Po poti spominov – Jason Bourne

23. 3. 2016

Leta 2002 se je pričel zmagovit pohod priljubljene akcijske vohunske franšize, osnovane na knjigah Roberta Ludluma. Njen glavni junak je bil amnezični tajni agent Jason Bourne, s katerim smo skozi leta stopali po nevarni poti odkrivanja njegove prave identitete, razkrivali sporne Ciine programe, s katerimi so skušali ustvariti popolne morilce, ter uživali v spektakularnih vohunskih spletkah.

Serija filmov si je nabrala zavidljivo število oboževalcev in naklonjenost kritikov, ki so v dobi prekomerne uporabe CGI tehnologije pozdravljali njen osvežujoči realizem.

Po vsakem poglavju vrhunske akcije – bodisi z Bournom bodisi z agentom Crossom – smo še močneje hrepeneli po nadaljevanju in naša želja se bo kaj kmalu uresničila. Letos poleti se namreč Matt Damon ponovno vrača v ikonski vlogi Jasona Bourna.

Četudi je ta zakrpal luknje v spominu in odkril svojo pravo identiteto, to še zdaleč ne pomeni, da ve vse ...

Kaj Bourna čaka v petem delu, bomo v naših kinodvoranah izvedeli 28. julija, do takrat pa vabljeni na sprehod po poti spominov!

Ste prepričani, da veste, kdo je Jason Bourne?

KDO JE BOURNE? (The Bourne Identity, 2002)

Bil je popolno orožje ... dokler ni postal tarča.

Prvo poglavje napetih vohunskih spletk se prične, ko ribiči iz mediteranskega morja rešijo moškega, ki je utrpel dve strelni rani in popolno izgubo spomina. Pri sebi nima ničesar razen številke švicarskega bančnega računa, ki ga privede do sefa, polnega potnih listov, denarja in orožja. Moški prevzame ime Jason Bourne in skuša odkriti svojo resnično identiteto, medtem pa mu po življenju strežejo tajni agenti Ameriške obveščevalne agencije CIA. Sčasoma spozna, da je tudi sam pripada eliti izurjenih morilcev, ki so plod tajnega vladnega programa Stopnica, njegov konflikt z nadrejenimi pa je posledica neuspele misije. Bourne se ne preda zlahka in kaj kmalu pripelje boj vse do Ciinih vhodnih vrat.

Režiser: Doug Liman

Igralska zasedba: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox

BOURNOVA PREMOČ (The Bourne Supremacy, 2004)

Morali bi ga pustiti pri miru.

Če je naš junak v prvem delu bežal, ima v drugem delu jasen cilj, in sicer maščevanje. Čeprav Bourne in njegovo dekle Marie v indijski vasici skušata živeti kar se da neopazno, ju namreč izsledi ruski agent, ki v spodletelem atentatu na Bourna ubije Marie. Bourne, ki je po krivem obdolžen umora kitajskega podpredsednika, napove vojno svojim bivšim nadrejenim. Tekom lastne preiskave izsledi Abbota, človeka, ki stoji za zaroto proti njem in izroči dokaze agentki CIE. Potem ko umreta tako ruski agent kot tudi Abbot, Bourne ponovno izgine.

Režiser: Paul Greengrass

Igralska zasedba: Matt Damon, Franka Potente, Julia Stiles, Joan Allen, Brian Cox, Karl Urban

BOURNOV ULTIMAT (The Bourne Ultimatum, 2007)

Zapomni si vse. Ničesar ne pozabi.

Bourne ostaja vrhunsko orožje in hkrati najtežja tarča CIE. Potem ko je izgubil identiteto, spomin in ljubljeno Marie, se bo moral bivši agent ponovno vrniti v življenje, ki ga želi pustiti za seboj. Na plano ga namreč zvabi zvedavi britanski novinar, ki raziskuje njegovo preteklost. V iskanju odgovorov Bourne naposled le najde osebo, ki je nadzirala tajni program Stopnica, katerega je sedaj zamenjal program Črni šipek. Ko razkrinka odgovorne osebe obeh programov, se že tradicionalno umakne v ilegalo.

Režiser: Paul Greengrass

Igralska zasedba: Matt Damon, David Strathairn, Julia Stiles, Edgar Ramirez, Joan Allen

BOURNOVA ZAPUŠČINA (The Bourne Legacy, 2012)

Nikoli ni bil samo eden.

V četrtem delu vohunske sage smo spoznali, da je bilo Bournovo razkrivanje spornih Ciinih tajnih programov le vrh ledene gore. Ker so njegova dejanja v agenciji zanetila pravi požar, se slednja odloči za odpravo vseh nelegalnih aktivnosti, ki bi jo utegnile ogroziti. Mednje spada tudi program Izid, ki je v želji po stvaritvi supervojakov s kemijskimi substancami jačal psihofizične sposobnosti šestih agentov. Eden teh je tudi Aaron Cross, ki postane glavna tarča čistke. Da bi obdržal svoje sposobnosti in se ubranil vseh napadalcev, mora s pomočjo doktorice Marte Shearing poiskati nove zaloge zdravil. Na begu pred odločnim vodjem čiščenja Byerjem, skuša Cross odkriti lastno identiteto in razkriti dvolično početje agencije, ki ga želi na vsak način ustaviti.

Režiser: Tony Gilroy

Igralska zasedba: Jeremy Renner, Edward Norton, Rachel Weisz, Scott Glenn

Poznate njegovo ime ...

V petem poglavju se na prizorišče vračata tako glavni igralec Matt Damon v ikonski vlogi Jasona Bourna kot tudi Paul Greengrass, ki je vihtel režisersko taktirko pri filmih BOURNOVA PREMOČ IN BOURNOV ULTIMAT. Igralsko zasedbo bodo dopolnili novinci Alicia Vikander, Vincent Cassel in Tommy Lee Jones, medtem ko se iz stare postave vrača Julia Stiles.

Sinopsis zgodbe za zdaj ostaja skrivnost. Jason Bourne si je sicer res povrnil spomin in identiteto, a to še zdaleč ne pomeni, da ve vse ...

  • Režiser: Paul Greengrass
  • Igralska zasedba: Matt Damon, Alicia Vikander, Julia Stiles, Vincent Cassel, Tommy Lee Jones