Po nedeljskem neurju so zdaj na vrsti krovci!

Po nedeljskem neurju so zdaj na vrsti krovci! (foto: Marko Cencič/STA) Marko Cencič/STA
26. 6. 2017

Nedeljsko neurje je največ težav povzročalo na območju Severne Primorske ter Selške in Poljanske doline, popoldne in zvečer pa se je razbesnelo tudi na vzhodu države. Veter je podiral drevesa in delno odkril strehe več deset objektov. Gasilci so odkrite objekte v nedeljo zvečer zaščitili, sedaj pa so na vrsti krovci, da bodo strehe popravili.

Kot je za STA povedal poveljnik severnoprimorskega štaba civilne zaščite Samo Kosmač, so imeli gasilci v nedeljo precej dela.

Odkritih je bilo veliko streh, ki pa so jih do večer v glavnem uspeli sanirati in zaščititi. Najhuje je bilo na Kanalskem, kjer je veter odkril največ objektov, tudi del strehe osnovne šole in večstanovanjskih objektov. Gasilci pa so do večera večinoma uspeli objekte zaščititi, je pojasnil Kosmač.

Zvečer je veter odkril del strehe tudi na osnovni šoli v Kranju, kranjski poklicni gasilci pa so streho pokrili. V Novakih v Občini Cerkno je veter odkril streho župnišča, v Železnikih pa del strehe na občinski stavbi. V Radljah ob Dravi je sunek vetra odkril streho v podjetju Plastal, v Škofji Loki pa v podjetju Weber, kjer so gasilci streho prekrili s ponjavo in iz objekta tudi posesali vodo, saj ga je po odkritju strehe začel zalivati dež.

Župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež je za STA pojasnil, da je veter predvsem odnašal strešnike in odkrival dele strehe. Na območju njihove občine je bilo na primer evidentiranih 11 poškodovanih streh, vendar nobena ni bila v celoti odkrita, večinoma na strehah le manjkajo strešniki.

Škofjeloški župan Miha Ješe pa je pojasnil, da je nekaj škode neurje povzročilo tudi na cestah, ki jih bo znova potrebno pripraviti in urediti nekaj manjših plazov. Že prejšnje neurje je namreč precej načelo nekatere ceste na Loškem. Predvsem na Severnem Primorskem pa je bilo zaradi podrtega drevja in kamenja na cestiščih v nedeljo čez dan neprevoznih več cest.

Priporočamo