Pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk

Pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk (foto: profimedia) profimedia
28. 3. 2018

Združenje Europa Donna Slovenija je pripravilo pogovor o razsejanem raku dojk in novostih zdravljenja zgodnjega raka dojk, ki je danes potekal v Maxi klubu, v Ljubljani. Onkologinja doc. dr. Simona Borštnar je predstavila nove možnosti obvladovanja razsejanega raka dojk, v drugem delu pogovora pa spregovorila še o novosti zdravljenja zgodnega raka dojk.

Čeprav umrljivost za rakom dojk pada in je preživetje bolnic vedno boljše, pa pri četrtini bolnic kljub zgodnjemu odkrivanju in uspešnem zdravljenju bolezen zaseva tudi v druge organe. Takrat govorimo o razsejanem raku dojk.

Razsejani rak dojk je neozdravljiva bolezen, ki pa z vse učinkovitejšim sistemskim zdravljenjem in novimi terapijami podaljša življenje bolnic in jim omogoča boljšo kakovost življenja. Bolnice, ki se srečajo z razsejano boleznijo, imajo zelo specifične potrebe. Te potrebe prepoznavajo tudi v Europi Donni, slovenskemu združenju za boj proti raku dojk in bolnicam in njihovim svojcem v okviru svojih dejavnosti pomagajo pri soočanju z diagnozo, s stisko, ki jo ob tem doživljajo in zagotavljajo ustrezno psihosocialno podporo. Predsednica Tanja Španić je predstavila vlogo združenja pri podpori bolnicam z razsejanim rakom dojk in njihovim bližnjim ter novo sekcijo, ki jo ustanavljajo za bolnice z napredovalim rakom dojk.

Docentka dr. Simona Borštnar, priznana onkologinja z Onkološkega inštituta v Ljubljani, je v pogovoru z moderatorko Slavko Brajović Hajdenkumer predstavila možnosti zdravljenja razsejanega raka dojk v Sloveniji. Po zaslugi vse učinkovitejših različnih sistemskih zdravljenj lahko razsejanega raka dojk spremenijo v več let trajajočo kronično bolezen. Napredovalo bolezen, ki lahko zaseva v katerikoli organ v telesu, najpogosteje pa v kosti, bezgavke, pljuča in jetra, glede na značilnosti tumorja zdravijo s sistemskim zdravljenjem, ki vključuje kemoterapijo, hormonsko terapijo, biološka oziroma tarčna zdravila ali kombinacijo le teh. Z ustreznim zdravljenjem in hkratnim obvladovanjem stranskih učinkov zdravljenja, če se ti pojavijo, lahko bolezen dolga leta držijo pod nadzorom in hkrati bolnicam omogočajo dobro kakovost življenja. V Sloveniji smo za zdaj lahko zadovoljni, saj so nova zdravila po potrditvi Evropske agencije za zdravila tudi relativno hitro odobrena in dostopna bolnikom pri nas.

Za zaključek pogovora o razsejanem raku dojk so predstavili še novo spletno stran, www.metastatski-rd.si, ki jo je podprlo farmacevtsko podjetje Pfizer. Spletno stran so ob podpori stroke zasnovale bolnice in je prevedena že v sedem svetovnih jezikov. Bolnice najbolje vedo, kakšne informacije in podporo ženska z razsejanim rakom dojk potrebuje, da bi bolje razumela bolezen in svoje potrebe. Spletna stran je razdeljena v šest sklopov, ki odgovarjajo na vprašanja o diagnozi, možnostih zdravljenja, čustvih, zdravem načinu življenja, odnosih z drugimi in izbirah, povezanih z delovnim mestom in financami. Za kratek glasbeni predah pred nadaljevanjem pogovora je poskrbela mlada pevka Nuša Kalanj ob spremljavi na kitari.

V drugem delu pogovora je dr. Simona Borštnar predstavila novosti in prihodnost na področju zdravljenja zgodnjega raka dojk s svetovnega kongresa o raku dojk v San Antoniu. Rak dojk je tako v razvitem svetu kot tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah in zato pomemben javnozdravstveni problem. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi zgodnjega odkrivanja in kakovostnega zdravljenja. Rak dojk zdravijo z multidisciplinarnim pristopom, s kombinacijo kirurškega, sistemskega zdravljenja in obsevanja. Izbor in zaporedje načina zdravljenja sta odvisna od razširjenosti in patohistoloških lastnosti bolezni, zato je zdravljenje vedno bolj prilagojeno posamezni bolnici in lastnostim tumorja.