Poezija v slovenske šole - kavarna v šolski avli

Poezija v slovenske šole - kavarna v šolski avli (foto: K.M.) K.M.
Vir: Story
6. 4. 2017

Ena od zgodb, ki jih pišejo učiteljice slovenščine, je tudi tista, ki nežno poboža mlade duše.

Čeprav je poezija eno od sredstev, ki že stoletja, če ne tisočletja v njej ustvarjajo le lepe občutke, je v mladih glavah težko prebuditi strast do umetnosti besede. V Osnovni šoli Gornja Radgona so se tega lotili na prav poseben način in se namesto v učilnice na prvi dan pomladi usedli v kavarno, ki so jo za en dan pripravili v šolski avli.

Učiteljice slovenščine so bile tokratne gostiteljice in učenci njihovi gostje. V šolski avli, ki se je na svetovni dan poezije spremenila v kavarno, otroci niso spoznavali le obreda pitja kave in pomena povabila na kavo, temveč tudi čar poezije, ki je pri mladostnikih čedalje bolj potisnjen na stran. A ne v Gornji Radgoni.

Projekt, pri katerem poetični verz zamenjajo za vroč napitek, ki navadno v družbi prijatelja pomeni priložnost za pogovor in druženje, so tokrat izvedli že drugič, kot nam je povedala učiteljica slovenščine Valentina Novak, pa se nanj otroci lepo odzovejo. "Poezijo želimo narediti predvsem slušno. Osnovnošolci imajo namreč precej odklonilen odnos do poezije, zato se tukaj ne pogovarjamo o tem, kaj to pomeni, kakšne so besedne figure, ampak zgolj to, da se poslušajo in da ustvarimo prijetno druženje ob poeziji. Želimo le vzbuditi občutek lepega," nam je povedala Valentina, ki je tudi idejni vodja projekta na tej osnovni šoli.

Napisala Kaja Milanič
Fotografije K. M.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story14/2017

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 14/2017

Story 14/2017, od 30. 03. 2017

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri