Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne.

19. 10. 2016
Deli
Chuma Sopotela & Ahmed Tobasio (foto: BorutBucinel)
BorutBucinel

S kom seksamo in zakaj, kakšne so naše preference, fantazije, in kaj se zgodi, če svoje najgloblje želje in strahove zaupamo stalnemu partnerju, občasnemu ljubimcu ali popolnemu neznancu? Zakaj ne bi s seksom izboljšali odnose, da bi se vsak počutil okrepljen in noben šibek? Kaj naredi seks spet zabaven?

S pomočjo teh in podobnih vprašanj performans Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne. raziskuje načine, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa, pa tudi obratno, kako lahko seks vpliva na naše kulturno in versko prepričanje.

Prva predstava v mednarodni produkciji 1Space: Zavod Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Belgija) in Alkantara (Portugalka) prihaja na oder Španskih borcev v začetku novembra.

Vsem ljudem je skupna želja po izkazovanju čustev in ljubezni, pa tudi potreba in pohlep po moči, oblasti. Oboje se izrazito kaže v stalnici človeške zgodovine – vojni. In v vsakdanjiku slehernika – dejanju, v katerem izkazujemo svoja najgloblja čustva in potrebe, dejanju, v katerem mnogi uživajo, a mnogi tudi trpijo. Seksu. Vzporednice namigujejo, da lahko s pomočjo seksa odkrijemo razloge za vojno ...

Ta razmislek je Chumo Sopotela in Ahmeda Tobasija navdihnil na otvoritvenem laboratoriju 1Space v Palestini maja 2014. Predstava bo ob pomoči umetnikov Gregorja Luštka, Boruta Bučinela in Davorja Sanvincetija dobila končno podobo oktobra 2016 na umetniški rezidenci v Ljubljani in istrski vasici San Vincenti. Premierno bo na odru Španskih borcev novembra.

  • »Kultura in religija pomembno vplivata na odnos do žensk kot drugorazrednih državljanov, še posebej v državah tretjega sveta, kjer je dotok informacij omejen. Tudi zato je pomembno, da o seksu čim več govorimo.« – Chuma Sopotela, južnoafriška performerka in režiserka
  • »Vsak dan si izmišljujemo nove načine uživanja v seksu, zato včasih postane manj intimen in bolj eksperimentalen. Kaj vzbuja te fantazije in kaj se iz njih lahko naučimo, kako vplivajo na razvoj ali nazadovanje nas kot človeštva?« – Ahmed Tobasi, palestinski pisatelj, performer in režiser

O predstavi in izvajalcih

Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne. je prva od šestih predstav, ki nastajajo v sklopu mednarodne platforme 1Space, posvečene razvoju medkontinentalnih umetniških izmenjav, sodelovanja, produkcije in distribucije umetnikov in umetniških del iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda. 1Space soustvarjajo tri kulturne organizacije: Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Bruselj, Belgija) in Alkantara (Lizbona, Portugalska), s pomočjo finančne podpore Evropske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA).

Exodos Ljubljana je nepridobitno in neodvisno gledališko-plesno produkcijsko središče. Od ustanovitve leta 1999 deluje kot srečevališče evropskih in svetovnih kultur. Javnosti je poznan predvsem po mednarodnem festivalu sodobnih odrskih umetnosti Exodos, ki bo naslednje leto praznoval 20. obletnico.

INFO!

POGOVARJAJMO SE O SEKSU: ZAČETEK VOJNE.

Iz Palestine z ljubeznijo v Južno Afriko

  • Premiera 8. 11. 2016 ob 19:30, CK Španski borci, Ljubljana

Prizori in besedila so skupinsko delo umetnikov: Chuma Sopotela in Ahmed Tobasi (zamisel, režija, izvedba), Gregor Luštek (asistent kreacije in koreografija), Borut Bučinel (video, fotografija in svetlobna podoba) in Davor Sanvincenti (scenografija in oblikovanje zvoka). Predstava je v angleškem jeziku.

Izvršna producentka: Nataša Zavolovšek // Asistentka produkcije: Urška Boljkovac // Odrska tehnika: Borut Cajnko // Tekstopisje: Inge Pangos // Odnosi z javnostmi: Saša Kejžar // Produkcija: v sklopu projekta 1Space: Exodos Ljubljana (Slovenija), KVS (Belgija), Alkantara (Portugalska) // Koprodukcija: Zavod EN-KNAP (Slovenija), Qattan Foundation (Palestina), partner: Mediteranski plesni centar Svetvinčena (Hrvaška) // Podpora: EACEA // Donator kondomov: Kondomomanija

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan