljajo na sebe. To pa vodi v odvisne odnose, ki jih je osvetlila predavateljica, Sanja Rozman. Dolgoletna psihoterapevtka, ki se ukvarja z zdravljenjem nekemičnih odvisnosti in travm, je izpostavila naj se ne odrečemo sebi za ceno ljubezni drugega in da naj v odnosu ohranimo našo različnost, posebnost in pristnost. Kot zadnji predavatelj je nastopil Bruno Šimleša, hrvaški sociolog in avtor uspešnic (zadnjo, Umetnost življenja je v Sloveniji predstavil dan prej), ki je publiko navdušil s preprostimi recepti o vzljubljanju samega sebe in nasmejal z duhovitimi vložki o razlikah med spoloma.

Poleg predavanj pa so imeli obiskovalci možnost za druženje in vprašanja predavateljem tudi v dodatnem prostoru, kjer so lahko v bolj intimnem vzdušju odprli vprašanja o osebnih življenjskih dilemah. V času daljših odmorov sta tam potekali tudi delavnici – prva na temo partnerstva v času starševstva, ki jo je vodila Ana Bešter Bertoncelj, magistra sociologije, pshioterapevtka ter druga z naslovnim vprašanjem Kako preboleti ločitev, socialne pedagoginje in svetovalke Melite Kuhar.

Prav temi ločitve pa je bila namenjena novost letošnje konference, okrogla miza Ljubezen na razpotju, ki jo je vodila Zvezdana Mlakar v imenitni zasedbi prej slišanih predavateljev in dveh dodatnih zanimivih gostov – Edvarda Kadiča, mentorja in svetovalca s področja Govorice telesa in osebne karizme ter patra Karla Gržana, magistra teologije in doktorja literarnih ved, ki vse svoje življenja posveča medčloveškim odnosom. Energična igralka in voditeljica Zvezdana je ob koncu dogodka stopila z odra med obiskovalce, kjer je zbirala mnenja in vtise o konferenci naključnih udeležencev. Ti so z osebnimi izpovedmi ganili občinstvo in zaokrožili druženje v pozitivnem vzdušju.

Da je partnerstvo tema, o kateri je vredno govoriti in se učiti so se strinjali vsi udeleženci konference, ki so po celodnevnem dogodku zadovoljni in polni novih spoznanj odšli domov z željo, da se vidimo tudi prihodnje leto.

Foto: Dušan Tešanovič, Videomantik

Priporočamo